5Spice Chinese bowl met rijst & groente



Soms is Pinterest een waanzinnige bron van inspiratie. Daar kwam ik de basis voor dit recept tegen, dat ik daarna verder naar mijn eigen hand zette door er wat ingrediënten aan toe te voegen waardoor het voor alle smaakpaletten interessant wordt.

In een half uurtje zit je aan tafel, met een kom gevuld met rijst, groente en kip. Maar net zo makkelijk bereid je alles al voor en hoef je het op de dag zelf alleen nog maar even op te warmen.

5spice bowl_Smulpaapje

Voor 2 grote en 2 kleine eters

Voor de 5spice saus

4el sojasaus
2el Mirin (Japanse rijstwijn)
2tl suiker
½ tl 5Spice kruiden (oa bij de toko en AH)
¼ tl zout

Verder nodig

1el olie
duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt (ongeveer ½ el)
2 teentjes knoflook, geraspt
300g kipgehakt
150g shitake, grof gesneden
100g taugé
sap ½ limoen

Om te serveren

broccoli, in roosjes
zilvervliesrijst
2 lente uitjes, fijne ringetjes
gebakken uitjes, naar smaak
gebakken eieren

optioneel: sambal, voor degenen die van wat meer pit houden

Vijfkruidensaus voor bij de kip

Meng voor de saus alle ingrediënten en zet even apart. Verhit in een hapjespan de olie en bak hier de gember een minuutje in aan. Dan knoflook erbij en een minuut meebakken. Voeg dan het kipgehakt toe, dat je met een houten lepel uit elkaar haalt en rul aan bakt. Bak dit een minuut of vijf, het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Dan de paddenstoelen erbij en nog even op hoog vuur een paar minuten meebakken.

Chinees kipgehakt met paddenstoelen

Dan gaat de saus erbij, als ook 200ml water. Breng dit aan de kook, vuur iets lager en dan 15 minuten, met deksel op de pan, laten pruttelen. Dan de deksel er af, vuur ietsie hoger en nog een kwartiertje verder inkoken. Breng tot slot op smaak met het sap van de halve limoen en voeg de taugé toe.

5spice Chinese bowl met rijst & groente

Terwijl de saus de laatste 15 minuten inkookt kook je de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing. Laat die na het afgieten even staan, met de deksel op de pan. In de laatste 5 minuten van de kooktijd van de kip kook je dan ook nog de broccoli beetgaar.

Doe wat rijst in een kom, schep daar het kipgehakt met lekker wat saus over. Serveer met broccoli en een gebakken eitje en garneer met de lente ui en gebakken uitjes. Smullen maar!

Gepubliceerd op 1 maart 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!