Tel Aviv – StreetfoodStreetfood in Tel Aviv

Als ze érgens snappen hoe je goed streetfood maakt, dan is dat wel in Tel Aviv. Voor een paar euro eet je de meest geweldige, gevulde pita. En ook op de vele markten is het eenvoudig om voor weinig heel veel lekkers te kopen, of dat nou is in de vorm van vers sap of een zoete lekkernij. Ik geef je mijn persoonlijke favorieten.

Miznon

In het Ivriet betekent Mizon snackbar, dat doet niet veel goeds beloven maar ik mag hopen dat we deze vorm van snackbars heel gauw in Nederland ook gaan krijgen. Voor een euro of zes eet je de meest fluffy pita, gevuld met al het denkbare lekkers dat er is.

Vegetarisch of vlees, jij kiest. Niet van een fancy menukaart, maar gewoon van een geplastificeerd kartonnetje. En natuurlijk deel je met elkaar, zodat je zoveel mogelijk verschillende versies kunt uitproberen

Miznon is een van de vele restaurants van chef Eyal Shani, die een hele rits aan restaurants in Israël (en daar buiten) bezit. Dit is zijn meest casual plek! Er zijn twee Miznon locaties in Tel Aviv.

King George St 30 en Shlomo Ibn Gabirol St 23
Geopend van 12u tot middernacht, muv vrijdag dan sluiten ze om 17u

Abu Hassan

In Jaffa, de oude wijk van Tel Aviv, staan op vrijdagmiddag – als in Israël het weekend is begonnen – de mensen tot om de hoek in de rij voor de choemoes van Abu Hassan. Soms nog met hun (ongeladen) geweer om de schouder. Waarom? Omdat – zo werd me verteld – je rechtstreeks van de militaire basis eerst je choemoes fix regelt voor je naar huis naar je familie gaat. Volgens velen eet je hier de lekkerste choemoes van de stad.

Ha-Dolfin St 1
Geopend van 8u – 15u (zaterdag gesloten)

Pop up Panda

Alleen op vrijdag is deze pita stand geopend op de Ha’Carmel markt in Tel Aviv. Met pandapetjes op hun hoofd en ronkende muziek maken deze enthousiastelingen de lekkerste pita. Drie soorten zijn er. Een vegetarische, vis en een vleesvariant. Het lijkt een gimmick, maar geloof me je eet hier echt geweldig!

Yom Tov St 17
Geopend alleen op vrijdag

Dr. Shakshuka

Het is niet echt streetfood, want je kunt hier rustig zitten aan tafeltjes maar het is zodanig casual dat ik ze toch in dit lijstje heb gezet en niet in die van de restaurants. Dr. Shakshuka is een instituut in Tel Aviv. De beste man prijkt op de muur, op de menukaart en op de tafels maar kookt nog amper zelf. Hoewel wij hem wel in actie hebben gezien toen we er waren met de crew van Foodinspiration om er te filmen.

Of het de beste shakshuka van de stad is weet ik niet, maar het is een ervaring an sich om hier te eten. En als je dan toch in dit deel van de stad bent en trek hebt kun je er maar net zo goed even langs gaan voor een stevig ontbijt/lunch/diner. Want shakshuka kun je op elk moment van de dag eten in Tel Aviv.

Beit Eshel St 3
Geopend 8u – 00.00u muv vrijdag dan sluiten ze om 16u en op zaterdag openen ze om 18.30u

Shuk Ha’Carmel Market

Een van de grootste openluchten markten van Tel Aviv en een aaneenschakeling van groente-, fruit- en eetkraampjes. Wil je uit de vuist iets eten terwijl je de stad verkent of inslaan voor later, dan is dit een te gekke plek om dat te doen.

Onderweg zijn er ook genoeg barretjes en kleine restaurantjes voor de lekkere trek of als je dorst hebt.

Allenby, King George and Sheinkin st.
Geopend vanaf 8u, meestal tot laat in de avond. Op vrijdag eerder gesloten en op zaterdag dicht.

Lewinsky markt

Geen overdekte markt zoals de Carmel markt, maar een aaneenschakeling van winkeltjes met etenswaar, kleding en souvenirs. Hier sla je in als je de beste gedroogde (kleine!) kikkererwten voor mee naar huis wilt, waar je losse kruiden kunt kopen maar waar je ook even kunt gaan zitten in een van de vele restaurantjes of cafeetjes. Ga zeker even langs op Café Lewinsky, want hier hebben ze te gekke (en zéér decoratieve) drankjes.

De markt begint op Lewinsky str, op de hoek van HaAliya Street en loopt door tot HaMashbir Street

Geopend: zondag tot en met donderdag vanaf ’s morgens vroeg tot laat in de avond. Zaterdag gesloten en op vrijdag eerder dicht.

Gepubliceerd op 22 oktober 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
6 februari 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022