Taart met vijgen en frangipane



Zoek je een heerlijk bak recept met verse vijgen om je smaakpapillen te verwennen? Probeer dan eens deze verrukkelijke taart met vijgen en frangipane!

Deze smaakexplosie combineert de zoete en sappige vijgen met de romige en nootachtige frangipanevulling, allemaal omhuld in een knapperige korst. Deze taart is niet alleen een genot voor je smaakzintuigen, maar ziet er ook gewoon geweldig uit.

Lees gauw verder en ontdek hoe je heerlijke taart met vijgen en frangipane gemakkelijk en snel thuis kunt maken.

Dit is zo’n recept voor taart met vijgen die je keer op keer wilt gaan maken. Heb je liever een taart met appels en frangipane, dan heb ik dat appeltaart recept ook voor je op de site staan.

Maar kom, het is vijgenseizoen. Dus we gaan eerst iets lekkers bakken met verse vijgen!

Voor een vijgentaart van 8 – 10 stukken

Nodig voor het korstdeeg
175g bloem
½ tl zout
1el suiker
110g koude boter, in blokjes
60ml koud water

Nodig voor de frangipane (amandelspijs)
100g suiker
110g amandelschaafsel (of amandelmeel)
1 ei
1 tl vanille

Nodig voor de vulling
400 gram verse vijgen, gewassen en steeltje eraf
rasp van 1 schoongeboende sinaasappel
2 el fijne suiker
1 tl gemalen gember
1 tl gemalen kaneel
optioneel: 50 -75 gram amandelschaafsel voor over de vulling

Ingevette bakvorm van 20 cm doorsnee met losse bodem (mag ook een springvorm zijn) – oven voorverwarmen 175C (hetelucht) – keukenmachine/staafmixer – invetkwastje

Taart met vijgen en frangipane

Korstdeeg voor de taart met vijgen en frangipane

Meng voor het korstdeeg bloem, zout en suiker. De koude boter mix je daar (met een keukenmachine of met de hand) doorheen tot je kruimels krijgt (het lijkt op zand). Dan gaat er, beetje bij beetje, het koude water erbij tot je een samenhangend deeg krijgt. Maak hier een pakketje van.  Wikkel je korstdeeg in plastic folie en leg het minimaal een uur in de koelkast. Dit zorgt dat het korstdeeg weer stevig wordt en dat je het makkelijker kunt uitrollen.

Zo maak je frangipane

Om je frangipane te maken pulseer je het amandelschaafsel in een keukenmachine (of met staafmixer) tot je amandelmeel hebt. Je kunt amandelmeel overigens ook kant en klaar kopen. Bij het amandelmeel gaat de suiker. Meng dat goed door elkaar. Dan het ei en de vanille bij.

Meng je frangipane tot je de textuur heeft die lijkt op amandelpasta. Doe je zelfgemaakte frangipane in een bakje en zet dit tot gebruik in de koelkast.

Taart met verse vijgen

Om de vulling voor je vijgentaart snijd je de verse vijgen in partjes. Als je een beetje redelijk formaat vijgen hebt is het het makkelijkst om die in drie plakjes te snijden. Die gaan samen met de sinaasappelrasp, suiker, gember en kaneel in een kom. Meng alles en de vulling voor je vijgentaart is klaar.

Taart met vijgen en frangipane

Het gekoelde deeg rol je op een bebloemd aanrecht uit. Bedek er de bodem en 1 centimeter van de zijkanten van je ingevette bakvorm mee. Je kunt de randen heel keurig recht snijden, wat rustieker mag ook. De zelfgemaakte frangipane, oftewel je amandelspijs, gaat op de bodem. Verdeel dit gelijkmatig. Daarop verdeel je netjes de gekruide verse vijgen.

Bak de taart met vijgen en frangipane vervolgens 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. Ik strooide ik na 30 minuten baktijd nog wat amandelschaafsel over de vijgen en daarna bakte ik de taart nog 25 minuten op dezelfde temperatuur. Maar ook zonder extra amandelschaafsel is het een heerlijke taart met vijgen en frangipane.

Verse vijgentaart met amandelspijs

Haal de taart, als ‘ie mooi goudbruin kleurt, uit de oven. Laat dan in de vorm afkoelen voordat je het bakvorm rondom verwijdert. Serveer deze verrukkelijke verse vijgentaart met frangipane zo vers mogelijk. Ook lekker met als extraatje wat lobbig geklopte slagroom of een schep créme fraiche erbij.

Gepubliceerd op 13 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!