Tel Aviv – RestaurantsRestaurants in Tel Aviv

De eetcultuur van Tel Aviv is rijk. Heel rijk. Of je nu gaat voor streetfood (mijn favorieten vind je hier) of in een restaurant uit eten wil, er is voor ieder wat wils. En ook voor iedere portemonnee. Want uit eten in Tel Aviv kan van betaalbaar tot zo duur als je wilt.

Toch geef ik je mijn absolute favorieten, waarvan je er minstens eentje moet uitzoeken (liefst meer, maar hé ik ga niet over jouw budget) omdat ze uniek in zijn soort zijn en in níets te vergelijken zijn met de restaurants die we in Nederland kennen.

Restaurant HaSalon Tel Aviv

Twee dagen per week is dit restaurant van chef Eyal Shani (ook eigenaar van oa. Miznon en Port Said) geopend. HaSalon betekent huiskamer en dat is precies hoe het aanvoelt. Een grote open keuken (kijk of je aan de bar kunt eten!) met daarom heen tafels.

In dit restaurant staat Shani beide dagen, als hij in het land is, ook zelf in de keuken. Je herkent hem aan zijn zwarte buis (de rest van het personeel draagt wit.)

De avond begint ogenschijnlijk rustig, de muziek is klassiek maar met ieder gerecht dat op tafel komt neemt de vurigheid en de muziek toe. Tot het moment dat de spreekwoordelijke vlam in de pan slaat, de muziek naar standje nachtclub gaat en er op de tafels gedanst wordt.

In Nederland zou dat snel als gimmick voelen, hier lijkt het te kloppen en voel je de passie in alles. In het eten, in de dansende bediening én gasten. Tot het moment dat het vuur letterlijk in de keuken zichtbaar is, als aan het einde van de avond bossen gedroogde salie overgoten worden met Arak en worden aangestoken. Een ervaring die je een keer meegemaakt moét hebben!

Ma'avar Yabok 8
Telefoon: +972 52-703-5888
Geopend: woensdag en donderdag (reserveren noodzakelijk!)

Restaurant Burek Tel Aviv

In de wijk Florentin ligt het restaurant verscholen van tv chef Barak Yehezkeli. Letterlijk verscholen, want dit restaurant – dat maar één dag per week open is – is met moeite te vinden. Maar als je onder de prachtig bloeiende Bougainville naar binnenstapt vergeet je dat je in een van de rauwste wijken van Tel Aviv zit.

Ook hier een open keuken, met daarom heen de tafels. Boven op de balustrade staat een DJ te draaien, de muziek is hier minder aanwezig dan bij HaSalon. Maar ook hier komen smaak en beleving samen. Want je kunt de chefs letterlijk op hun vingers kijken terwijl ze de lekkerste gerechten voor je klaarmaken. Het menu verschilt per week.

De avond eindigt als aan de grote keukencounter alles wordt weggehaald om het dessert te maken. Zorg dat je boven op de balustrade staat voor een spectaculair uitzicht. Je weet niet wat je meemaakt. Daarna gauw naar beneden en samen met alle andere gasten genieten van het slotstuk van de avond. Zowel het eten, als het personeel, als de beleving in het restaurant waren memorabel.

39, Tsrifin St
Reserveren kan online https://ontopo.co.il/burek/en-us
Geopend: alleen op woensdag, vanaf 19.30

Restaurant DOK17 Tel Aviv

Vlak naast restaurant Ha’achim waar je te gek kunt ontbijten en dat van dezelfde eigenaar/chef is, vind je restaurant DOK17, dat niet groter is dan een postzegel. Vraag om/reserveer een plekje aan de bar zodat je de chefs aan het werk kunt zien.

Hier wordt alleen met 100% Israëlische producten gekookt. Start met hun versie van een Gin Tonic en kies daarna uit de menukaart (ook in het Engels beschikbaar!) waar je zin in hebt.

Hebben ze de koolrabi op het menu, dan moet je die zeker kiezen. Net als de steak tartare en de kool die in zichzelf is gegaard. Maar alles is lekker. Echt. Oh en eindig zeker met het ijs van sesamzaad. Heerlijk! Wij aten hier de laatste avond van ons verblijf in Tel Aviv en het was in alles een meer dan waardige afsluiter van een aantal dagen onafgebroken fantástisch eten.

Shlomo Ibn Gabirol St 8
+972 3-609-8118
Geopend: iedere dag (muv vrijdag) vanaf 19u

Restaurant Port Said Tel Aviv

Ook dit restaurant is van chef Eyal Shani, maar weer compleet anders dan HaSalon of Miznon. Dit restaurant zit aan het plein met de grootste synagoge van Tel Aviv en is, net als alle andere restaurants, afgeladen vol. Wij gingen er (laat) lunchen en het is een van de lekkerste maaltijden in Tel Aviv geweest.

Wij aten zoete aardappel, die werkelijk de lekkerste is die ik ooit heb gehad maar ook de aubergine en het langzaam gegaarde lamsvlees was onovertroffen. De DJ, die ook hier weer staat, draait ouderwets vinyl.

Mocht je moeten wachten – het is het meer dan waard! – op een tafeltje, dan doe je dat onder genot van een drankje. Vraag dan zeker om de soda met grenadine of de Arak met limonana. De een zonder, de ander met alcohol. Beiden heerlijk!

Har Sinai St 5,
Geopend: iedere dag vanaf 12u tot 03u (muv vrijdag, dan sluiten ze om 19u)

Restaurant M25 Tel Aviv

Achter de Carmel markt, op 25meter (M25) van hun slagerij ligt restaurant M25 van chef Jonathan Borowits. Hier vind je de meest verrukkelijke bereiding met vlees. Carnivoren komen hier meer dan aan hun trekken.

Ongeëvenaard is de twee weken gepekelde rundertong (je moet ‘m proeven, écht!) maar ook de shakshuka met kalfshersenen (voor de liefhebber) of het stierenhart (ik bedankte) staan hier op het menu. Probeer ook zeker de Arajes, een gevulde pita die gebakken wordt als een tosti. Verrukkelijk!

Het is hier altijd druk. Je kunt buiten zitten, binnen of in de verscholen tuin op de binnenplaats van het restaurant.

30 Simtat HaCarmel
Geopend maandag tot en met vrijdag van 11u – 23u (muv vrijdag, dan sluiten ze 16.30)

 

Restaurant North Abraxas

Wederom een restaurant ontsproten aan het brein van Eyal Shani en een van de favorieten van mijn gastheer tijdens mijn trip. Ook hier een open keuken, met daarom heen een bar. Je kunt voor de bar niet reserveren, maar probeer op tijd te komen om er een plekje te bemachtigen. Het maakt je ervaring in dit restaurant er namelijk alleen maar bijzonderder op.

Geniet van de muziek, van het personeel, maar bovenal van het eten. Ik at er de lekkerste tomaat die ik ooit gegeten heb. Je kunt ook hier weer kiezen uit volop vegetarische opties, vlees en/of vis. Borden doen ze niet aan, je eten komt op kartonnetjes maar het smaakt er geen seconde minder om.

Lilienblum St 40
Iedere dag geopend: 12-16.30u en van 18u – 00.00u

Gepubliceerd op 22 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. En veel, héél veel prijzen weg te geven!
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]