Onigiri met gerookte makreel



Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel.

Het mooie aan onigiri is dat je niet hoeft te rollen, maar de norivellen vult, opvouwt en op kamertemperatuur daarna op eet. Idealiter eet je onigori meteen nadat je ze hebt gemaakt. In de koelkast bewaren kan, maar daar worden ze over het algemeen niet lekkerder van en de nori wordt er slap van.

Wat ik wel doe is een dubbele hoeveelheid sushirijst maken. Die kun je namelijk wel prima afgesloten in de koelkast bewaren. En op deze manier heb je die klaar als je trek krijgt in onigori. En dat ga je vaker krijgen dan je denkt. Juist omdat onigori zo makkelijk is om te maken!

Ik vertel je hoe je deze versie met gerookte makreel maakt. Maar vul je onigori ook eens met gebakken zalm, of met een zeewiersalade of met kip, dan wel een omelet. Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Op mijn instagram kun je in een Reels zien hoe je ze vouwt. Ook dat is super simpel Dus eigenlijk staat niks je meer in de weg om zelf je eigen onigiri te maken!

Voor 6 stuks onigori – 12 stuks nadat je ze halveert

3 norivellen, in de lengte gehalveerd
300 gram sushirijst, op kamertemperatuur
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking en breng op smaak gebracht met mirin & rijstazijn.
Ik maakte een dubbele hoeveelheid, zodat ik de rest later nog kan gebruiken.

Voor de vulling

100 gram gerookte makreel
1 el kewpie mayonaise
1 tl sriracha
1 tl furikake

verder nodig: plasticfolie – extra bord

onigiri met makreel

Onigiri met gerookte makreelsalade

Maak eerst van de gerookte makreel een salade. Doe alle makreel in een kommetje en breng op smaak met de kewpie mayonaise, sriracha en furikake. Proef en stel waar nodig de smaak bij. Zet weg tot gebruik.

Voor je onigiri leg je op een vel plastic folie een stuk norivel. Boven in leg je ongeveer 25 gram gekookte sushirijst. Met vochtige vingers vorm je dat tot een driehoek. Daarop gaat een lepel van de gerookte makreelsalade en eventueel nog wat extra furikake. Daar gaat weer wat sushirijst op. Vorm alles voorzichtig met vochtige handen tot een driehoek.

Hoe vouw je onigiri

Het is super simpel om onigiri te vouwen. Dat doe je in 3 stappen:

  1. Vouw de onderkant van je norivel naar boven.
  2. Met vochtige vingers vouw je nu aan de bovenkant de zijkanten naar binnen.
  3. Met het plasticfolie zet je dit zodanig strak vast dat de nori alles rijst omarmd heeft. Duw nog even stevig aan.
  4. Herhaal dit met de rest van de rijst en vulling.

Leg alle gevouwen onigiri op een bord en zet daar een bord bovenop en voer daar even druk op uit. Zo verdeel je de rijst nogmaals extra goed in de norivellen. Verwijder de plasticfolie en halveer in de lengte. Serveer met Tomasu sojasaus en geniet!

Gepubliceerd op 17 augustus 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!