Bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze
Recepten met bloemkoolrijst kun je niet genoeg hebben. Een simpele manier om extra groente te eten. Maar dan wel lekker! Dit keer op z’n Mexicaans.
Want dat vind ik het fijne aan bloemkoolrijst. Je werkt met een blank canvas waar je heel veel smaak aan toe kunt voegen. Zoals bij deze bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze. Net zoals je zou doen als je gewone rijst gebruikt, maar nu eet je als bonus nog extra groente in je Mexicaanse maaltijd.
Nu eet ik niet persé bewust koolhydraatarm, maar omdat je met groenterijst kookt in plaats van gewone rijst is dit recept dus low carb.
In deze Mexicaanse bloemkoolrijst gebruik ik rundergehakt, maar je kunt natuurlijk prima vegetarisch gehakt gebruiken. De smaakmakers blijven hetzelfde. Uiteraard hoort bij een Mexicaanse maaltijd ook wat guacamole en nacho’s. Ik top de bowl nog met extra verse tomaat, gemarineerde rode ui en kruiden. Niet alleen voor de kleur, maar ook om het geheel nog wat frisheid mee te geven.
Bijkomend voordeel van dit mega gezonde gerecht? Het staat – als je alles klaar hebt staan – in minder dan een kwartier op tafel. Kortom, gauw de keuken in want ik heb er (weer) trek van gekregen!
Voor vier personen
500 gram rundergehakt
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl cayenne
½ tl komijn
½ tl uipoeder
2 tenen knoflook (fijn gesneden of geperst)
1 blikje mais (à 300 gram), afgespoeld en uitgelekt
1 zak/blik kidneybonen (à 225 gram), afgespoeld en uitgelekt
400 gram bloemkoolrijst
optioneel: paar drupjes Chipotle tabasco voor extra spice
Voor de guacamole
2 avocado’s
sap van ½ – 1 limoen
naar smaak tabasco sriracha (of chilivlokken)
zout & peper
Voor de topping
4 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
1 rode ui, in dunne ringen gemarineerd in rodewijnazijn (maak deze als eerste en laat minstens 15 minuten staan, langer mag altijd)
verse koriander (optioneel)
naar smaak zure room (optioneel)
naturel nacho’s, zoveel je wil
Bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze
Voor de bloemkoolrijst op Mexicaanse wijze begin je met het rul uitbakken van het gehakt. Ik doe dit in een hete pan zonder olie. Breng het gehakt nu op smaak met de kruiden en bak een minuut of twee mee. Nu gaat de bloemkoolrijst erbij die je twee minuten meebakt. Breng op smaak met zout en peper en als je het lekker vindt wat tabasco.
Mexicaanse maaltijd
Je Mexicaanse maaltijd is al bijna klaar want nu gaan de mais en de kidneybonen erbij die je alleen hoeft mee te warmen, tot je hele maaltijd goed warm is. Proef even of er nog zout en peper bij moet en je bent er bijna.
In een kom gaat je Mexicaanse bloemkoolrijst. Daar bovenop een lekkere schep guacamole, tomatenblokjes, uitgelekte uienringen, eventueel zure room en koriander. En natuurlijk een handje nacho’s. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 3 januari 2022
4 reacties
Deze maaltijd is briljant! Ik heb wel broccolirijst gepakt ipv bloemkool.
De ui is echt top in combinatie met het kruidige gehaktmengsel. Ook heb ik er een naanbrood bij gedaan ipv nachos, en idd binnen 15 min klaar!
Deze maal komt vaker op tafel te staan vanaf nu 😀.
super tof om te horen Claudia, dankjewel!
Deze ga ik vanavond maken! Ziet er top uit zeg!
leuk! Laat je weten hoe je ‘m vond?