Ovenaardappeltjes



Het geheim van ultiem knapperige ovenaardappeltjes met een zachte binnenkant? Tijd! Dit is dus niet een gerecht voor de snelle doordeweekse dag, maar des te meer iets waar je in het weekend tijd voor uittrekt.

En als je dan héél slim bent maak je lekker veel, zodat je op die doordeweekse dag met eventjes opwarmen, tóch die heerlijke ovenaardappeltjes op tafel zet.

Als bijgerecht voor vier personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
Lekkere olijfolie
Zeezout
Knoflook, naar smaak, grof gesneden
Optioneel: verse kruiden zoals bijvoorbeeld tijm of oregano

Grote ovenschaal of bakplaat bedekt met bakpapier

Basis voor ovenaardappels

De basis voor een goede ovenaardappel zit ‘in het koken ervan, hoe gek dat ook klinkt. Maar door de aardappel goed gaar te koken én daarna goed uit te laten stomen leg je de basis voor het krokante laagje. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar, giet af en schud dan even om in het vergiet. Laat nu goed uitstomen, tot er geen damp meer af komt.

Aardappels uit de oven maak je zo

Verwarm terwijl je de aardappels kookt de oven voor op 200C. De uitgestoomde aardappels doe je nu in een ovenschaal, giet hierover heen de olijfolie. Gebruik echt lékkere olie, dat verschil proef je echt. Schud de aardappels goed om, zodat ze allemaal goed bedekt zijn met de olie. Bestrooi met grof zeezout en doe de knoflook erdoor. Nog een keer omschudden. Je basis is klaar.

Smaakmakers

Afhankelijk van waar je je aardappeltjes bij serveert kun je er nu ook nog kruiden bij of over doen. Hou je van die mediterrane smaak, dan is verse of gedroogde tijm of oregano heerlijk. Hou je van een meer uitgesproken smaak, denk dan eens aan (gerookt) paprikapoeder.

Slow cooking

Nadat je de smaakmakers erbij hebt gedaan zet je de aardappeltjes in de oven en laat je ze 30 – 45 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Schud tussentijds om, zodat alle kanten mooi goudbruin kunnen worden. Mijn ultieme zondagsgerecht is deze ovenaardappeltjes bij eens stukje gebakken zalm of bij een kippetje uit de oven. Oh en natúúrlijk hoort hier een lik hele lekkere mayonaise bij. Echt!

 

Gepubliceerd op 4 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.