Tomatensaus voor over de pasta



Rode, rijpe tomaten in de zomer. Ze zijn de basis voor deze verse tomatensaus. Onovertroffen lekker. Dit is zo’n pastasaus waar ik pannen vol van maak en dan in de vriezer stop voor een winterse dag als je wel wat zomer kunt gebruiken.

Laat je kinderen eens helpen en ervaren hoe je van een paar ingrediënten zo een fantastische saus voor de pasta kunt maken. Afhankelijk van hun leeftijd laat je ze roeren, of de blaadjes basilicum plukken. En dan vol trots hun zelfgemaakte tomatensaus met pasta eten. Lepel vol lepel, bomvol vitaminen proeven ze echte, pure smaken. De potjes pastasaus gaan vanaf nu stof vangen. Wedden?!

Wat heb je nodig?
(deze hoeveelheid is voldoende voor vier personen)

1,5 kg trostomaten, zo rood en vol van smaak mogelijk
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geraspt of met knoflookpers fijn geperst
olijfolie
verse basilicum, stuk of 15 blaadjes
vers gemalen zwarte peper
Pasta (vers is natuurlijk het lekkerst)|
Parmezaanse kaas

tomatensaus vers smulpaapje

Verse tomatensaus voor pasta

Maak deze verse tomatensaus bij voorkeur in het weekend, of op een avond. Het heeft niet veel voorbereiding nodig, maar omdat je het laat inkoken wel wat tijd. Maar als alles in de pan zit hoef je het alleen maar te laten pruttelen en af en toe te roeren.

Tomaten ontvellen

Om tomaten makkelijk te ontvellen kook je in de waterkoker een liter water. In de tussentijd maak je in de bovenkant van de tomaten een kruisje met een schilmesje en leg je ze met het kruisje naar boven in een kom. Giet het water over de tomaten en laat even een minuut staan. In de tussentijd zet je een hapjespan op het vuur met wat olie en snipper je de ui en pers je de knoflook. Doe beide in de pan en laat op laag vuur fruiten (5-6 minuten)

Ontvel nu de tomaten, door voorzichtig vanaf het kruisje de velletjes eraf te trekken. Dit komt straks echt de saus ten goede. Het is een klusje van nog geen 5 minuten! Snijd het groene kroontje uit de tomaat, hak ze in grove stukken en doe alles, inclusief het sap op de plank bij de ui en knoflook. Doe er nu ook de basilicum bij. Vuur beetje hoger tot het pruttelt en dan laat je het ruim 1,5 uur op een wat lager vuur pruttelen tot de saus is ingekookt.

De lekkerste saus voor over de pasta

Je pastasaus is nu bijna klaar! Roer af en toe de tomaten door, zodat alle vocht goed kan verdampen en de saus mooi inkookt. Als de saus de gewenste dikte heeft (jam dikte is ideaal) doe je er nog wat verse basilicum in. Kook ondertussen je favoriete pasta, doe de saus over de pasta en strooi er wat vers geraspte Parmezaan over. Je weet niet wat je proeft!

Pastasaus invriezen

Als je de pastasaus wil invriezen laat die dan goed afkoelen en doe ‘m in bakjes. In de vriezer blijft het zeker 3 maanden goed, dus maak lekker veel!

Gepubliceerd op 29 juli 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.