Portugees visstoofpotje



Als je in Portugal op vakantie bent geweest kun je er niet om heen, bakkeljauw. Ook in Nederland is het goed verkrijgbaar. Bakkeljauw is kabeljauw die is gepekeld. Een ideale vis dus, want door het zout is ‘ie heel lang houdbaar.

Het was voor mij aanleiding weer eens buiten mijn eigen comfort zone te koken. Het resultaat was zo lekker dat ik hoop jullie hier ook mee te inspireren het te proberen. En durf je het toch niet aan, dan geef ik je ook een variant met gewone kabeljauw.

Voor 4-6 personen

1 verpakking bakkeljauw
3el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 blikjes tomatenblokjes
2 blikken kikkererwten
5 verse tomaten, in partjes gesneden
Platte peterselie, grofgehakt
Vers gemalen peper

Koken met bakkeljauw

Spoel de bakkeljauw onder de kraan af, zodanig dat het meeste zout er af is. Leg het daarna in heet water, om de intense zoutsmaak te verminderen. Het zoute is wel ook wat de vis lekker maakt, dus iets leg het er ook niet té lang in. Ik heb ‘20 minuten in het hete water gelegd. Hou je van zouter verkort dan die tijd.

Visstoofpotje                       

In een grote pan verhit je de olie. Fruit daarin de ui en knoflook zachtjes aan. Het hoeft geen kleur te krijgen, alleen smaak af te geven. Daar gaan de blikjes tomaat en kikkererwten bij. Verwarm dat goed door. Snijd in de tussentijd de uitgelekte bakkeljauw in stukjes en roer die bij het tomatenmengsel.

Portugese keuken

Tot slot de verse tomaat erbij en op smaak brengen met versgemalen peper. Zout hoeft niet, aangezien de vis al zout is van zich zelf. Als je stoofpannetje goed warm is als laatste de peterselie erdoor en je kunt de Portugese keuken zó in Nederland op je bord scheppen.

Variatie

Vind je bakkeljauw toch te spannend, gebruik dan gewone kabeljauw en laat de vis gaar stoven in het tomaten/kikkererwten mengsel. Gebruik in dat geval wel nog wat gemalen zeezout als smaakmaker.

 

Gepubliceerd op 8 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.