Smulpaapje kookt! – Appelchips



Vandaag is Linda Peek gastredacteur van Smulpaapje kookt. Op haar blog – Lekker eten met Linda – informeert en inspireert Linda je gezond maar vooral ook lekker te eten. Altijd met als vertrekpunt verse en pure ingrediënten, maar het gemak wordt zeker niet vergeten.

In deze speciale editie van Smulpaapje kookt laat Linda je zien hoe makkelijk (en lekker!) het is om zelfs chips te maken. En er komt geen frituurpan aan te pas!

 

Gezond snacken

Chips, wie is er niet gek op? Ook al weet ik dat het slecht voor mij is, ik blijf er gek op. Om het "leed" te verzachten maak ik vaak zelf chips uit de oven. Lang niet zo vet en zonder onnodige troep. Ook nog eens erg makkelijk, goedkoop en zo klaar gemaakt. Eén ‘aar’, je hebt geduld nodig. Deze chippies gaan minimaal 90 minuten in de oven. Ach, geen straf want ondertussen ruikt het hele huis naar verse appeltaart.

De schijfjes appel besprenkel ik met appelsap. Daardoor komt de zoete smaak van appel beter uit en hoef je er geen suiker aan toe te voegen. Ideaal toch? Jij en je kids kunnen met gerust hart van snoepen van de zelfgemaakte chips.

Wat heb je nodig (voor 2 bakplaten:)

1 appel (Elstar)
2 eetlepels appelsap (zonder toegevoegd suiker)
theelepel kaneel
extra nodig: bakpapier, mandoline of goede rasp

Zo maak je de appelchips

Verwarm de oven op 100 graden (hete lucht)

Was de appel en snijd in schijven met een mandoline of goede rasp.  Je kunt de appel ook snijden met een scherp mes, zorg dat je mooie dunne plakken snijdt. Ik laat de schil bewust zitten, want dat geeft zo’n mooi effect. Je kunt ervoor kiezen om het klokhuis te verwijderen. Ik heb niet gedaan en de pitjes er na het raspen uitgewipt.

Smaak versterken

Doe de appelsap en kaneel in een kom en meng goed. Appelschijfjes erbij en zorg dat alles goed vochtig is van het sap. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat,. De appel kan blijven plakken aan het bakpapier en stukgaan als je ze eraf trekt. Zorg dus dat ze goed los van elkaar liggen. Bij mij zijn de chips na 90 minuten klaar. Echter, elke oven is anders dus misschien mogen ze bij jou nog wel tot 30 minuten langer. Zijn ze mooi droog en lekker gebruind van kleur? Dan zijn ze klaar om af te afkoelen.

Tips

  • Naast lekker snacken kan je de appelchips ook bij een toetje serveren met een bolletje (bananen)ijs. Of doe ze in leuke zakjes of bakjes als traktatie. Ik stop ze ook graag als extra-tje in de lunchtrommel van de kinderen.
  • Voor de chips kun je ook citroensap gebruiken (in plaats van appelsap) dan krijg je een fris zure smaak. Of vervang de kaneel door koekkruiden.
  • In plaats van appel- of citroensap kun je ook een paar druppels biologische diksap aan 2 eetlepels water toevoegen en dat gebruiken.

 

 

Gepubliceerd op 9 maart 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.