Will – autobiografie Will SmithDe autobiografie van Will Smith, simpelweg genaamd Will, geeft een mooi inkijkje in het leven van de film- en tv ster. Maar hij schuwt ook niet om kritisch naar zich zelf te kijken.

Door het hele verhaal heen wordt duidelijk dat de opvoeding die je als kind krijgt mede bepalend is voor je latere leven. Will’s jeugd is, op z’n zachtst gezegd, turbulent. Met een sterke moeder maar ook een fysiek dreigende vader. Met name zijn vader is van invloed op Will’s keuze om de clown uit te hangen, zodat hij zijn vader goed gezind is en die hem niet zal slaan.

Maar ook mentale dreiging draagt bij aan zijn karakter. Indrukwekkend vond ik het stuk dat hij schrijft over hoe zijn vader hem en zijn broertje dwingt om een stenen muur te bouwen. Iedere dag uit school moeten ze daarmee aan de slag. Tot Will klaagt en zegt dat hij niet meer kan. De reactie van zijn vader is ‘kun je nog één steen leggen? Ja? Dan doe je dat. Tot ik zeg dat je klaar bent’ Het bepaalt mede dat Will in zijn latere leven weigert op te geven. Want hij kan nog altijd één steen leggen. Een prachtige metafoor voor het kleiner maken van grote, zware taken tot één steen, één stap, één scène…

Deze houding zorgt er echter ook voor dat hij van zijn omgeving – team, familie, crew – eist dat ze nooit opgegeven. Hij lijkt daarmee meer op zijn vader dan hij wellicht wil toegeven en het duurt een tijd voordat hij doorheeft wat het effect daarvan is. Niet alleen op zichzelf (nooit stilzitten, altijd door, voor je het weet is je moment voorbij) maar ook op de mensen om zich heen.

Meer dan een autobiografie

De autobiografie van Will Smith is daarmee meer dan een autobiografie. Het boek zit vol levenslessen. Daar hou je van of niet. Ik vond het – zeker ook door de (onderkoelde) humor en zelfspot – een feestje om te lezen. Zijn steen voor steen verhaal hielp mij bijvoorbeeld bij het beklimmen van de Christoffelberg op Curaçao. Want als ik nog één stap kan zetten, kan de volgende waarschijnlijk ook wel…

Het is daarnaast gewoon indrukwekkend om te lezen hoe een jongen met flaporen uit Philadelphia het schopt tot een van de best betaalde film- en tv sterren van de afgelopen decennia. De man heeft zich zo ongelofelijk de tandjes gewerkt. Keuzes gemaakt. Dingen gelaten om de beste te zijn.

Je kijkt ook een inkijkje in het gezinsleven van Smith. Zijn eerste huwelijk, zijn huwelijk met Jada Pinket Smith, hoe zij hun kinderen opvoeden en het advies van onder meer Quincy Jones opvolgen dat je áltijd zorgt dat de kinderen uit je eerdere huwelijk worden opgenomen in je huidige gezin. Ook als dat ten koste van je eigen gevoel van eerlijk gaat. Kids first!

Autobiografie Will Smith

De autobiografie van Will Smith leest heerlijk weg. Er zitten ook nog lekker wat foto’s in. En mocht je er voor kiezen om het luisterboek van deze autobiografie te luisteren, dan leest Howard Komproe het verhaal voor.

Dus of je nu voor de geschreven of voorgelezen variant kiest van de autobiografie van Will Smith. En of je hem nu wel of niet als acteur hoog hebt zitten. Deze autobiografie is meer dan alleen het levensverhaal van Will Smith. En die dubbele laag is wat dit boek echt tot een aanrader maakt!

Will is in Nederland uitgegeven voor Nw. A’dam, kost € 22,99 en is in de boekhandel en online te koop – voor deze review stelde de uitgever een exemplaar van het boek ter beschikking.

Gepubliceerd op 25 januari 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 mei 2022
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
1 april 2022
workation tips
 
7x tips voor een succesvolle workation

Een workation is idealiter een combinatie van werken en vakantie. Maar hoe doe je dat op een succesvolle manier? Dit zijn mijn 7 gouden tips!
24 maart 2022
 
Liefde voor eten

Als het op eten aankomt is het redelijk simpel; ik HOU van eten. In dit artikel vertel ik je alles over mijn liefde voor eten en wat ik wel en niet graag eet.
19 maart 2022
TLV Vegan Jigal Krant review
 
TLV Vegan – Jigal Krant

TLV Vegan van Jigal Krant is de opvolger van TLV. Volgens hem 100 bewijzen dat engeltjes geen dierlijke producten nodig hebben om op je tong te pissen
14 maart 2022
Keukenkronieken review
 
Nigel Slater Keukenkronieken – review

Het beste van Nigel Slater in één boek. A cook’s book, in het Nederlands vertaald als Keukenkronieken, is een must voor alle kookliefhebbers.
24 februari 2022
Tips middelbare school zoeken
 
Tips middelbare school zoeken

Het is een enorme stap. Van basisschool naar middelbare school Niet alleen voor je as. brugpieper maar ook voor ouders. Dit zijn onze tips