Verse tomatensoep met balletjes



Verse tomatensoep maken is kinderlijk eenvoudig, maar oh zo lekker. Zeker deze Italiaanse tomatensoep met balletjes mag in je vaste soep repertoire.

Je kunt verse tomatensoep maken met tomaten uit blik (kies dan wel een goede kwaliteit, zoals Mutti). Maar ik kies er dit keer voor om verse tomaten te gebruiken. Zeker als je mooie, rijpe tomaten hebt is dat een perfecte basis voor je tomatensoep.

Deze tomatensoep krijgt een Italiaans tintje met lekker wat verse basilicum door de soep. Die tomatensoep wordt afgemaakt met zelf gedraaide balletjes voor erin. Uiteraard kun je hier ook voor een vegetarische versie kiezen. Dan is je tomatensoep 100% vegetarisch.

Heb je tot slot nog een goede blender nodig om te zorgen dat je tomatensoep super romig geblend wordt en in minder dan een uur heb je een lekkere grote pan tomatensoep met balletjes op tafel staan. Genoeg voor het hele gezin om van te smullen!

Voor ongeveer zes kommetjes soep

850 gram rijpe, verse tomaten
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 rode paprika, zonder zaadlijst in stukken
2 el olijfolie

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175 C hetelucht

Verder nodig

1 el olie
1 ui, gesnipperd
1 el tomatenpuree (ik gebruik die van Mutti)
15 gram verse basilicum
1 liter groentebouillon
½ tl fijn keukenzout (la Baleine)
versgemalen zwarte peper
300 gram (bio) rundergehakt, in kleine balletjes gedraaid
Power blender (ik gebruik die van Magimix)
optioneel : 1 el miso

tomatensoep met balletjes

Verse tomatensoep met balletjes

Je start voor de tomatensoep met het roosteren van je tomaten, paprika en knoflook. Ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Als die bijna klaar zijn verwarm je in een grote pan de olie en fruit je hierin de ui een minuut of vijf zachtjes aan. Dan de tomatenpuree erbij, bak die een minuutje mee.

Geroosterde tomaten uit de oven

Het bakblik met geroosterde tomaten uit de oven mag nu in zijn geheel in de pan, met alle vocht erbij. Voeg dan de groentebouillon, zout, peper en basilicum toe en laat even warm worden. Dit gaat in zijn geheel (of in twee keer) in de blender. Dit blendt dit tot een romige tomatensoep.

Giet dat dan terug in de pan en voeg de balletjes toe. Verwarm die nog een 10 – 15 minuten mee op zacht vuur, tot ze gaar zijn. En voilá, je verse tomatensoep met balletjes is gemaakt! Geniet ervan.
Ik roer aan het eind er nog een eetlepel miso doorheen, om ‘m dat laatste beetje oempf te geven. Dat hoeft niet, maar geeft je soep net nog wat meer diepte.

Gepubliceerd op 27 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.