Thuis koken – David ChangDe Amerikaanse chef en culinaire enfant terrible David Chang schreef een kookboek, maar dan zonder recepten. Of dat werkt? Ik vertel je er meer over!

Laat ik voorop stellen dat ik David Chang bewonder. Ik at jaren geleden in zijn Momofuko restaurant in New York de lekkerste bao met buikspek ever. Hij schopt tegen heilige huisjes. De weg die hij aflegde om te komen waar hij nu staat – lees ook zeker zijn boek Eat a Peach hierover – is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend.

Liefde voor de magnetron

Mede door de pandemie bracht Chang meer tijd door in zijn thuiskeuken dan ooit tevoren. Het resulteerde in een ongekende liefde voor zijn magnetron. De insta video’s die hij in die tijd maakt zijn echt een aanrader om terug te kijken. Het staat in zo’n schril contrast tot hoe de meeste chefs alles er zo mooi mogelijk uit willen laten zien. In het boek vind je een heel hoofdstuk dat is gewijd aan de magnetron.

Met Thuis Koken wil David Chang, samen met co-auteur Priya Krishna (wiens naam nét iets kleiner op de kaft staat…) de lezer meenemen in hoe een gerecht tot stand komt. Niet in precieze hoeveelheden, maar als richtlijn. Zo is het boek dus ook bedoeld. Geschreven vanuit Chang’s perspectief maar niet om precies op te volgen.

Thuis Koken David Chang

Basiskennis

Dat klinkt heel mooi, maar betekent ook dat je als lezer wel een bepaalde mate van basiskennis moet hebben. Voor een deel word je in die basiskennis voorzien met het boek maar een opmerking als ‘het maakt niet uit welke azijn je gebruikt, ze zorgen allemaal voor zuurheid’ vind ik wel héél makkelijk. Het maakt namelijk wel degelijk verschil in de smaak, los van of ze voor zuurheid zorgen.

De opmaak van het boek is ook volledig anders dan anders. Ik vind het persoonlijk enorm chaotisch. Niet alleen vanwege de vele kleuren in de vlakken en bladzijdes die gebruikt worden. Maar ook omdat de tekst van co-auteur Priya in een andere kleur gedrukt is dan die van David. Zeker als je als beginner met dit boek zou willen starten om te koken moet je er echt even voor gaan zitten.

Wat van de bladzijdes afspat is de liefde voor eten en de wens om die op jou als lezer over te brengen. Door het boek heen wordt ook ruimte gegeven aan de zogenaamde ‘echte experts’ Zij geven theoretische lading en daarmee basiskennis als het op het bereiden van eten, smaak en proeven aankomt. Bijvoorbeeld, hoe weet ik dat mijn kip gaar is, hoe lang kun je voedsel bewaren, etcetera.

Recepten maar dan anders

Vanaf bladzijde 93 (het boek heeft bijna 400 pagina’s!) starten de recepten, die geen recepten zijn. Verwacht geen flitsende fotografie. Geen food styling. Rauwe, met de telefoon gemaakte, foto’s. Ook om de echtheid van de recepten te benadrukken volgens mij. Veel recepten zijn met een Aziatische insteek, wat gezien Chang’s achtergrond niet zo gek is. De Indiaase touch komt via Krishna, want ook haar achtergrond voegt iets toe aan de gerechten.

Thuis Koken van David Chang

Tja, wat zal ik zeggen. Ik vond Thuis Koken een ingewikkeld boek. Ik ben er niet mega enthousiast over, hoe zeer ik het idee ook ondersteun dat koken meer is dan recepten opvolgen. Het boek leest rommelig. Ja, het is kleurrijk maar dat leidt ook af. Ik vind het lastig toepasbaar als je een kookboek wilt om veel uit te koken. Wel is het interessant als je meer wilt weten over eten en voedsel bereiding. Maar ik weet oprecht niet of dit het boek is dat je heel vaak gaat gebruiken.

Hoe dol ik ook op David Chang ben, ik had van dit boek wat meer verwacht. Of ik gelijk heb? Dat moet je vooral zelf beoordelen. Thuis Koken van David Chang is in Nederland uitgegeven door Carrera Culinair. Het boek is te koop in de boekhandel en online en kost € 29,99

Gepubliceerd op 3 februari 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.