Mont d’Or van de barbecue



Mont d’Or, dat bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.

Die Mont d’Or is met recht een bijzonder seizoenskaasje. Want hij wordt uitsluitend tussen half maart en half augustus gemaakt. Vroeger werd dit kaasje gemaakt omdat de melkproductie van de koeien in de wintermaanden zodanig terug liep dat er onvoldoende melk was om er Gruyère of Emmental kaas van te maken. Maar nog steeds is de Mont d’Or slechts een aantal maanden per jaar verkrijgbaar en is het dus een echt seizoensproduct.

Mont d’Or kaas

Mont d’Or kan zowel uit Frankrijk als Zwitserland komen. Het enige verschil, naast de locatie waar de kaas gemaakt en gerijpt wordt, is de naam. Uitsluitend de Zwitserse versie mag Vacherin Mont d’Or heten. De Franse versie kom je tegen onder de naam Vacherin du Haut Doubs.
Welke versie van de kaas je ook kiest, het is een geweldige kaas om zacht te laten worden en uit te lepelen. En op een barbecue (of in de oven) gaat dat helemaal geweldig.

Mont d'Or bbq

De ovenversie van dit borrelhapje met Mont d’Or staat ook in Altijd borreltijd, maar ik geef je hieronder de bereiding voor op de barbecue aan.

Voor één Mont d’Or van de barbecue

1 doosje Mont d’Or
2 tenen knoflook, gehalveerd
1 takje rozemarijn

verder nodig: het lekkerste verse stokbrood

BBQ indirect verwarmd tot 175 C

Mont d’Or van de barbecue

Haal de Mont d’Or uit het plastic, maar laat het houten kuipje er om heen zitten. Zet de Mont d’Or op het bijgeleverde deksel en verpak de onderkant als je extra zekerheid wilt ook nog in aluminiumfolie.  Steek de teentjes knoflook in de korst van de kaas en duw het takje rozemarijn er zachtjes op.

Zet de Mont d’Or in zijn geheel op de barbecue en sluit het deksel. Laat 10-12 minuten staan, tot de kaas heerlijk zacht en zo goed als gesmolten is. Eventueel kun je op het laatst nog even het stokbrood ernaast leggen.

Serveer met stukjes vers stokbrood om te dippen. Yum!

Gepubliceerd op 16 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.