Will – autobiografie Will SmithDe autobiografie van Will Smith, simpelweg genaamd Will, geeft een mooi inkijkje in het leven van de film- en tv ster. Maar hij schuwt ook niet om kritisch naar zich zelf te kijken.

Door het hele verhaal heen wordt duidelijk dat de opvoeding die je als kind krijgt mede bepalend is voor je latere leven. Will’s jeugd is, op z’n zachtst gezegd, turbulent. Met een sterke moeder maar ook een fysiek dreigende vader. Met name zijn vader is van invloed op Will’s keuze om de clown uit te hangen, zodat hij zijn vader goed gezind is en die hem niet zal slaan.

Maar ook mentale dreiging draagt bij aan zijn karakter. Indrukwekkend vond ik het stuk dat hij schrijft over hoe zijn vader hem en zijn broertje dwingt om een stenen muur te bouwen. Iedere dag uit school moeten ze daarmee aan de slag. Tot Will klaagt en zegt dat hij niet meer kan. De reactie van zijn vader is ‘kun je nog één steen leggen? Ja? Dan doe je dat. Tot ik zeg dat je klaar bent’ Het bepaalt mede dat Will in zijn latere leven weigert op te geven. Want hij kan nog altijd één steen leggen. Een prachtige metafoor voor het kleiner maken van grote, zware taken tot één steen, één stap, één scène…

Deze houding zorgt er echter ook voor dat hij van zijn omgeving – team, familie, crew – eist dat ze nooit opgegeven. Hij lijkt daarmee meer op zijn vader dan hij wellicht wil toegeven en het duurt een tijd voordat hij doorheeft wat het effect daarvan is. Niet alleen op zichzelf (nooit stilzitten, altijd door, voor je het weet is je moment voorbij) maar ook op de mensen om zich heen.

Meer dan een autobiografie

De autobiografie van Will Smith is daarmee meer dan een autobiografie. Het boek zit vol levenslessen. Daar hou je van of niet. Ik vond het – zeker ook door de (onderkoelde) humor en zelfspot – een feestje om te lezen. Zijn steen voor steen verhaal hielp mij bijvoorbeeld bij het beklimmen van de Christoffelberg op Curaçao. Want als ik nog één stap kan zetten, kan de volgende waarschijnlijk ook wel…

Het is daarnaast gewoon indrukwekkend om te lezen hoe een jongen met flaporen uit Philadelphia het schopt tot een van de best betaalde film- en tv sterren van de afgelopen decennia. De man heeft zich zo ongelofelijk de tandjes gewerkt. Keuzes gemaakt. Dingen gelaten om de beste te zijn.

Je kijkt ook een inkijkje in het gezinsleven van Smith. Zijn eerste huwelijk, zijn huwelijk met Jada Pinket Smith, hoe zij hun kinderen opvoeden en het advies van onder meer Quincy Jones opvolgen dat je áltijd zorgt dat de kinderen uit je eerdere huwelijk worden opgenomen in je huidige gezin. Ook als dat ten koste van je eigen gevoel van eerlijk gaat. Kids first!

Autobiografie Will Smith

De autobiografie van Will Smith leest heerlijk weg. Er zitten ook nog lekker wat foto’s in. En mocht je er voor kiezen om het luisterboek van deze autobiografie te luisteren, dan leest Howard Komproe het verhaal voor.

Dus of je nu voor de geschreven of voorgelezen variant kiest van de autobiografie van Will Smith. En of je hem nu wel of niet als acteur hoog hebt zitten. Deze autobiografie is meer dan alleen het levensverhaal van Will Smith. En die dubbele laag is wat dit boek echt tot een aanrader maakt!

Will is in Nederland uitgegeven voor Nw. A’dam, kost € 22,99 en is in de boekhandel en online te koop – voor deze review stelde de uitgever een exemplaar van het boek ter beschikking.

Gepubliceerd op 25 januari 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.