Tel Aviv – PraktischPraktische tips voor Tel Aviv

Als ik vertel dat ik naar Tel Aviv ga variëren de reacties van “Jaloers!” tot “is het daar wel veilig?” Voor mij staat een bezoek aan Tel Aviv hoog op de wensenlijst, na het lezen van het boek TLV van Jigal Krant. En laat ik nou met hem mee mogen naar de stad waar hij het boek over schreef. Tel Aviv dus.

In het boek van Jigal vind je al héél veel tips en (achtergrond)informatie over de stad. Ik neem je in mijn artikelen mee langs mijn indrukken, praktische informatie, maar natuurlijk ook naar al mijn tips voor adresjes waar je heerlijk kunt eten. Let’s go!

Met wie vlieg je naar Tel Aviv

Niet alleen KLM vliegt naar Tel Aviv, maar ook een aantal budget airlines hebben de route opgenomen in hun assortiment. Je kunt dus ook met Easyjet of Transavia goedkoop naar Tel Aviv vliegen. Wij vlogen heen met Easyjet en terug met Transavia.

Je landt in Tel Aviv op luchthaven Ben-Gurion. Van daaruit is het ongeveer 20 kilometer naar Tel Aviv. Dat kun je doen met de taxi (ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de drukte), met de trein (ongeveer 25 minuten) of met de bus (maar dan moet je overstappen).

Betalen in Tel Aviv

De munteenheid van Israël is de shekel. Wil je met je pin betalen, zorg dat dat je kaart geschikt is ook voor landen buiten Europa. Ik kon dat voor mijn ING pas super makkelijk online regelen, zelfs puur en alleen voor de dagen dat ik buiten Europa was. Goed om even te checken dus!

Je kunt op veel plekken ook met je creditcard betalen, zeker in restaurants. Maar op de markten wordt vaak alleen cash geaccepteerd, zorg dus dat je dat ook op zak hebt.

Heb je een wereldstekker nodig?

Nee, die heb je niet nodig. De stopcontacten zijn, ondanks dat je online nog andere informatie vindt en ik dus bijna een wereldstekker had gekocht, gewoon geschikt voor onze stekkers. Je kunt dus rustig je opladers e.d meenemen op reis.

Wifi en internet

Let er op dat je je data uitzet als je niet giga roamingkosten wil betalen bij thuiskomst. Wifi is er gelukkig volop, dus je kunt nog steeds je instastories maken en je foto’s via social delen met het thuisfront. En ze nóg jaloerser maken dan ze al waren Bij restaurants is het heel gebruikelijk om de wificode te vragen, dus dat kun je zonder probleem doen.

Openingstijden in Tel Aviv

Veel winkels, restaurants en toeristische bezienswaardigheden zijn al vanaf vroeg open en zeker de restaurants sluiten ongelofelijk laat. Hou er rekening mee dat vrijdagmiddag het begin van de Sabbat is en dat op zaterdag bijna alles gesloten is.

Mijn advies zou dan ook zijn om je trip Tel Aviv te boeken van aankomst op dinsdag of woensdag en vertrek op zaterdag. In 3-4 dagen heb je redelijk de tijd, als je het tempo erin houdt , om behoorlijk wat van de stad te zien.

Fietsen in Tel Aviv

Fietsen in Tel Aviv is de makkelijkste manier om veel van de stad te zien. Je kunt met behulp van een fietsenplan heel eenvoudig fietsen huren. Er zijn behoorlijk wat fietspaden in Tel Aviv. Waar die er niet zijn is het niet ongebruikelijk om op de stoep te fietsen. Hoewel het verkeer druk is in de stad kun je ook prima op straat fietsen.

Er zijn niet echt fietsregels en het is goed om uit te kijken waar je fiets, maar je kunt zonder probleem tegen het verkeer in fietsen en niemand zal boos toeteren of je uitschelden Hou er wel rekening mee dat elektrische fietsen en steps in Tel Aviv hét vervoersmiddel lijkt te zijn en die dingen gaan gruwelijk hard. Gelukkig houdt men ook hierin rekening met elkaar.

Hoe veilig is Tel Aviv?

Het was ook een van mijn eerste vragen, hoe veilig is Tel Aviv? En tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik me dat amper afvraag als ik naar Berlijn of Londen reis, waar het de laatste jaren met enige regelmaat ook hommeles was.

Als ze ergens alert zijn op aanslagen is het wel in Israël en dus ook in Tel Aviv. Dus is de controle op de luchthaven, heen én terug, streng en is men ook in de stad alert. Dat moet jij ook zijn. Voor de rest moet je gewoon genieten, want ik heb in Tel Aviv minder politie op straat gezien dan bijvoorbeeld in Amsterdam.

Eten in Tel Aviv

Goed, genoeg over de praktische zaken. Eten nu. Want dat was een van de vele redenen waarom Tel Aviv zo hoog op mijn lijstje belandde. In eens leek het wel de culinaire hoofdstad van de wereld geworden, voor mijn gevoel overnight maar in werkelijkheid natuurlijk al een stuk langer.

Dat heeft deels waarschijnlijk te maken met het feit dat o.a. door Ottonlenghi de Midden-Oosten keuken een stuk bekender is geworden. En die keuken is waanzinnig. Eet een week voor vertrek en een week na aankomst niks en laaf je in de tijd dat je er bent aan de keuken van Tel Aviv, want je gaat van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat (héél laat!) moeite hebben met het kiezen waar je je volgende maaltijd/snack gaat eten.

Ik geef je mijn favorieten voor streetfood Tel Aviv, mijn favorieten qua restaurants en tot slot geef ik je nog mijn tips voor ontbijt en lunch.

Gepubliceerd op 22 oktober 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
6 februari 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!