10 jaar SmulpaapjeIn twee keer knipperen is het voorbij. Het is 10 (TIEN!) jaar geleden dat ik Smulpaapje startte. Drie tweets betekende de grootste verandering in mijn leven.

Voor wie het mistte even een kleine terugblik. Onze dochter was net 1,5 jaar oud en hield toen al van lekker eten. Dus toen ik met haar uit eten wilde en op zoek ging naar een restaurant kwam ik op de menukaarten alleen maar kindermenu’s tegen. Het standaard kindermenu. Dus frietjes, een snack, kip of op z’n spannendst een pasta met rode tomatensaus.

Start Smulpaapje 2012

Daar twitterde ik dus over. En de reacties daarop zorgde dat ik het heft in eigen hand nam en Smulpaapje.nl startte en de url registreerde. In eerste instantie puur de site. Maar na een artikel in het AD volgde ook een KvK registratie en was Smulpaapje officieel een bedrijf.

De site was in het begin puur een hobbyproject. Ik werkte nog 4 dagen per week als online communicatie adviseur, had net een dochter van 1,5 en was totáál nog niet bezig met de site als potentieel toekomstige baan.

Maar zoals we inmiddels weten is dat geschiedenis. Want in 2017, nadat ik al minder was gaan werken om me verder te concentreren op Smulpaapje, zegde ik mijn baan op en begon aan het grote avontuur als full time zelfstandig ondernemer.

Kookboeken Susan Aretz

Mede ingegeven ook doordat ik in 2015 mijn eerste kookboek ‘Wat eten we vandaag?’ mocht uitbrengen. Gevolgd door Wat lunchen we vandaag? in 2017. En Borreltijd en Wereldwijd Borreltijd in 2019 en 2021. Inmiddels zijn boek 5 en 6 in de maak. Nog steeds is het onwerkelijk dat ik van dat wat ik het allerliefste doe, mijn werk heb kunnen maken.

 

 cover wereldwijd borreltijd

Kookboeken schrijven is nog iedere keer een avontuur. Ook omdat na eerst twee gezinskookboeken te hebben geschreven ik daarna de overstap maakte naar borrelboeken en straks ook naar BBQ.

Never not stil zitten

Die veelzijdigheid in werk is wat het ook nog iedere dag leuk houdt. Want na Smulpaapje kwam in 2018 Carpefckndiem.nl erbij. Het was een voorbode van de overstap naar ‘grote mensen content’ Want dat de rek uit Smulpaapje was, werd op een gegeven moment ook duidelijk. Onze dochter werd ouder en mijn wereld groter dan alleen uit eten met kinderen.

SusanAretz.nl

Uiteindelijk heeft dat – mede door het succes van Borreltijd – geleid tot het samenvoegen van beide platformen op SusanAretz.nl. Een plek waar het draait om álles wat het leven mooier, leuker en lekkerder maakt. Met én zonder kinderen.

website Susan Aretz

De plek ook waar ik meer kwijt kan dan alleen recepten. Verhalen over eten, ondernemers, andermans boeken maar ook over beauty, reizen en dus álles waar ik blij van word.

Gedachtegoed Smulpaapje

Is daarmee het gedachtengoed van Smulpaapje verdwenen? Absoluut niet! Nog altijd ben ik van mening dat er véél meer kan in restaurants dan alleen een kindermenu. Dat ik daar aandacht voor heb weten te genereren (onder andere in EditieNL en RTL Boulevard) is nog altijd een van mijn mooiste resultaten.

editienl-smulpaapje-web2.jpg

Is alles nu veranderd? Absoluut niet. Nog veel te vaak wordt in restaurants, zowel door het restaurant als ouders, gekozen voor het gemak van een standaard kindermenu. Daar zijn tig redenen voor. Vind ik dat jammer. Oh zeker. Vooral ook omdat de wereld van eten niet stil heeft gestaan. Het belang van goede voeding, ook bij uit eten, is zo overduidelijk. Op mijn manier heb ik geprobeerd om daar aandacht voor te vragen. Het is alleen jammer dat je in je eentje uiteindelijk niet de wereld volledig kunt veranderen.

Susan bij RTL Boulevard

Gelukkig is er blijvend aandacht voor goed eten met kinderen, uit én thuis. En ben ik ontzettend trots dat ik daar mijn eigen steentje aan bij heb mogen dragen.

Tien jaar eten en drinken als rode draad

Tien jaar is eten (en drinken) inmiddels de rode draad in mijn professionele leven. Nooit had ik kunnen vermoeden dat met die paar tweets mijn leven zó zou veranderen.

Inmiddels staan er meerdere kookboeken op mijn naam, trekt de site in zijn huidige vorm nog iedere maand meer bezoekers, mocht ik afgelopen jaar mijn eigen gin op de markt brengen en geniet ik dagelijks van de afwisseling die mijn werk met zich mee brengt. En niet geheel onbelangrijk, ik kan van mijn werk leven. Terwijl ik ook nu – net als in de begintijd van Smulpaapje – nog steeds über kritisch ben in mijn samenwerkingen.

Susan Aretz

Of er nog dromen over zijn? Oh absoluut! Eentje daarvan, een eigen BBQ boek, wordt inmiddels werkelijkheid. Die komt in 2023 uit. Met dat onderwerp wil ik overigens graag nog veel meer doen. En ondertussen weet ik ook dat je dat soort dingen hardop moet uitspreken en ze het universum in moet slingeren. Net als ik deed met het ontwikkelen van mijn eigen gin. Dus wie weet…

Want als ik íets weet is dat je leven in no time ongelofelijk kan veranderen, maar dat dat juist is waar ik de afgelopen tien jaar zo ontzettend blij van werd. En dat allemaal dankzij een 1,5 jarig Smulpaapje en een doorzetter van een moeder…

Maar zonder dollen. Het was de afgelopen tien jaar een wervelwind van never a dull moment, kneiterhard werken, de juiste mensen om je heen en ook zeker hardop je dromen uitspreken. Het heeft me zonder twijfel (mede) gebracht tot waar ik gekomen ben. En we’ve only just begun….

Gepubliceerd op 28 januari 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.