101 Gowrie – een jaar laterUit eten bij 101 Gowrie

Dit jaar geen grote verjaardagskadoos voor mij, maar slechts één wens; weer uit eten bij 101 Gowrie in Amsterdam. Het restaurant van goede vriend Alex Haupt en zijn vriendin Blanca, waar ik vorig jaar als zo enthousiast over was (zie dit artikel). Er kan veel gebeuren in amper een jaar en zo ook bij 101 Gowrie.

Nu is het logisch om te beginnen bij de chef en het eten, maar ik begin even bij de gastvrouw, Blanca. Vorig jaar werd ze voor de leeuwen geworpen als gastvrouw van het restaurant. Maar het is een rol waar ze het afgelopen jaar geweldig in gegroeid is. Ze staat er vol zelfvertrouwen, met oog voor de gasten en legt geweldig uit welke wijnen we drinken. Dikke vette complimenten.

Alex Haupt

De chef is ook gegroeid. Hij staat weer in de keuken, dit keer alleen met slechts hulp voor de afwas en de kleine handelingen. Controle over wat er op het menu komt en op tafel komt lijken de voornaamste redenen. Er heerst rust, met duidelijke afspraken tussen de vloer en de keuken en wat wanneer gebeurt. Niks ontsnapt aan zijn oog. Het is zoals ik Alex ken en waarom hij het op zo’n jonge leeftijd al zo ver heeft geschopt. Focus. Aandacht. Kneiterhard werken. Dag in, dag uit.

Wat eten we?

We kiezen, omdat we met onze dochter uit eten zijn, voor een vijfgangenmenu. Dat wordt echter vooraf gegaan aan de drie lekkerste amuses denkbaar. Een oester met wortelgranité, een krokant kuipje van moutrogge met krab en een gestoomde aubergine met krokante kippenhuid in een bouillon van gerookte paling.

Goddelijk, stuk voor stuk. Het eerste gerecht, makreel met picalilly is delicaat en blijkt een subtiele opmaat naar wat komen gaat.

Let us feed you

Het is de filosofie van 101 Gowrie, net als dat het brood een eigen gang is in plaats van slechts een bijgerecht. Het is het lievelingsbrood van onze dochter, die in haar eentje gedurende de avond het bolletje brood verorberd (“want straks gooien ze het weg mama!”).

Na het brood een complete verrassing, bieten zodanig gedroogd dat het de textuur van pruimen heeft. Geweldig!

Paddenstoelen XO

Als verrassing voor mijn verjaardag krijg ik de coquille met paddenstoelen XO. Oh mijn god, zó lekker. Ga dus écht voor zevengangen als je kunt. Je wil dit gerecht niet missen! Het hoofdgerecht, Veluwse eend met radicchio is ook al zo fijn (hoewel ik weet dat er al snel een nieuw hoofdgerecht geïntroduceerd gaat worden)

De desserts

Er volgen ook nog twee desserts, waarbij de appel onze allerfavoriet is. Fris, verrassend. Het chocolade dessert met kersen is overigens heerlijk, zelf voor een niet persé chocoholic als ikzelf is het zo ‘smooth’ dat je blijft dooreten. De ‘poffertjes’ bij de koffie zijn het slotstuk van een avond gewéldig genieten bij 101 Gowrie.

Ik val in herhaling

Maar je wíl hier een keer gegeten hebben. De gerechten van Alex hebben zich, net als hijzelf, verder ontwikkeld. Blijven verrassend, zijn mooi in balans, zeker met de pairing van dranken die we erbij kregen. Laat je een avond in de watten leggen, daar ga je op geen enkele manier spijt van krijgen. Beloofd!

Gepubliceerd op 3 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.
4 november 2023
Bar Beurre Maastricht
 
Bar Beurre in Maastricht

Ik kan je meerdere redenen geven om naar Maastricht te gaan. En met de opening van Bar Beurre heb je weer een reden erbij!
28 oktober 2023
wild in de achterhoek
 
Wild in de Achterhoek

Als je wild wil eten, dan is de Achterhoek een top culinaire bestemming daarvoor. Ga je mee op wildreis door de Achterhoek?!
9 oktober 2023
wijnen uit Rueda
 
Rueda wijnen: De perfecte match met groente

De nieuwe oogst Rueda wijnen is nét geplukt! Een perfect moment om je meer te vertellen over deze frisse Spaanse wijn met een bite.
5 oktober 2023
de waag leiden
 
12x Lunchen in Leiden

Of ik mijn favorieten wil delen voor lekkere lunch plekjes in Leiden? Tuurlijk! Dit zijn mijn 12 favorieten om in Leiden lekker te lunchen.
28 september 2023
limited edition Glenmorangie
 
A Tale of Tokyo, een limited edition van Glenmorangie

Japans eikenhout, rijping in bourbon- en sherryvaten geeft deze whisky een unieke smaak, die de contrasten van Tokio weerspiegelt.