Review: Amber Alberda’s Gezond Trakteren en Monique van der Vloed’s Natuurlijk Lekker Bakken



In een paar dagen tijd vielen in mijn brievenbus twee bakboeken met als focus gezond bakken en trakteren. Het is kenmerkend voor deze tijd dat bakken liefst gezond moet zijn.

Het is geen geheim dat ik van de ‘boter, eieren en bloem’ bakfamilie ben. Maar ik weet ook dat er veel liefhebbers zijn voor de gezonde stroming. Dus ik dook beide boeken voor jullie in.

Gezond trakteren van Amber Alberda

Dit is alweer het 5e boek van Amber Alberda. (haar vorige boek reviewden we hier) Dit boekje wijkt enigszins af van de voorgaande. Niet alleen in formaat, maar ook omdat het specifiek gericht is op trakteren. “Slim en feestelijk lekkers voor kinderverjaardagen” prijkt er op de cover. Het idee erachter is dat je zonder bergen suiker toch lekkers kunt maken. Zeker voor verjaardagen is dat volgens mij een prima uitgangspunt.

In het boekje meer dan 100 bladzijden inspiratie. Van muffins tot ijsjes en van groentetraktaties tot chocoladetaarten (zónder suiker!). Maar er staan ook tal van lekkere drankjes in. Kortom een heel compleet boekje met voor ieder wat wils. De fotografie, waar ik tegenwoordig steeds meer op let, is heerlijk licht en speels. Alexandra Schijf – die ook de foodstyling voor het Smulpaapje kookboek gaat doen – deed dat ook voor dit boek.

Ik denk dat dit voor menig ouder, die wellicht uren op Pinterest doorbrengt om een verantwoorde traktatie te zoeken, een hele mooie aanwinst is. Ook voor volwassenen zónder kinderen, maar die wel verantwoord willen snoepen is dit overigens ook een aanrader.

Gezond trakteren is uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 14,99

Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Ook het boek van voedingsadviseur Monique van der Vloed staat barstensvol recepten om gezond te bakken. Monique bakt gezond met een missie, daarom vind je in haar recepten geen e-nummers, kunstmatige toevoegingen, koemelk, vlees, vis, soja, geraffineerde suikers, transvetzuren, gluten en zout.  

Oef, daar ga ik met mijn voorliefde voor boter, bloem en eieren. Dit boek vraagt dus het nodige van degene die er mee aan de slag gaat. De ingrediënten zijn niet allemaal even eenvoudig te krijgen. Maar heb je bijvoorbeeld een gluten intolerantie, of wil je zonder dierlijke producten aan de bak, dan heb je met dit boek 400! recepten te pakken die dat mogelijk maken.

De fotografie in het boek vind ik minder uitnodigend. Ik wil door foto’s de inspiratie of zin krijgen om iets te gaan bakken. Dat gebeurde nu helaas niet. Maar desalniettemin is dit een boek voor de echte liefhebber van gezond en puur bakken. Je komt op dat vlak zeker aan je trekken!

Natuurlijk lekker bakken is uitgegeven door Van Duuren Media en kost € 29,95

 

Gepubliceerd op 30 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.