Tel Aviv – StreetfoodStreetfood in Tel Aviv

Als ze érgens snappen hoe je goed streetfood maakt, dan is dat wel in Tel Aviv. Voor een paar euro eet je de meest geweldige, gevulde pita. En ook op de vele markten is het eenvoudig om voor weinig heel veel lekkers te kopen, of dat nou is in de vorm van vers sap of een zoete lekkernij. Ik geef je mijn persoonlijke favorieten.

Miznon

In het Ivriet betekent Mizon snackbar, dat doet niet veel goeds beloven maar ik mag hopen dat we deze vorm van snackbars heel gauw in Nederland ook gaan krijgen. Voor een euro of zes eet je de meest fluffy pita, gevuld met al het denkbare lekkers dat er is.

Vegetarisch of vlees, jij kiest. Niet van een fancy menukaart, maar gewoon van een geplastificeerd kartonnetje. En natuurlijk deel je met elkaar, zodat je zoveel mogelijk verschillende versies kunt uitproberen

Miznon is een van de vele restaurants van chef Eyal Shani, die een hele rits aan restaurants in Israël (en daar buiten) bezit. Dit is zijn meest casual plek! Er zijn twee Miznon locaties in Tel Aviv.

King George St 30 en Shlomo Ibn Gabirol St 23
Geopend van 12u tot middernacht, muv vrijdag dan sluiten ze om 17u

Abu Hassan

In Jaffa, de oude wijk van Tel Aviv, staan op vrijdagmiddag – als in Israël het weekend is begonnen – de mensen tot om de hoek in de rij voor de choemoes van Abu Hassan. Soms nog met hun (ongeladen) geweer om de schouder. Waarom? Omdat – zo werd me verteld – je rechtstreeks van de militaire basis eerst je choemoes fix regelt voor je naar huis naar je familie gaat. Volgens velen eet je hier de lekkerste choemoes van de stad.

Ha-Dolfin St 1
Geopend van 8u – 15u (zaterdag gesloten)

Pop up Panda

Alleen op vrijdag is deze pita stand geopend op de Ha’Carmel markt in Tel Aviv. Met pandapetjes op hun hoofd en ronkende muziek maken deze enthousiastelingen de lekkerste pita. Drie soorten zijn er. Een vegetarische, vis en een vleesvariant. Het lijkt een gimmick, maar geloof me je eet hier echt geweldig!

Yom Tov St 17
Geopend alleen op vrijdag

Dr. Shakshuka

Het is niet echt streetfood, want je kunt hier rustig zitten aan tafeltjes maar het is zodanig casual dat ik ze toch in dit lijstje heb gezet en niet in die van de restaurants. Dr. Shakshuka is een instituut in Tel Aviv. De beste man prijkt op de muur, op de menukaart en op de tafels maar kookt nog amper zelf. Hoewel wij hem wel in actie hebben gezien toen we er waren met de crew van Foodinspiration om er te filmen.

Of het de beste shakshuka van de stad is weet ik niet, maar het is een ervaring an sich om hier te eten. En als je dan toch in dit deel van de stad bent en trek hebt kun je er maar net zo goed even langs gaan voor een stevig ontbijt/lunch/diner. Want shakshuka kun je op elk moment van de dag eten in Tel Aviv.

Beit Eshel St 3
Geopend 8u – 00.00u muv vrijdag dan sluiten ze om 16u en op zaterdag openen ze om 18.30u

Shuk Ha’Carmel Market

Een van de grootste openluchten markten van Tel Aviv en een aaneenschakeling van groente-, fruit- en eetkraampjes. Wil je uit de vuist iets eten terwijl je de stad verkent of inslaan voor later, dan is dit een te gekke plek om dat te doen.

Onderweg zijn er ook genoeg barretjes en kleine restaurantjes voor de lekkere trek of als je dorst hebt.

Allenby, King George and Sheinkin st.
Geopend vanaf 8u, meestal tot laat in de avond. Op vrijdag eerder gesloten en op zaterdag dicht.

Lewinsky markt

Geen overdekte markt zoals de Carmel markt, maar een aaneenschakeling van winkeltjes met etenswaar, kleding en souvenirs. Hier sla je in als je de beste gedroogde (kleine!) kikkererwten voor mee naar huis wilt, waar je losse kruiden kunt kopen maar waar je ook even kunt gaan zitten in een van de vele restaurantjes of cafeetjes. Ga zeker even langs op Café Lewinsky, want hier hebben ze te gekke (en zéér decoratieve) drankjes.

De markt begint op Lewinsky str, op de hoek van HaAliya Street en loopt door tot HaMashbir Street

Geopend: zondag tot en met donderdag vanaf ’s morgens vroeg tot laat in de avond. Zaterdag gesloten en op vrijdag eerder dicht.

Gepubliceerd op 22 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.