Bloemkoolrijst salade met ras el hanout



De eerste salade die ik na onze vakantie maakte was deze met bloemkoolrijst en ras el hanout. In een kwartier klaar en, naast gezond, ontzettend lekker!

De lekkerste bloemkoolrijst is die waarbij de bloemkool niet té fijn geraspt is. Je wilt een beetje bite in deze salade met bloemkoolrijst houden. Je kunt natuurlijk kant en klare bloemkoolrijst kopen. Tegelijkertijd is het zelf raspen niet alleen stukken voordeliger, je kunt ook nog een de hele bloemkool hiervoor gebruiken door ook gewoon de stronkjes mee te raspen. Nog sneller klaar? Doe de bloemkool dan in je keukenmachine en pulseer tot ‘ie de gewenste structuur heeft.

Ras el hanout

Doordat je de rozijnen weekt in sinaasappelsap worden ze wat zachter en krijgen nóg meer smaak. Super lekker in combinatie met de ras el hanout. Ras el hanout is een Marokkaanse kruidenmengsel die soms wel 20 verschillende  specerijen bevat. In de supermarkt en Midden-Oostenwinkel kun je ras el hanout in verschillende versies kopen. Het heeft een enorm rijke smaak, zonder dat het pittig is en maakt deze bloemkoolrijstsalade nét even anders dan anders.

Je kunt deze bloemkoolrijst salade prima helemaal vegan maken door de feta in een plantaardige variant te kopen. Wij aten de salade met een gegrilde ribeye erbij, maar je zou de salade ook prima als vega of vegan maaltijdsalade kunnen eten. Ik zou er dan persoonlijk nog peulvruchten, zoals bijvoorbeeld kikkererwten, aan toe voegen.

Kortom, een koolhydraatarme salade met bloemkoolrijst en ras el hanout met lekker veel groente, die je ook nog eens volledig naar eigen hand kunt zetten. Eet smakelijk!

Voor 2 -3 personen, als maaltijd

400 gram courgette, in kleine blokjes
500 gram bloemkool, geraspt tot bloemkoolrijst
½ el neutrale olie
1 teen knoflook, geperst
1 tl ras el hanout
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl fleur de sel zeezout
75 gram kleine rozijnen
2 el sinaasappelsap
1 tl citroensap
50 gram vers spinazie, fijn gesneden
1 el vers peterselie, fijngesneden
1 el verse munt, fijn gesneden
extra vierge olijfolie, naar smaak
feta, naar smaak

Bereidingstijd: 15 minuten

low carb salade met bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst salade met ras el hanout

Voor deze salade met bloemkoolrijst bak je in een grote koekenpan eerst de courgetteblokjes 5 minuten in de hete olie tot ze beetgaar zijn. Voeg de geperste knoflook toe en bak een minuutje mee. Bestrooi dan met de ras el hanout, paprikapoeder en zout en schep even om.

Op dit moment gaat de bloemkoolrijst erbij, die hoeft maar heel kort op hoog vuur meegebakken te worden. Blus dit af met de rozijnen, inclusief het sap van de sinaasappel. Citroensap erbij en laten verdampen en dan mag het vuur uit. Laat de bloemkoolrijst met alle verdere ingrediënten even afkoelen in een grote schaal.

Maaltijdsalade met bloemkoolrijst

Schep daar de spinazie, peterselie en munt doorheen en breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper en naar smaak met je lekkerst olijfolie. Je bloemkoolrijst salade is nu bijna klaar. Ik voeg als de salade helemaal is afgekoeld nog wat feta toe. Hou je ook van wat crunch in je bloemkoolrijst dan kun je aan de salade nog wat pompoenpitten toevoegen. Lauwwarm komt je bloemkoolrijst salade met ras el hanout het beste tot z’n recht.

Niet ijskoud eten dus want dan proef je amper wat van de smaken. Dus maak je de salade al eerder (wat prima kan), haal ‘m dan op tijd uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Ideaal om mee te nemen naar je werk, een picknick of naar het strand.

Gepubliceerd op 29 juli 2022


2 reacties

  1. Nicole schreef:

    Gisteravond gemaakt, wat een heerlijk recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.