Tel Aviv – PraktischPraktische tips voor Tel Aviv

Als ik vertel dat ik naar Tel Aviv ga variëren de reacties van “Jaloers!” tot “is het daar wel veilig?” Voor mij staat een bezoek aan Tel Aviv hoog op de wensenlijst, na het lezen van het boek TLV van Jigal Krant. En laat ik nou met hem mee mogen naar de stad waar hij het boek over schreef. Tel Aviv dus.

In het boek van Jigal vind je al héél veel tips en (achtergrond)informatie over de stad. Ik neem je in mijn artikelen mee langs mijn indrukken, praktische informatie, maar natuurlijk ook naar al mijn tips voor adresjes waar je heerlijk kunt eten. Let’s go!

Met wie vlieg je naar Tel Aviv

Niet alleen KLM vliegt naar Tel Aviv, maar ook een aantal budget airlines hebben de route opgenomen in hun assortiment. Je kunt dus ook met Easyjet of Transavia goedkoop naar Tel Aviv vliegen. Wij vlogen heen met Easyjet en terug met Transavia.

Je landt in Tel Aviv op luchthaven Ben-Gurion. Van daaruit is het ongeveer 20 kilometer naar Tel Aviv. Dat kun je doen met de taxi (ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de drukte), met de trein (ongeveer 25 minuten) of met de bus (maar dan moet je overstappen).

Betalen in Tel Aviv

De munteenheid van Israël is de shekel. Wil je met je pin betalen, zorg dat dat je kaart geschikt is ook voor landen buiten Europa. Ik kon dat voor mijn ING pas super makkelijk online regelen, zelfs puur en alleen voor de dagen dat ik buiten Europa was. Goed om even te checken dus!

Je kunt op veel plekken ook met je creditcard betalen, zeker in restaurants. Maar op de markten wordt vaak alleen cash geaccepteerd, zorg dus dat je dat ook op zak hebt.

Heb je een wereldstekker nodig?

Nee, die heb je niet nodig. De stopcontacten zijn, ondanks dat je online nog andere informatie vindt en ik dus bijna een wereldstekker had gekocht, gewoon geschikt voor onze stekkers. Je kunt dus rustig je opladers e.d meenemen op reis.

Wifi en internet

Let er op dat je je data uitzet als je niet giga roamingkosten wil betalen bij thuiskomst. Wifi is er gelukkig volop, dus je kunt nog steeds je instastories maken en je foto’s via social delen met het thuisfront. En ze nóg jaloerser maken dan ze al waren Bij restaurants is het heel gebruikelijk om de wificode te vragen, dus dat kun je zonder probleem doen.

Openingstijden in Tel Aviv

Veel winkels, restaurants en toeristische bezienswaardigheden zijn al vanaf vroeg open en zeker de restaurants sluiten ongelofelijk laat. Hou er rekening mee dat vrijdagmiddag het begin van de Sabbat is en dat op zaterdag bijna alles gesloten is.

Mijn advies zou dan ook zijn om je trip Tel Aviv te boeken van aankomst op dinsdag of woensdag en vertrek op zaterdag. In 3-4 dagen heb je redelijk de tijd, als je het tempo erin houdt , om behoorlijk wat van de stad te zien.

Fietsen in Tel Aviv

Fietsen in Tel Aviv is de makkelijkste manier om veel van de stad te zien. Je kunt met behulp van een fietsenplan heel eenvoudig fietsen huren. Er zijn behoorlijk wat fietspaden in Tel Aviv. Waar die er niet zijn is het niet ongebruikelijk om op de stoep te fietsen. Hoewel het verkeer druk is in de stad kun je ook prima op straat fietsen.

Er zijn niet echt fietsregels en het is goed om uit te kijken waar je fiets, maar je kunt zonder probleem tegen het verkeer in fietsen en niemand zal boos toeteren of je uitschelden Hou er wel rekening mee dat elektrische fietsen en steps in Tel Aviv hét vervoersmiddel lijkt te zijn en die dingen gaan gruwelijk hard. Gelukkig houdt men ook hierin rekening met elkaar.

Hoe veilig is Tel Aviv?

Het was ook een van mijn eerste vragen, hoe veilig is Tel Aviv? En tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik me dat amper afvraag als ik naar Berlijn of Londen reis, waar het de laatste jaren met enige regelmaat ook hommeles was.

Als ze ergens alert zijn op aanslagen is het wel in Israël en dus ook in Tel Aviv. Dus is de controle op de luchthaven, heen én terug, streng en is men ook in de stad alert. Dat moet jij ook zijn. Voor de rest moet je gewoon genieten, want ik heb in Tel Aviv minder politie op straat gezien dan bijvoorbeeld in Amsterdam.

Eten in Tel Aviv

Goed, genoeg over de praktische zaken. Eten nu. Want dat was een van de vele redenen waarom Tel Aviv zo hoog op mijn lijstje belandde. In eens leek het wel de culinaire hoofdstad van de wereld geworden, voor mijn gevoel overnight maar in werkelijkheid natuurlijk al een stuk langer.

Dat heeft deels waarschijnlijk te maken met het feit dat o.a. door Ottonlenghi de Midden-Oosten keuken een stuk bekender is geworden. En die keuken is waanzinnig. Eet een week voor vertrek en een week na aankomst niks en laaf je in de tijd dat je er bent aan de keuken van Tel Aviv, want je gaat van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat (héél laat!) moeite hebben met het kiezen waar je je volgende maaltijd/snack gaat eten.

Ik geef je mijn favorieten voor streetfood Tel Aviv, mijn favorieten qua restaurants en tot slot geef ik je nog mijn tips voor ontbijt en lunch.

Gepubliceerd op 22 oktober 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.