Smulpaapje kookt! – Tomatengroente soep met gehaktballetjes (ook tips voor vega versie)



Een zelfgemaakte tomatengroente soep, is er iets Hollandser? Toch kun je deze rijk gevulde soep ook heel makkelijk een Italiaanse twist geven.

En al naar gelang je bouillon is hij heel simpel tot een vegetarische soep te maken. Een recept dus waar je alle kanten mee op kunt.

tomaten groentesoep 2017 Smulpaapje

Voor een grote pan tomatengroentesoep

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
40g boter
30g bloem
1el tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes met sap (of gepelde tomaten)
600g boerensoepgroente
2 bouillonblokjes (rund of groente)
1L water

Optioneel: 300g gehakt, tot balletjes of stukjes (gare) kip – voor vega versie 1 blik kikkererwten á 400g (afgespoeld en uitgelekt)

De basis voor zelfgemaakte tomatensoep

Deze tomatengroentesoep begint met de bekende basis van uit en knoflook. Fruit deze een minuut of vijf aan in de boter. Dan de bloem erbij en een minuutje meebakken. Datzelfde daarna met de tomatenpuree, hiermee haal je het zure van de tomatenpuree eraf. Nu de tomatenblokjes erbij. Wil je een Italiaanse variant, kies dan voor tomatenblokjes met basilicum erdoor of voeg dit zelf toe. Het water en de bouillon erbij en alles aan de kook brengen. Daarna het vuur wat zachter en de soepgroente erbij. Kies je voor een vleesvariant en wil je er gehaktballetje door, dan mogen die op dit punt er ook bij. Voor de vegaversie voeg je nu de kikkererwten toe.

Efficiënt koken

Laat de soep nu 10-15 minuten pruttelen op halfhoog vuur. Proef en breng vervolgens op smaak met ruim versgemalen zwarte peper, een beetje zout en eventueel nog wat basilicum als je voor de Italiaanse variant gaat. Dien op met lekker vers brood. De soep zit zó bomvol groente dat hij met gemak als maaltijdsoep gegeten kan worden. Dit is overigens ook een soep die zich heel goed laat invriezen. Zorg dan wel dat de soep helemaal is afgekoeld voordat je ‘m in porties invriest.

 

Gepubliceerd op 13 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!