Paté met pruimen



Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog steeds met regelmaat.

Als we bij onze vrienden Hanneke en Nigel in Engeland zijn is dit een van de borrelhapjes die eigenlijk altijd op tafel kwam. Zij inspireerde me daarmee jaren geleden al om ook zelf paté te maken en uiteindelijk kwam dat paté met pruimen recept terecht in Borreltijd

En nu is het hoog tijd dat jij thuis ook gewoon lekker je eigen paté gaat maken, want ik ga je vertellen hoe simpel dat is!

Een heerlijk borrelhapje om in het weekend of tijdens de feestdagen op tafel te zetten.

voor 3 – 4 bakjes zelfgemaakte paté

500 gr kippenlevers
125 ml melk
75 gr gedroogde pruimen + flinke scheut rum of Armagnac
75 gr roomboter
1 teen knoflook, fijn gesneden
2 sjalotjes, fijn gesneden (25 gr)
4 takjes tijm, alleen de blaadjes
3 el Armagnac of rum
3 el Marsala
75 gr zachte roomboter

verder nodig: keukenmachine

zelf paté maken

voorbereiding voor je zelfgemaakte paté

Doe een dag voordat je de paté wilt serveren de kippenlevers met de melk in een afgesloten bakje en laat een nacht staan. Hier wordt de leversmaak iets minder heftig van. Doe de pruimen in een bakje  met de rum (of Armagnac) en zet 20 seconde op vol vermogen in de magnetron. Laat ook deze een nachtje, afgedekt, staan, zodat de pruimen de smaak van de drank kunnen opnemen.

Paté zelf maken

Haal om de paté te maken de kippenlever de dag erna uit de melk (giet die weg), dep ze droog en verwijder eventuele spiertjes of andere oneffenheden. Smelt 75 gram boter in een grote koekenpan en fruit hierin zachtjes de sjalotjes, tijm en knoflook aan (een minuut of vijf). Haal met een schuimspaan de sjalotjes, tijm en knoflook eruit (bewaar die!).

In de resterende boter bak je, op hoog vuur, de drooggedepte kippenlevers in 3 minuten rosé. Bestrooi royaal met zout en versgemalen peper. Voeg hier de rum/Armagnac en Marsala aan toe en flambeer alles. Daarna haal je de kippenlevers uit de pan en kook je de rest van het kookvocht in 3 minuten op hoog vuur tot een siroop.

Doe deze siroop, samen met de kippenlevers, sjalotjes/knoflook, resterende 75 gram zachte boter (in blokjes) en uitgelekte pruimen in de blender/keukenmachine. Laat draaien tot je een egale substantie hebt. Proef en breng waar nodig verder op smaak met royaal zout en peper. Doe de zachte paté in mooie schaaltjes en sluit ze af met geklaarde boter. Hierdoor blijft je paté langer goed. Zet tot gebruik weg in de koelkast, waar je het zeker nog een week kunt bewaren.

*geklaarde boter: laat 150 gr roomboter in een pannetje, op laag vuur, geleidelijk smelten. Het vet komt nu los van de melkbestanddelen in de boter. Giet het vet, door de pan schuin te houden, in een apart bakje. De rest kun je wegdoen. Wat er in je bakje zit is geklaarde boter.

Gepubliceerd op 7 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.