Chowder met gerookte vis



Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.

Want oh wat is chowder toch lekker! Deze vissoep op basis van melk maak je zo gevuld mogelijk. Het is echt een maaltijdsoep. Ik maakte mijn chowder dus met gerookte schelvis die ik meebracht uit Engeland. In Nederland is die niet overal verkrijgbaar, maar je kunt iedere gerookte vis gebruiken die je lekker vindt. Warmgerookte zalm bijvoorbeeld is ook super.

Waar komt Chowder vandaan?

Er zijn verschillende versies van chowder en recepten voor chowder kunnen zowel uit Europa als Amerika komen. Het is een vissoep die op beide continenten heel populair is. In Engeland wordt chowder vaak gegeten met gerookte schelvis. In New England maken ze chowder met schelpdieren en wordt het een clam chowder genoemd. De Amerikaanse chowder wordt vaak in een uitgehold brood geserveerd.

Lekkerste chowder recept

Chowder is niet een soep om te bewaren. Door de melk die je toevoegt aan de soep is hij het lekkerst op de dag dat je je chowder maakt. En die wil je sowieso meteen eten, nadat ‘ie klaar is. Want oh jongens wat is dit een heerlijk chowder recept. Kom, we gaan de keuken in!

Chowder voor 4 personen, als maaltijdsoep

45 gram boter
1 ui, gesnipperd
300 gram (gewassen en in ringen gesneden) prei
25 gram bloem
500 ml volle melk
275 gram gerookte schelvis (of een andere stevige gerookte vis)
1 groot laurierblad
6 witte peperkorrels
250 ml water
half bouillonblokje (vis of groente)
175 gram aardappel, in blokjes
100 gram mais (blik of diepvries)
100 gram velderwtjes (diepvries)
verse platte peterselie, gehakt (naar smaak
1 blik wilde zalm, uitgelekt (ik gebruik altijd Fish Tales)

chowder met gerookte vis

Chowder met gerookte vis

Voor de basis van je chowder smelt je de boter in een grote pan. Tegelijkertijd verwarm je de melk met de laurier en peperkorrels tot die nét tegen de kook aan is. Leg daar de gerookte schelvis in, draai het vuur uit en laat 5 minuten met het vuur uit staan.

In de gesmolten boter fruit je de ui 2 minuten aan. Voeg de uitgelekte prei toe en bak die, terwijl je regelmatig omschept, 5 minuten mee. Bestrooi alles met de bloem en schep even een minuutje om. Haal de vis uit de melk, en zet die apart. Giet de melk door een zeef bij de bloem en roer goed door. Verwijder de peperkorrels, maar voeg de laurier weer toe aan de pan, samen met het bouillonblokje dat je verkruimelt en de aangegeven hoeveelheid water. Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe en breng tegen de kook aan. Laat alles 10 minuten pruttelen tot de aardappels zo goed als gaar zijn.

Zo maak je de lekkerste chowder

Verdeel de gerookte schelvis in stukjes en voeg die aan de chowder toe, samen met de mais en erwtjes. Breng op smaak met zout en peper. Het is ook heerlijk om er nu een lepel van je favoriete mosterd aan je chowder toe te voegen, maar dat hoeft niet. Je maakt hoe dan ook al de lekkerste chowder 😉

lekkerste chowder

Ik voeg als laatste ook nog wat wilde zalm uit blik toe om van deze chowder de lekkerste vissoep denkbaar te maken. Garneer tot slot met peterselie en serveer meteen. Chowder is echt een goed gevulde soep, dus het enige dat je er nog bij hoeft te serveren is je favoriete verse brood.

Gepubliceerd op 2 mei 2023


2 reacties

  1. Dirk schreef:

    Die je verkruimelT.
    Persoonsvorm 2e persoon enkelvoud = stam + t.
    😏

    Heerlijk gerecht trouwens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!