Pannacotta met bergamot citroen



Bergamot is een funky citroen uit Italië met een kenmerkende smaak. Heerlijk in deze pannacotta. Maar ook met gewone citroen een te gek dessert!

De smaak van bergamot citroenen heb je, als je earl grey thee wel eens hebt gedronken, ongemerkt al een keer geproefd. De olie uit de schil van deze citroen wordt namelijk gebruikt om deze thee smaak te geven. Iets rokerig, een klein bittertje maar ook heel fris. Niet een doorsnee citroen dus.

Maar bergamot citroenen zijn ook niet altijd even makkelijk te vinden (soms bij de gespecialiseerde groentezaak of via Lindenhoff online) dus gebruik een gewone citroen als je geen bergamot voor handen hebt.

Want citroen en pannacotta is in de basis al te gek. Het romige van de pannacotta met het friszure van de citroen. Love it! Een makkelijk dessert ook om al vast van tevoren te maken. Ideaal als je een diner hebt en je handen vrij wilt hebben. Maar zeker ook met de kerstdagen een lekkere afsluiter.

Maak je deze pannacotta wel met bergamot (en dat kan ik je echt aanraden) dan is dit met recht een toetje voor gevorderden te noemen. Want die funky citroensmaak is dan bepalend voor je dessert. Benieuwd hoe jullie dat vinden.

Dit is hoe je ‘m maakt!

Dessert voor 4 personen

  • 400 ml slagroom (ongezoet)
  • 1 el earl grey thee
  • 8 gram gelatine
  • 100 gram Fromage Frais (of gebruik Griekse yoghurt, volvet)
  • 5 gram rasp van 1 (Bergamot) citroen
  • 100 gram suiker
  • 100 ml (bergamot) citroensap (1 citroen zou genoeg moeten zijn, maar dat is afhankelijk van de grootte van je citroenen)

verder nodig: 4 glazen of bakjes – garde

citroen dessert

Pannacotta met bergamot citroen

Voor je pannacotta begin je met het verwarmen van de room. Verwarm die, samen met de thee, op laag vuur. Het mag niet koken maar moet wel warm zijn. Laat dit 5 – 10 minuten trekken.  Laat in die tijd de gelatine weken in koud water.

Dan mag de suiker en de citroenrasp erbij. Roer dit goed door, zodat de suiker oplost. Laat dan 5 minuten staan, zodat de rasp zijn smaak kan afgeven. Giet dit door een zeef in een schoon pannetjes en roer er dan de (uitgeknepen) gelatine doorheen tot die is opgelost. De pan mag nu van het vuur en het sap van de (bergamot) citroen gaat erbij. Proef even of je ‘m goed op smaak vind, iets meer sap kan namelijk nog (minder niet meer).

Tot slot roer je de fromage frais er met een garde doorheen tot je een mooi egaal geheel hebt. Verdeel dit over je glazen / schaaltjes en zet minstens 4 uur in de koelkast, zodat je pannacotta van opstijven. Garneer voor het serveren met nog een klein partje citroen en genieten maar!

bergamot citroen

Gepubliceerd op 13 december 2020


2 reacties

  1. Wouter schreef:

    Heb voor een vegan afleiding van dit recept gemaakt
    Vegan room (flora)
    Geen yogurt
    Binden met aardappelmeel en vegan witte chocolade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.