Review: JAN zonder vlees



Het tijdschrift JAN heeft maandelijks een receptenrubriek in het blad, die er altijd prachtig uitziet met heerlijke gerechten. In dit kookboek zijn 120 recepten verzameld, allemaal zonder vlees. En stuk voor stuk zien ook deze er qua styling en fotografie bijzonder mooi uit.

Thuis eten wij in beperkte mate vlees, dus dit leek ons een mooie manier ons repertoire weer een beetje op te poetsen en uit te breiden. En we keken, als altijd, natuurlijk naar de mate waarin je dit boek ook met kinderen kunt gebruiken.

Keuze te over

Het boek is opgedeeld in thema’s. Van soeprecepten, tot recepten met peulvruchten, Noord-afrikaans, maar ook recepten met pasta, aardappel of rijst. Daarmee is er echt op alle vlakken keuze te over. De recepten variëren, van prima te maken door beginners tot best wel wat werk, zelfs voor de doorgewinterde thuiskok. Ook qua ingrediënten is er een mooie mix. Smaken die voor iedereen toegankelijk zijn, tot meer bijzondere ingrediënten als Dashi, Baharat en Tamari.

Uitgebreid naslagwerk

Wat we wel misten was wat “warmte”. Dit is geen kookboek met leuke intro’s, uitleg van ingrediënten of waarom juist dit gerecht. "What you see, is what you get", 120 prachtige en heerlijke recepten. Een goed naslagwerk en veel inspiratie voor gerechten zonder vlees, maar geen kookboek om eens lekker mee op de bank te zitten en uitgebreid door heen te bladeren. Is dat erg? Nee hoor, want ik vermoed dat we ‘toch regelmatig uit de kast halen als we inspiratie willen om zonder vlees te eten. Want in dat opzicht voldoet het aan al onze wensen.

Geen review zonder testen

Wij vinden dat je niet een review kunt schrijven zonder niet ook uit het betreffende kookboek te hebben gekookt. Dus maakten wij de empañadas met pompoen en kastanjechampignons. We lieten, in verband met onze peuter, wel de jalepeñopepers weg.  Maar het resultaat was net zo smakelijk. En omdat we ze wat kleiner maakten was het recept ruim voldoende voor nog een flink aantal bij de borrel op een later moment. Maar ook de orechiette (pasta) met room, erwtjes, munt en feta was een dikke hit. En zo staan er nog vèèl meer recepten in die we zeker nog een keer gaan maken.

Smulpaapje kookt

En als met iedere review delen we ook deze week een recept, waarvan we vermoeden dat jullie er ook erg blij van worden. Het was best lastig kiezen, juist omdat er zó veel lekkere en toegankelijke recepten in staan. Maar we hebben er eentje gekozen en thuis getest, een verrassende burger zónder vlees. En die delen we vrijdag met jullie!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan uitgeverij Bertram & de Leeuw die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.

Gepubliceerd op 3 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.