Smulpaapje kookt Mexicaans met deze smakelijke chili en taco’s



Veel mensen gebruiken nog kant en klare kruidenmixen om hun favoriete Mexicaanse eten te maken. Omdat het gemakkelijk is, of gewoon omdat het in de kast staat. Maar voor deze chili kun je die pakjes weggooien. Want met maar een paar ingrediënten maak je een intens lekkere chili.

Voor vier personen

1 el olie
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt
400g rundergehakt
2 tl Chinese vijfkruidenpoeder (AH of bij de toko)
1 blik chilibonen (400g) uitgelekt
1 blik tomatenblokjes (400g)
150 ml sterke koffie of espresso
1 tomaten, in blokjes (zonder zaadjes)
1/2 gele paprika, in kleine blokjes
zout en peper
gemalen chili

Om te serveren

tacoschelpen
nacho’s
sla
zure room
avocado

Zo maak je de chili

In een grote pan verwarm je de olie en fruit je de knoflook en ui aan. Wil je een pittigere smaak aan de chili dan kun je er ook nog een of twee fijngesneden rode pepers bij meebakken. Wij gingen voor een wat mildere variant, dus lieten die achterwege. Na een minuut of vijf mag het gehakt erbij en de vijfkruidenpoeder. Bak die op hoger vuur lekker bruin. Dan mogen nu de bonen, tomatenblokjes en koffie erbij. Aan de kook brengen en dan het vuur lager en zonder deksel laten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe intenser de smaak wordt. Minimaal 20 minuten, maar met een minuut of 30 is het ècht lekker. Af en toe even omroeren. In de laatste vijf minuten voeg je de verse tomaat en paprika toe. Zo houden die lekker nog wat ‘bite’.

Vul je eigen taco

Zet sla, zure room, tomaat klaar. Eventueel wat avocado (in reepjes of als guacemole) En natuurlijk lekkere nacho’s. Dan kan nu iedereen zijn eigen taco vullen. Zo wordt het een echt Mexicaanse fiesta aan tafel!

Heb je extra gemaakt of is er wat over? Vries het (goed afgekoeld) in en doe er op een later, druk moment je voordeel mee. Ook lekker om de chili een keer met gekookte zilvervliesrijst te serveren.

 

Gepubliceerd op 2 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.