Sponsored content of niet?Is een artikel dat je leest sponsored content of niet? Tijd om voor eens en voor altijd uit te leggen hoe dit voor mij en op deze site werkt! Ik dacht namelijk altijd dat dat wel redelijk helder was. Als ik voor een samenwerking betaald krijg staat het in het artikel. Aan het begin, in de tekst, onder aan, bij social posts met een hashtag. Toch krijg ik nog steeds de vraag bij bepaalde artikelen of ik ervoor betaald krijg.

Waarom betaalde samenwerkingen?

Heel simpel; betaalde samenwerkingen zijn de reden dat ik mijn hypotheek kan betalen. Dat jij deze artikelen en recepten voor niks kunt lezen. Ze zijn nodig. Geen discussie over mogelijk. Maar geld is nooit, maar dan ook nooit, in de ruim 8,5 jaar dat ik mijn sites nu heb een drijfveer geweest. Never.

Smulpaapje ontstond met een ideaal, om beter eten voor kinderen op de kaart te zetten. Om te zorgen dat dat merk zelf groeide heb ik (tot 3,5 jaar geleden) er altijd bij gewerkt. Om niet afhankelijk te zijn van betaalde samenwerkingen. Maar om, onafhankelijk, mijn eigen merk te bouwen.

Susan Aretz Amsterdam

Voorwaarden voor samenwerking

Nu, met SusanAretz.nl, is de bandbreedte ruimer om wél samenwerkingen aan te gaan. Maar nog altijd op basis van mijn principes.

 • het moet iets toe voegen
 • ik heb het zelf thuis of zou het willen kopen
 • mijn geloofwaardigheid gaat boven geld
 • en ik moet de ruimte krijgen om het recept of artikel op mijn eigen manier te doen.

De afgelopen jaren werkte ik op basis van die afwegingen samen met prachtige merken en voor geweldige initiatieven. Hier zie je een aantal van die opdrachtgevers.

Integriteit boven alles

Jullie zien natuurlijk ook altijd alleen de artikelen en/of recepten die door die ballotage heen zijn gekomen. Maar ik kan je vertellen dat het leeuwendeel daar niet door heen komt. Dat is dus feitelijk tegen geld zeggen; nee dank je. Maar het is en blijft de enige manier waarop ik kan en wil werken. Mijn integriteit en geloofwaardigheid zijn me meer waard dat wat dan ook.

Dat is ook waarom het soms echt steekt als ik de opmerking op een eigen artikel / post krijg “ben je voor betaald zeker?” Of “dit zal wel gesponsord zijn hé?” Nu geloof ik er echt in dat ook gesponsorde artikelen geloofwaardig moeten/kunnen zijn. Maar zeker als ze niet gesponsord zijn frustreren dit soort opmerkingen. Er hangt een zweem van oordeel om die me raakt.

Transparantie boven alles

Tegelijkertijd snap ik het ook. Er is zó veel sponsored content. Maar dat niet alleen. Er zijn zó veel mensen niet transparant over. De keren dat ik posts voor bij zie komen op Instagram, waarvan je gewoon wéét dat ze gesponsord zijn en het er dan niet bij staat. Hopeloos!

Susan Aretz

Het verpest het voor mensen die wel altijd open en transparant zijn. Tot het irritante toe overigens. Dus ben ik maar weer begonnen met aan heel veel posts #zelfbetaald #zelfgekocht #zelfgeboekt of wat dan ook toe te voegen, om maar te voorkomen dat er verwarring ontstaat. De omgekeerde wereld!

Dit is waar ik voor sta

Dus voor de laatste keer, op een rijtje. Dit is waar ik voor sta en wat je van mij – altijd – mag verwachten:

 1. is een recept, artikel of instagrampost betaalde content, dan staat het er bij. Altijd.
 2. links in mijn artikelen staan er voor jouw gemak, niet omdat ik er voor betaald word.
 3. de enige affiliate links op de site zijn die van Bol.com Die kosten jou niks, maar leveren mij een klein percentage op, als je via die link bijvoorbeeld een boek koop dat ik heb gerecenseerd
 4. ben ik niet betaald voor een samenwerking, maar heb ik bijvoorbeeld een boek gekregen om te recenseren of is er andere (food) post (gevraagd en ongevraagd) toegestuurd dan staat dat er bij. Op instagram met de hashtag #gekregen. In een artikel door middel van tekst.
 5. de serie Susan pakt uit is met artikelen die op die manier zijn toegestuurd.
 6. Als ik ergens enthousiast over ben is dat oprecht. Zie eerdere genoemde voorwaarde. Dat geldt ook voor betaalde samenwerkingen. Ik kan simpelweg niet doen alsof. Nooit gekund ook.
 7. Al mijn betaalde samenwerkingen zijn met merken waar ik trots op ben dat ik er mee samenwerk en heel vaak zijn die voor langere periode.
 8. Over hoe dat voor bedrijven werkt en hoe ik het liefst samenwerk lees je hier.

Dan ga ik nu voor eens en voor altijd stoppen met het vermelden van de dingen die ik zelf koop of me te verontschuldigen voor betaalde samenwerkingen. Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen van mijn afwegingen en hoe ik daar vervolgens mee omga. Maar stel gerust je vragen, als je die hebt.

Gepubliceerd op 13 juli 2020


4 reacties

 1. Marije schreef:

  Hi Susan, goed om het uiteen te zetten. Maar je hoeft jezelf niet te verdedigen. En vaak zijn de mensen die negatief reageren, een beetje jaloers. Btw – En als je ooit wel een betaalde samenwerking aan gaat die bij je past. Gewoon doen. 👍👍👍 Je hebt ook rekeningen om te betalen en ‘merkambassadeurschap’ : daar is niks mis mee. 🤗

  • Susan Aretz schreef:

   dankjewel Marije. Gek genoeg voelt het vaak als verdedigen, juist omdat ik mijn afwegingen zo puur mogelijk probeer te laten zijn. Daarom goed dat dat nu op “papier” staat. Om evt. volgende discussie naar te kunnen verwijzen 😉

 2. Mariana schreef:

  natuurlijk hoef jij je niet ‘te verontschuldigen’ voor gesponsorde content! Dat zal even lekker worden zeg! Het is je broodwinning, en je bent er eerlijk over dus dat je je ervoor zou moeten verontschuldigen zou belachelijk zijn. Tegelijkertijd lijkt het me niet realistisch is te denken dat je kunt volstaan met een artikel op je website om ‘voor eens en voor altijd’ van vragen hierover verlost te zijn. Die vragen horen nu eenmaal bij de broodwinning die je hebt gekozen; er zullen altijd mensen zijn die niet je hele website lezen en zich bij een post op insta of twitter afvragen hoe dat zit met sponsoring. Volgens mij is begripvol en geduldig blijven uitleggen je enige optie als je professioneel wilt blijven. Part of the deal. Dat het je steekt is natuurlijk hartstikke vervelend. Dingen minder persoonlijk leren opvatten kan enorm helpen 😘 ✌🏻 Succes met alles, Susan. Ik vind je een topper en ik volg jouw werk met plezier en bewondering!

  • Susan Aretz schreef:

   Hee Mariana, vragen vind ik juist fijn. Het open gesprek dat wij er over hadden was een verademing. Meestal zijn het namelijk oordelen. Dan is het fijn dat ik nu een artikel heb waar ik naar kan verwijzen voor mijn afwegingen daarin. En dan nog kunnen mensen het oneens zijn,dat mag. Voor mij is het persoonlijk, omdat die afwegingen juist altijd zorgvuldig zijn. Als dat dan anders wordt opgevat frustreert dat. Maar ik weet ook dat ik dat van me af moet laten glijden. Leerprocesje 😉 x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]