Jamie kookt Italië van Jamie Oliver – review



De man produceert kookboeken in een tempo waar je alleen maar jaloers op kunt zijn. Na zijn laatste boek 5 Ingrediënten, dat vorig jaar november verscheen, is er nu een tweede Italiaanse kookboek van zijn hand.

In 2005 verscheen namelijk al eerder een volledig Italiaans kookboek, ‘Jamie’s Italy’ en dit nieuwe Italiaanse kookboek gaat in die stijl verder. Maar is gelukkig geen kopie van dat andere Italiaanse boek.

Jamie kookt Italie web2.jpg

Jamie kookt Italië

Net als Jamie’s Italië is ook dit boek opgebouwd uit de verschillende gangen die de Italiaanse keuken kent. Antipasti, salades, soepen, pasta, rijst & dumplings, vlees, vis, bijgerechten, brood & deegwaren en desserts. Voor dit boek reisde Oliver wederom met regelmaat door het land en ging, samen met mentor en goede vriend Gennaro Contaldo, op bezoek bij de mamma’s en nonna’s om van hen de échte Italiaanse keuken te leren.

Alle windstreken van Italie op je bord

Het leuke vind ik dat ook in dit boek ook de niet voor de hand liggende gerechten aan bod komen, want Italië is meer dan pizza & pasta. Verse ansjovis als antipasti, gesmoorde bleekselderij gevuld met worst en gehakt maar ook Siciliaanse broodjes ijs. De diversiteit aan recepten is eindeloos!

Eerbetoon aan vrouwen

In het boek zie je ook de portretten terug van de vrouwen die mede de inspiratie vormden voor de recepten. Zelfs de Italiaanse ‘Janny’ (van der Heijden) staat er in. Ik hou ervan als iemand de aandacht niet alleen op zichzelf legt.

pasta met gehaktballetjes Jamie_blik.jpg

Italie in optima forma

Dit boek is dus een mooi vervolg op het eerdere Italiaanse boek en kan er prima naast staan. Je ziet duidelijk hoe Oliver door de jaren heen zichzelf ontwikkeld heeft en ook hoe de Italiaanse keuken met de tijd is meegegaan. De foto’s, wederom gemaakt door David Loftus, zijn prachtig.

Enige kritiekpuntje; de Nederlandse vertaling lijkt gehaast en daardoor soms niet accuraat. Pijnboompitten verkruimelen (in het recept op bladzijde 96) kan namelijk niet. Daar zijn de nootjes te klein voor. Maar het zijn details. De receptuur wordt er niet minder lekker van.

Het recept voor de pasta met minigehaktballetjes en kerstomaatjes uit de oven die ik maakte (hoewel ik het recept enigszins aanpaste) was heerlijk! Ik deel ‘dan ook graag met jullie. < klik hier voor het recept > Tipje; op dit moment zendt 24Kitchen de bijbehorende TV-serie uit, voor als je wilt zien hoe de recepten gemaakt worden.

Jamie kookt Italië is uitgegeven door Kosmos, kost € 29,99  en is in de boekhandel en online verkrijgbaar Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.

Gepubliceerd op 29 augustus 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.