Cola kip van de barbecue



Als je weer eens wat anders van de barbecue wilt eten dan hamburgers of worstjes, maar het ook wel spannend vindt om hele stukken vlees te doen dan is dit een perfect recept.

Niet alleen omdat het relatief simpel is, maar omdat het zeker ook ‘wow factor!’ heeft. Begin op tijd, zodat de kip alle tijd heeft om in de marinade te liggen.

Voor 4-6 personen

1,5kg scharrelkip
100g ketchup
2el chili jam
35g basterdsuiker
1 blikje cola (geen light)

Barbecue tot 190C verhitten – kernthermometer

Cola kip

De marinade is deels gebaseerd op die uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers, maar in plaats van chilisaus (zoals in zijn recept) heb ik de chili jam van Joris Bijdendijk, uit de Food We Love box, gebruikt. Meng de ketchup, chili jam basterdsuiker en 100 ml van de cola tot een sausje en marineer hier de hele kip in. Doe dat lekker de hele dag en draai het beesie af en toe even om.

Kip op de BBQ

Als je er klaar voor bent verwarm je de barbecue tot 190C (indirect). Pak een braadslee (die deze hitte aan kan) en zet hierin de kip, op het (eerder open gemaakte) blikje cola (waar dus nog een deel cola inzit). Als de opening van de kip niet groot genoeg is moet je die even een handje helpen. Zet de braadslee, met de kip op het colablikje nu op de barbecue. Let op, de marinade niet weggooien. Gedurende het braden giet je steeds beetjes marinade over de kip.

Gebraden kippetje

Bij ons gingen de vleugeltjes op een gegeven moment te hard, dus heb ik de kip op z’n rug gelegd. Hou dit in de gaten. Het is zonde als delen van de kip verbranden of te gaar worden. De kip is gaar als de kernthermometer in de dijen 73C aangeeft. Afhankelijk van de hitte van je barbecue duurt dan ongeveer 45 minuten. Haal de kip dan van de barbecue af en laat even rusten voor je ‘aansnijdt. Serveer met een gepofte aardappel, maiskolf en een lekkere groene salade

Gepubliceerd op 26 juni 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.