24 uur op vakantie in de Streek van VerrassingenOp vakantie in eigen land? Ik ging op vakantie in mijn eigen regio! En dat is met recht een Streek van Verrassingen. Want al woon ik al meer dan 12,5 jaar in Leiden er blijkt nog zóveel te ontdekken. En je kunt dus, praktisch in je eigen achtertuin, in nog geen 24 uur tijd het ultieme vakantiegevoel tot in iedere vezel van je lijf voelen. Ga je mee op pad? Dan laat ik je zien wat je in 24 uur tijd, in de Streek van Verrassingen, allemaal kunt ontdekken!

Trakteer jezelf op Leiden

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Leiden is te gek! Dus trakteer jezelf echt een keer op Leiden. Alleen hier kun je al met gemak een weekend doorbrengen. Want in “mijn stadje” vind je alles voor een weekendje weg. Wij beperkten het dit keer tot een ochtend, die we begonnen bij Madame Marie in de Kloksteeg. Wat een heerlijke ontdekking bleek dat!

   

Sinds september 2019 kun je bij Marieke, vanaf 8u ’s ochtends, terecht voor de lekkerste koffie en huisgemaakte appeltaart. Je stapt letterlijk haar huiskamer binnen, want Marieke woont hier met haar twee kinderen. Het is een van de weinige huizen in Leiden die in originele staat (17e eeuws!) is gebleven.

Neem de tijd en geniet, want de koffie van Marieke is fantastisch lekker, net als haar appeltaart die vers uit de oven kwam toen wij er om 9.30u aanschoven. Op zomerse dagen bakt Marieke ook zelf verse ijswafeltjes, die ze vult met boeren roomijs uit de regio. Wat een geweldig begin van deze zaterdag!

Madame Marie vind je in Kloksteeg 2 in Leiden – reserveren of meer informatie kan door met Marieke te bellen via 06 38619568 of volg haar op Instagram

Rijksmuseum van Oudheden

Na de koffie met appeltaart is het tijd voor het Rijksmuseum van Oudheden, in een van de lievelingsmusea van onze dochter. Op loopafstand van Madame Marie zit, op een van de mooiste grachten van Leiden, zit het RMO. We hebben een tijdslot gereserveerd, waardoor we meteen naar binnen kunnen.

Het museum heeft een hele uitgebreide permanente tentoonstelling en je kunt hier op je gemak een halve dag ronddwalen. Ga je met kinderen, schaf dan zeker ook de speciale kinderspeurtocht aan.

 

Tot en met februari 2021 is er, naast de permanente tentoonstelling, ook de tijdelijke expositie ‘Romeinen langs de Rijn. Omdat wij zelf vlakbij een voormalig Romeinse kampement wonen (Matilo park) is dit een tentoonstelling waar we heel benieuwd naar zijn. Het is echt super leuk opgezet, met nog heel veel informatie die wij ook niet wisten.

Doe maar eens de test welke ingrediënten bijvoorbeeld allemaal door de Romeinen in Nederland zijn geïntroduceerd. Lekkerbekken hoor, die Romeinen! Het RMO vind je aan het Rapenburg 28 in Leiden. Meer informatie en het reserveren van je tijdslot kan via de website 

Met de boot van Leiden naar Katwijk

Hier had ik me al de hele week op verheugd, met de boot van Leiden naar Katwijk! Want als er nou íets is waar ik dolgelukkig van word, dan is het wel (in het zonnetje) op een boot varen in de omgeving. Vanaf het water zie je zoveel meer en de omgeving van Leiden is echt prachtig. Met de Leidse Rederij kun je bijvoorbeeld door Leiden een rondvaart doen. Maar ieder jaar kun je bovendien ook (van juli tot en met half september), op dinsdag, woensdag en zondag, met de pendelboot vanuit Leiden naar Katwijk. Of vanuit Katwijk naar Leiden, zo je wilt.

 

Dus laat de auto lekker staan als je een dagje naar het strand wil, want in ongeveer 5 kwartier ben je vanuit hartje Leiden in de oude haven van Katwijk. En van daar loop je in nog geen 5 minuten naar het strand. Dan begint je dagje uit toch écht goed, vind je ook niet?!

Wil je de boot niet missen, zorg dan dat je reserveert. Dat kan via deze website. Voor het geld hoef je het ook niet te laten want een retour Leiden – Katwijk kost max. € 15,-

Landgoed Oud-Poelgeest

Wij werden overigens met de boot opgehaald in Oegstgeest, want voordat we naar Katwijk gingen stond ons bij Landgoed Oud Poelgeest nog een heerlijke verrassing te wachten.

Oegstgeest ligt echt pal tegen Leiden aan. Vanuit het centrum van Leiden fiets je er in ongeveer een kwartier naar toe. Dus heb je de hectiek van de stad wel even gezien, dan kom je hier in een oase van groen terecht. Zeker zodra je de oprijlaan van Landgoed Oud-Poelgeest op fietst. Het kasteel dat op dit enorme landgoed staat werd al in 1668 gebouwd en was destijds het onderkomen van professor Boerhaave.

Oud Poelgeest_SusanAretz

Wij genoten in de tuinen van het Kasteel van een heerlijke en goedverzorgde picknick. Maar je kunt ook lunchen (en dineren) in het Koetshuis (bij mooi weer ook buiten). Wil je hier blijven slapen, dan kan dat ook want op het landgoed bevindt zich ook een hotel. Huur een fiets of trek je wandelschoenen aan en ga er op uit, want het landgoed is 10 hectare groot en werkelijk adembenemend mooi! Echt een goed bewaard geheim. Tot nu dan…. 😉 Meer informatie over het landgoed en het kasteel en wat je er nog meer kunt doen vind je hier.

Dagje Katwijk

We hebben ongelofelijk geboft dat het zo’n prachtige dag was, want als je in Katwijk bent moét je natuurlijk naar het strand. Mijn moeder kwam hier in háár jeugd (jaren 50) al vanuit Limburg naar toe op vakantie. En die liefde geef ik nu door aan mijn dochter, want ook die is inmiddels verzot op Katwijk aan Zee. Er is in Katwijk natuurlijk nog véél meer te doen dan alleen naar het strand, maar we zijn er pas eind van de middag dus pakken nog lekker de laatste stralen zon mee, op het terras van visrestaurant KW106.

Visrestaurant KW 106 in Katwijk

Want dat er een fantastisch visrestaurant áán het strand zit kan geen verrassing zijn, in een rechtgeaard vissersdorp als Katwijk. We schuiven op het terras van KW 106 aan en worden bijgepraat over alles vis door visexpert Arie Kuijt, die geboren en getogen is in Katwijk. Arie heeft een paar dagen hiervoor het eerste vaatje haring gekeurd en het is geweldig om te zien hoe iemand zó gepassioneerd over vis kan praten. Normaliter geeft hij ook demo’s en les in vis fileren. Ik kan niet wachten om die ook een keer mee te maken. Zijn enthousiasme is aanstekelijk.

Maar we proeven natuurlijk ook vis. Heel veel vis. En ik denk oprecht dat ik, in een strandrestaurant, nog nooit zulke lekkere vis heb gegeten als bij KW 106. Wat een feest. Ook onze dochter smult mee. Ik kan je écht niet vertellen wat ik het lekkerst vond. Ga maar gewoon zelf een keer proeven! Zeker zijn van een tafeltje (en bij mooi weer natuurlijk lekker buiten) reserveer dan via hun site.

Suites Steeds aan Zee

Nadat we hebben genoten van ons diner en de zon in de zee hebben zien zakken – echt er is niks mooier dan een zonsondergang aan het strand – is het tijd om naar huis te gaan. Maar we boffen, want we hoeven niet naar ons eigen huis terug, maar blijven een nachtje slapen in Suites Steeds aan Zee. Ultiem vakantiegenot!

Op nog geen minuut lopen van het strand slapen we in de familiesuite. Op de vide een kamer voor onze dochter, beneden ons ruime tweepersoonsbed. Mocht je willen koken (geen idee waarom, maar stél…) dan is er een tweepits (electrische) kookplaat. Maar ook (heel fijn!) een ruime koelkast en wat servieswerk.

Wij blijven maar één nachtje, dus rollen zo ons bed in! Tipje mijnerzijds, ga je in het weekend vraag dan om een kamer die niet aan het plein ligt. Die staat namelijk vol met terrassen, en daar geniet je (als je een lichte slaper bent) wel van mee.

Ontbijten op het strand van Katwijk

Hoewel ons perstripje er officieel op zit verlengen we ons vakantiegevoel nog héél even. Want ontbijten op het strand, er is toch niks leuker dan dat? En ook al is het weer flink omgeslagen (zeemist is een wonderlijk fenomeen wel), het is nog steeds lekker genoeg op buiten op het terras van SandC Bar te ontbijten. Niet een mega grote ontbijtkaart overigens, maar de koffie is fantastisch en het ontbijt vers en lekker! Bij minder mooi weer kun je trouwens ook fantastisch binnen zitten. Mooi plekje hoor!

 

En dan is het helaas tijd om naar huis te gaan. Met de taxi (hoe luxe!) worden we teruggebracht naar Kasteel Poelgeest, waar onze fietsen staan. Tot in onze tenen gelukkig en met écht een vakantiegevoel komen we een kwartier later thuis aan.

Blij verrast ook door hoeveel er in de omgeving nog te ontdekken is. En dit is zeker niet het enige, maar slechts een selectie. Dus voor iedereen die in de buurt woont, of juist verder weg en de omgeving wil ontdekken, laat je verrassen. Want we noemen het niet voor niets, een streek van verrassingen!

Susan Aretz x Leiden Marketing

Gedurende dit jaar ben ik, zéér trots, ambassadeur voor Leiden en omgeving. Binnen deze samenwerking deel ik, via verschillende kanalen, mijn liefde voor Leiden & de regio. Onderdeel van deze samenwerking was ook deze persreis, waar dit artikel een uitvloeisel van is. Meer van mijn tips, ook degene die officieel niet tot deze samenwerking behoren, vind je hier.

Gepubliceerd op 15 juni 2020


3 reacties

  1. Mieke van Laarhoven schreef:

    Wat een supertoffe trip Susan! Hier word ik zó blij van! Op 20 ni uren fietsen van ons thuis is dit alles dus bereikbaar. Leiden: here we come! Dankjewel lieverd voor deze heerlijke informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.