Thuis koken – David ChangDe Amerikaanse chef en culinaire enfant terrible David Chang schreef een kookboek, maar dan zonder recepten. Of dat werkt? Ik vertel je er meer over!

Laat ik voorop stellen dat ik David Chang bewonder. Ik at jaren geleden in zijn Momofuko restaurant in New York de lekkerste bao met buikspek ever. Hij schopt tegen heilige huisjes. De weg die hij aflegde om te komen waar hij nu staat – lees ook zeker zijn boek Eat a Peach hierover – is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend.

Liefde voor de magnetron

Mede door de pandemie bracht Chang meer tijd door in zijn thuiskeuken dan ooit tevoren. Het resulteerde in een ongekende liefde voor zijn magnetron. De insta video’s die hij in die tijd maakt zijn echt een aanrader om terug te kijken. Het staat in zo’n schril contrast tot hoe de meeste chefs alles er zo mooi mogelijk uit willen laten zien. In het boek vind je een heel hoofdstuk dat is gewijd aan de magnetron.

Met Thuis Koken wil David Chang, samen met co-auteur Priya Krishna (wiens naam nét iets kleiner op de kaft staat…) de lezer meenemen in hoe een gerecht tot stand komt. Niet in precieze hoeveelheden, maar als richtlijn. Zo is het boek dus ook bedoeld. Geschreven vanuit Chang’s perspectief maar niet om precies op te volgen.

Thuis Koken David Chang

Basiskennis

Dat klinkt heel mooi, maar betekent ook dat je als lezer wel een bepaalde mate van basiskennis moet hebben. Voor een deel word je in die basiskennis voorzien met het boek maar een opmerking als ‘het maakt niet uit welke azijn je gebruikt, ze zorgen allemaal voor zuurheid’ vind ik wel héél makkelijk. Het maakt namelijk wel degelijk verschil in de smaak, los van of ze voor zuurheid zorgen.

De opmaak van het boek is ook volledig anders dan anders. Ik vind het persoonlijk enorm chaotisch. Niet alleen vanwege de vele kleuren in de vlakken en bladzijdes die gebruikt worden. Maar ook omdat de tekst van co-auteur Priya in een andere kleur gedrukt is dan die van David. Zeker als je als beginner met dit boek zou willen starten om te koken moet je er echt even voor gaan zitten.

Wat van de bladzijdes afspat is de liefde voor eten en de wens om die op jou als lezer over te brengen. Door het boek heen wordt ook ruimte gegeven aan de zogenaamde ‘echte experts’ Zij geven theoretische lading en daarmee basiskennis als het op het bereiden van eten, smaak en proeven aankomt. Bijvoorbeeld, hoe weet ik dat mijn kip gaar is, hoe lang kun je voedsel bewaren, etcetera.

Recepten maar dan anders

Vanaf bladzijde 93 (het boek heeft bijna 400 pagina’s!) starten de recepten, die geen recepten zijn. Verwacht geen flitsende fotografie. Geen food styling. Rauwe, met de telefoon gemaakte, foto’s. Ook om de echtheid van de recepten te benadrukken volgens mij. Veel recepten zijn met een Aziatische insteek, wat gezien Chang’s achtergrond niet zo gek is. De Indiaase touch komt via Krishna, want ook haar achtergrond voegt iets toe aan de gerechten.

Thuis Koken van David Chang

Tja, wat zal ik zeggen. Ik vond Thuis Koken een ingewikkeld boek. Ik ben er niet mega enthousiast over, hoe zeer ik het idee ook ondersteun dat koken meer is dan recepten opvolgen. Het boek leest rommelig. Ja, het is kleurrijk maar dat leidt ook af. Ik vind het lastig toepasbaar als je een kookboek wilt om veel uit te koken. Wel is het interessant als je meer wilt weten over eten en voedsel bereiding. Maar ik weet oprecht niet of dit het boek is dat je heel vaak gaat gebruiken.

Hoe dol ik ook op David Chang ben, ik had van dit boek wat meer verwacht. Of ik gelijk heb? Dat moet je vooral zelf beoordelen. Thuis Koken van David Chang is in Nederland uitgegeven door Carrera Culinair. Het boek is te koop in de boekhandel en online en kost € 29,99

Gepubliceerd op 3 februari 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]