Smulpaapje kookt! – Mayonaise



Geen back to basic rubriek is compleet zonder dit recept. En hoewel ik negen van de tien keer een pot pak, gewoon omdat het makkelijker is, gaat er echt niets boven zelfgemaakte mayonaise.

Zeker niet als je weet dat het eigenlijk super makkelijk is om zelf je mayonaise te maken.

Voor een grote pot

2 eidooiers
1tl Dijon mosterd
1tl koud water
Neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) – ongeveer 400ml
½ citroen (het sap)
zout en peper
Optioneel: verse kruiden

Zo maak je mayonaise zelf

De sleutel is dat je de ingrediënten klaar hebt staan en liefst zoveel mogelijk op kamertemperatuur. Neutrale olie is belangrijk, omdat je hiermee voorkomt dat de mayonaise teveel de smaak van bijvoorbeeld extra vierge olijfolie aanneemt.

Basisrecept mayonaise

Doe de eidooiers in een schone kom en de mosterd en het water erbij. Met een handmixer maak je hier een glad geheel van. In een langzame straal giet je nu de olie erbij, terwijl je voortdurend blijft mixen. Je ziet de massa langzaam veranderen in mayonaise. Hoe dik of dun je je mayonaise wilt is aan jou, vandaar dat de hoeveelheid olie een indicatie is. Ik hou persoonlijk van een wat dikkere mayo.

Smaakmakers

Heb je de gewenste dikte dan gaan nu de smaakmakers erbij. Voor mij, altijd, vers citroensap en in ieder geval Maldon zout en versgemalen zwarte peper. Maar heel lekker is ook om er wat verse kruiden door te doen. Kijk wat je in huis hebt, denk aan fijngesneden bieslook of fijngesneden platte peterselie.

Houdbaarheid

Schep de mayonaise in een schone, afsluitbare pot. Je kunt ‘op die manier enkele dagen in de koelkast bewaren. Maar let wel, er zit rauw ei in dus bij twijfel, niet meer opeten! Daarentegen is zelfgemaakte mayonaise zó lekker dat het met dat opgaan wel goed zit 🙂

Gepubliceerd op 12 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.