Smulpaapje kookt! – Griekse Souvlaki



Wij eten thuis niet heel vaak veel vlees in één keer, behalve als er souvlaki op tafel komt. Zelfs onze peuter stort zich dan op de stokjes gemarineerd vlees alsof ze weken niet te eten heeft gehad.

Het lamsvlees, dat supermals is geworden door de marinade, in combinatie met de tzaziki en een knapperig pittabroodjes. Heerlijk! Je haalt Griekenland op deze manier gewoon in je eigen huis!

Voor 6-8 stokjes souvlaki

700g lamsfilet, aan één stuk
2 tenen knoflook
2 tl zeezout
4el olijfolie
1 el versgehakte dille
Sap van 1 citroen

Marinade voor de smaak

Haal het beste lamsvlees dat je je kunt veroorloven. Zeker als je het bij de Turkse of Marokkaanse slager haalt heb je relatief goedkoop perfect lamsvlees. Snijd het vlees in grote blokken.

In een vijzel maal je de knoflook met het zeezout tot een pasta. Heb je geen vijzel dan kan het ook met de hand. Met de punt van je mes plet je de knoflook en daar doe je het zout bij, tot je een pasta hebt. Dan de olie, citroensap en dille erbij even goed mengen. Doe dit, in een grote kom, over het lamsvlees en laat dat minimaal 2 uur maar liever een hele dag marineren. Hoe langer het vlees erin ligt, hoe meer smaak het opneemt.

Lamsvlees op de BBQ

Week in water de satéstokjes, dit voorkomt dat ze straks op de bbq in de fik kunnen vliegen. Rijg het gemarineerde vlees aan de stokjes. Afhankelijk van de hoeveelheid personen en hoeveel trek je hebt kun je er 6 tot 8 stokjes van maken. Je kunt ze nu grillen op de hete BBQ, dat heeft ongeveer 10 minuten in totaal nodig. Regelmatig draaien zorgt dat ze overal goed gaar worden. Je wilt wel nog iets rosé vlees over houden, dus gril ze ook niet te lang. Maar ook in een grill pan (of zelfs in een gewone pan) kun je ze prima klaarmaken, dan mis je alleen wel die typische BBQ smaak.

Serveer met geroosterde grote pitta broodjes, een frisse Griekse Salade en natuurlijk wat tzaziki!

Gepubliceerd op 7 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.