Will – autobiografie Will SmithDe autobiografie van Will Smith, simpelweg genaamd Will, geeft een mooi inkijkje in het leven van de film- en tv ster. Maar hij schuwt ook niet om kritisch naar zich zelf te kijken.

Door het hele verhaal heen wordt duidelijk dat de opvoeding die je als kind krijgt mede bepalend is voor je latere leven. Will’s jeugd is, op z’n zachtst gezegd, turbulent. Met een sterke moeder maar ook een fysiek dreigende vader. Met name zijn vader is van invloed op Will’s keuze om de clown uit te hangen, zodat hij zijn vader goed gezind is en die hem niet zal slaan.

Maar ook mentale dreiging draagt bij aan zijn karakter. Indrukwekkend vond ik het stuk dat hij schrijft over hoe zijn vader hem en zijn broertje dwingt om een stenen muur te bouwen. Iedere dag uit school moeten ze daarmee aan de slag. Tot Will klaagt en zegt dat hij niet meer kan. De reactie van zijn vader is ‘kun je nog één steen leggen? Ja? Dan doe je dat. Tot ik zeg dat je klaar bent’ Het bepaalt mede dat Will in zijn latere leven weigert op te geven. Want hij kan nog altijd één steen leggen. Een prachtige metafoor voor het kleiner maken van grote, zware taken tot één steen, één stap, één scène…

Deze houding zorgt er echter ook voor dat hij van zijn omgeving – team, familie, crew – eist dat ze nooit opgegeven. Hij lijkt daarmee meer op zijn vader dan hij wellicht wil toegeven en het duurt een tijd voordat hij doorheeft wat het effect daarvan is. Niet alleen op zichzelf (nooit stilzitten, altijd door, voor je het weet is je moment voorbij) maar ook op de mensen om zich heen.

Meer dan een autobiografie

De autobiografie van Will Smith is daarmee meer dan een autobiografie. Het boek zit vol levenslessen. Daar hou je van of niet. Ik vond het – zeker ook door de (onderkoelde) humor en zelfspot – een feestje om te lezen. Zijn steen voor steen verhaal hielp mij bijvoorbeeld bij het beklimmen van de Christoffelberg op Curaçao. Want als ik nog één stap kan zetten, kan de volgende waarschijnlijk ook wel…

Het is daarnaast gewoon indrukwekkend om te lezen hoe een jongen met flaporen uit Philadelphia het schopt tot een van de best betaalde film- en tv sterren van de afgelopen decennia. De man heeft zich zo ongelofelijk de tandjes gewerkt. Keuzes gemaakt. Dingen gelaten om de beste te zijn.

Je kijkt ook een inkijkje in het gezinsleven van Smith. Zijn eerste huwelijk, zijn huwelijk met Jada Pinket Smith, hoe zij hun kinderen opvoeden en het advies van onder meer Quincy Jones opvolgen dat je áltijd zorgt dat de kinderen uit je eerdere huwelijk worden opgenomen in je huidige gezin. Ook als dat ten koste van je eigen gevoel van eerlijk gaat. Kids first!

Autobiografie Will Smith

De autobiografie van Will Smith leest heerlijk weg. Er zitten ook nog lekker wat foto’s in. En mocht je er voor kiezen om het luisterboek van deze autobiografie te luisteren, dan leest Howard Komproe het verhaal voor.

Dus of je nu voor de geschreven of voorgelezen variant kiest van de autobiografie van Will Smith. En of je hem nu wel of niet als acteur hoog hebt zitten. Deze autobiografie is meer dan alleen het levensverhaal van Will Smith. En die dubbele laag is wat dit boek echt tot een aanrader maakt!

Will is in Nederland uitgegeven voor Nw. A’dam, kost € 22,99 en is in de boekhandel en online te koop – voor deze review stelde de uitgever een exemplaar van het boek ter beschikking.

Gepubliceerd op 25 januari 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]