Tel Aviv – PraktischPraktische tips voor Tel Aviv

Als ik vertel dat ik naar Tel Aviv ga variëren de reacties van “Jaloers!” tot “is het daar wel veilig?” Voor mij staat een bezoek aan Tel Aviv hoog op de wensenlijst, na het lezen van het boek TLV van Jigal Krant. En laat ik nou met hem mee mogen naar de stad waar hij het boek over schreef. Tel Aviv dus.

In het boek van Jigal vind je al héél veel tips en (achtergrond)informatie over de stad. Ik neem je in mijn artikelen mee langs mijn indrukken, praktische informatie, maar natuurlijk ook naar al mijn tips voor adresjes waar je heerlijk kunt eten. Let’s go!

Met wie vlieg je naar Tel Aviv

Niet alleen KLM vliegt naar Tel Aviv, maar ook een aantal budget airlines hebben de route opgenomen in hun assortiment. Je kunt dus ook met Easyjet of Transavia goedkoop naar Tel Aviv vliegen. Wij vlogen heen met Easyjet en terug met Transavia.

Je landt in Tel Aviv op luchthaven Ben-Gurion. Van daaruit is het ongeveer 20 kilometer naar Tel Aviv. Dat kun je doen met de taxi (ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de drukte), met de trein (ongeveer 25 minuten) of met de bus (maar dan moet je overstappen).

Betalen in Tel Aviv

De munteenheid van Israël is de shekel. Wil je met je pin betalen, zorg dat dat je kaart geschikt is ook voor landen buiten Europa. Ik kon dat voor mijn ING pas super makkelijk online regelen, zelfs puur en alleen voor de dagen dat ik buiten Europa was. Goed om even te checken dus!

Je kunt op veel plekken ook met je creditcard betalen, zeker in restaurants. Maar op de markten wordt vaak alleen cash geaccepteerd, zorg dus dat je dat ook op zak hebt.

Heb je een wereldstekker nodig?

Nee, die heb je niet nodig. De stopcontacten zijn, ondanks dat je online nog andere informatie vindt en ik dus bijna een wereldstekker had gekocht, gewoon geschikt voor onze stekkers. Je kunt dus rustig je opladers e.d meenemen op reis.

Wifi en internet

Let er op dat je je data uitzet als je niet giga roamingkosten wil betalen bij thuiskomst. Wifi is er gelukkig volop, dus je kunt nog steeds je instastories maken en je foto’s via social delen met het thuisfront. En ze nóg jaloerser maken dan ze al waren Bij restaurants is het heel gebruikelijk om de wificode te vragen, dus dat kun je zonder probleem doen.

Openingstijden in Tel Aviv

Veel winkels, restaurants en toeristische bezienswaardigheden zijn al vanaf vroeg open en zeker de restaurants sluiten ongelofelijk laat. Hou er rekening mee dat vrijdagmiddag het begin van de Sabbat is en dat op zaterdag bijna alles gesloten is.

Mijn advies zou dan ook zijn om je trip Tel Aviv te boeken van aankomst op dinsdag of woensdag en vertrek op zaterdag. In 3-4 dagen heb je redelijk de tijd, als je het tempo erin houdt , om behoorlijk wat van de stad te zien.

Fietsen in Tel Aviv

Fietsen in Tel Aviv is de makkelijkste manier om veel van de stad te zien. Je kunt met behulp van een fietsenplan heel eenvoudig fietsen huren. Er zijn behoorlijk wat fietspaden in Tel Aviv. Waar die er niet zijn is het niet ongebruikelijk om op de stoep te fietsen. Hoewel het verkeer druk is in de stad kun je ook prima op straat fietsen.

Er zijn niet echt fietsregels en het is goed om uit te kijken waar je fiets, maar je kunt zonder probleem tegen het verkeer in fietsen en niemand zal boos toeteren of je uitschelden Hou er wel rekening mee dat elektrische fietsen en steps in Tel Aviv hét vervoersmiddel lijkt te zijn en die dingen gaan gruwelijk hard. Gelukkig houdt men ook hierin rekening met elkaar.

Hoe veilig is Tel Aviv?

Het was ook een van mijn eerste vragen, hoe veilig is Tel Aviv? En tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik me dat amper afvraag als ik naar Berlijn of Londen reis, waar het de laatste jaren met enige regelmaat ook hommeles was.

Als ze ergens alert zijn op aanslagen is het wel in Israël en dus ook in Tel Aviv. Dus is de controle op de luchthaven, heen én terug, streng en is men ook in de stad alert. Dat moet jij ook zijn. Voor de rest moet je gewoon genieten, want ik heb in Tel Aviv minder politie op straat gezien dan bijvoorbeeld in Amsterdam.

Eten in Tel Aviv

Goed, genoeg over de praktische zaken. Eten nu. Want dat was een van de vele redenen waarom Tel Aviv zo hoog op mijn lijstje belandde. In eens leek het wel de culinaire hoofdstad van de wereld geworden, voor mijn gevoel overnight maar in werkelijkheid natuurlijk al een stuk langer.

Dat heeft deels waarschijnlijk te maken met het feit dat o.a. door Ottonlenghi de Midden-Oosten keuken een stuk bekender is geworden. En die keuken is waanzinnig. Eet een week voor vertrek en een week na aankomst niks en laaf je in de tijd dat je er bent aan de keuken van Tel Aviv, want je gaat van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat (héél laat!) moeite hebben met het kiezen waar je je volgende maaltijd/snack gaat eten.

Ik geef je mijn favorieten voor streetfood Tel Aviv, mijn favorieten qua restaurants en tot slot geef ik je nog mijn tips voor ontbijt en lunch.

Gepubliceerd op 22 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.
19 juni 2023
Zin in Salade_Bibi
 
Zin in salade van Bibi Loomans

Het hele jaar salades, dat is waar je trek in krijgt als je Zin in salade van Bibi Loomans leest. 50 recepten voor heerlijke salades voor elk seizoen.
12 juni 2023
 
Snack Attack Jord Althuizen

Er zijn heerlijk veel kookboeken waar je de hele zomer uit kunt koken. Snack Attack van Jord Althuizen is er daar eentje van.