5Spice Chinese bowl met rijst & groente



Soms is Pinterest een waanzinnige bron van inspiratie. Daar kwam ik de basis voor dit recept tegen, dat ik daarna verder naar mijn eigen hand zette door er wat ingrediënten aan toe te voegen waardoor het voor alle smaakpaletten interessant wordt.

In een half uurtje zit je aan tafel, met een kom gevuld met rijst, groente en kip. Maar net zo makkelijk bereid je alles al voor en hoef je het op de dag zelf alleen nog maar even op te warmen.

5spice bowl_Smulpaapje

Voor 2 grote en 2 kleine eters

Voor de 5spice saus

4el sojasaus
2el Mirin (Japanse rijstwijn)
2tl suiker
½ tl 5Spice kruiden (oa bij de toko en AH)
¼ tl zout

Verder nodig

1el olie
duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt (ongeveer ½ el)
2 teentjes knoflook, geraspt
300g kipgehakt
150g shitake, grof gesneden
100g taugé
sap ½ limoen

Om te serveren

broccoli, in roosjes
zilvervliesrijst
2 lente uitjes, fijne ringetjes
gebakken uitjes, naar smaak
gebakken eieren

optioneel: sambal, voor degenen die van wat meer pit houden

Vijfkruidensaus voor bij de kip

Meng voor de saus alle ingrediënten en zet even apart. Verhit in een hapjespan de olie en bak hier de gember een minuutje in aan. Dan knoflook erbij en een minuut meebakken. Voeg dan het kipgehakt toe, dat je met een houten lepel uit elkaar haalt en rul aan bakt. Bak dit een minuut of vijf, het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Dan de paddenstoelen erbij en nog even op hoog vuur een paar minuten meebakken.

Chinees kipgehakt met paddenstoelen

Dan gaat de saus erbij, als ook 200ml water. Breng dit aan de kook, vuur iets lager en dan 15 minuten, met deksel op de pan, laten pruttelen. Dan de deksel er af, vuur ietsie hoger en nog een kwartiertje verder inkoken. Breng tot slot op smaak met het sap van de halve limoen en voeg de taugé toe.

5spice Chinese bowl met rijst & groente

Terwijl de saus de laatste 15 minuten inkookt kook je de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing. Laat die na het afgieten even staan, met de deksel op de pan. In de laatste 5 minuten van de kooktijd van de kip kook je dan ook nog de broccoli beetgaar.

Doe wat rijst in een kom, schep daar het kipgehakt met lekker wat saus over. Serveer met broccoli en een gebakken eitje en garneer met de lente ui en gebakken uitjes. Smullen maar!

Gepubliceerd op 1 maart 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.