Gestoofde Rode Kool



Als er voor mij íets synoniem is met het najaar dan is het rode kool. Heerlijk bij eigenlijk alle typisch Hollandse gerechten. Voordat ik dit recept bedacht greep ik eigenlijk automatisch naar de rode kool uit het vriesvak. Maar in het kader van back to basic realiseerde ik me dat dit gerecht daar ook absoluut in thuis hoort.

En weet je wat zo mooi is, in een half uurtje staat het gerecht op tafel én je huis geurt zoals het nog nooit geroken heeft. Maak een dubbele portie en vries een deel in, dan sla je twee vliegen in één klap!

rodekool 2018

Voor vier personen als bijgerecht

1 uitje, gesnipperd
scheutje olie
½ rode kool, in dunne reepjes
250ml bouillon
3el Mangoazijn (of gebruik witte wijnazijn)
2 kruidnagels
1 laurierblad
1el suiker
sap van ½ sinaasappel
50-75g gedroogde cranberries

Zelf rode kool maken

Je kunt rode kool al kant en klaar gesneden kopen, maar het is zoveel goedkoper én duurzamer om dat zelf te doen. Gebruik een mandoline of snijd de rode kool zelf flinterdun. *) Fruit in de tussentijd het uitje in wat olie aan. Doe daar de fijngesneden rode kool bij. Daarbij gaat de bouillon, azijn, kruidnagel, laurier, suiker, sinaasappelsap en cranberry.

Basisrecept voor rode kool

Breng alles nu aan de kook, zet het vuur iets lager en laat in een half uurtje gaar stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe om. Proef ook even na een half uur. Ik hou van wat ‘bite’ nog aan mijn groente. Wil je het nog iets zachter laat dan nog wat langer stoven. Je kunt als je wilt de laatste vijf minuten ook nog wat appelblokjes mee laten stoven, maar wat mij betreft is het niet eens nodig.

*) tegenwoordig, anno 2018, gebruik ik hier mijn Magimix foodprocessor voor. Dan gaat het nóg sneller!

Gepubliceerd op 6 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.