Online boodschappentestEen klein rondje langs mijn volgers op Facebook en Instagram over wie er wel eens online boodschappen doet en de antwoorden zijn zo divers als mijn volgers/lezers zijn. De antwoorden variëren van; voor feestjes, voor kerst, wekelijks tot nooit, ik ga gewoon naar de winkel. Iedereen heeft er wel een mening over.

Zo ook ikzelf, want ik doe al jaren online boodschappen. Maar eigenlijk altijd bij dezelfde supermarkt. Tijd dus om de horizon eens te verbreden en te kijken naar andere supermarkten en/of bezorgdiensten die je boodschappen thuis brengen. Wat zijn de verschillen, de overeenkomsten en wie komt het beste uit de test?!

boodschappen online

Smulpaapjes Online boodschappentest

Vooraf even de criteria, zodat we ook appels met appels vergelijken. In de test wordt gekeken naar het minimum bestelbedrag, de bezorgkosten, het assortiment, hoe je kunt bestellen en het bezorggebied.

Ik heb bij alle supermarkten besteld en de boodschappen ook zelf betaald. Naast de objectieve criteria zijn er natuurlijk ook subjectieve criteria, zoals is de bezorger vriendelijk, zijn de boodschappen op tijd, hoe wordt alles verpakt et cetera. En aangezien dit mijn test is heb ik ook die meegenomen 😉

Reden om online boodschappen te bestellen

Zoals gezegd gaven jullie verschillende redenen aan om wel of niet online je boodschappen te bestellen. Sommigen bestellen er de wekelijkse boodschappen, omdat het tijd scheelt. Of bestellen er vooral houdbaar en in bulk. Sommigen bestellen alleen met feest- en/of verjaardagen. Omdat het goedkoper is dan meerdere keren per week boodschappen doen was ook een argument dat ik hoorde.

Voor mij is het een combinatie van alles. Ik doe al jaren online boodschappen omdat ik het efficiënt, makkelijk en goedkoper vind. Ik plan sowieso al een eeuwigheid mijn maaltijden, dus weet precies wat ik nodig heb. Het voorkomt ook dat ik aan het eind van de week eten moet weggooien.

Daarnaast hoef ik niet op pad om alles zelf te kopen (en vaak meer, omdat ik dan dingen zie die ik ook wel lekker vind), dus het scheelt me ook nog eens heel veel tijd (en geld!).

online boodschappentest smulpaapje.jpg

Bij wie kun je online boodschappen doen

Ik heb voor deze test bij Jumbo, Crisp,  Albert Heijn en Picnic besteld en laten bezorgen. Dit zijn ook de supermarkten die het meest door jullie zijn genoemd. Niet meegenomen zijn o.a. Coop, omdat die niet bezorgt in Leiden. Plus, omdat die aangaf de komende weken geen bezorgmoment te hebben en Spar bezorgt alleen het assortiment van de lokale winkel, dus dat maakt het vergelijk al lastig.

Mijn ervaringen per supermarkt

Albert via Albert Heijn

Hier bestel ik al ruim 10 jaar wekelijks mijn boodschappen. Waar je in het begin minimaal € 70,- aan boodschappen moest bestellen, kun je nu op bepaalde dagen van de week al vanaf € 50 bestellen. Je kiest zelf het tijdvak uit waarin je wilt dat je boodschappen worden bezorgd en die zijn behoorlijk ruim qua keuze. Bezorgkosten variëren per tijdsblok, maar bezorgen is al mogelijk vanaf € 2,95 en in sommige gevallen (als je actieproducten bestelt) zelfs gratis.

Boodschappen worden geleverd in kratjes, waar je per stuk € 4,- statiegeld voor betaalt. Die komen nog boven op je boodschappen en bezorgkosten, maar kun je de volgende keer weer meegeven en worden dan van je rekening afgehaald. Betaling van je boodschappen gebeurt per pin, bij de bezorger. De bezorgers zijn overigens, zo lang als ik al bij Albert bestel, stuk voor stuk super vriendelijk! En je boodschappenlijstje kun je tot een dag voor bezorging nog aanpassen.

Het assortiment van de online winkel is mega en ook alle bonusaanbiedingen die in de winkel van toepassing zijn worden ook online aangeboden (vooropgesteld dat je een bonuskaart hebt). Sommige (vers)producten zijn niet altijd leverbaar en alleen in de winkel verkrijgbaar. Grote nadeel vind ik wel dat er erg veel plastic verpakkingen worden gebruikt (maar dat is in de winkel zelf ook het geval). Grote voordeel is dat je tegelijk met je AH boodschappen ook kunt bestellen bij Gall & Gall en bij de Etos. Dat biedt wel echt veel extra gemak.

Is een product niet leverbaar, dan mis je die in je bestelling. Er wordt niet (zoals bij Jumbo) een alternatief meegeleverd. Onhandig als je nu juist dát artikel echt nodig had.

Prijspeil: prijzen zijn identiek aan wat je in de supermarkt zelf betaalt. Albert Heijn valt wel in de categorie duurdere supermarkt.

Voordelen :                                                         Nadelen

 • uitgebreid assortiment                            – veel plastic
 • bestellen kan via app én desktop           – vers is regelmatig half bevroren
 • ruime bezorgmomenten                          – duurdere supermarkt

Crisp

Sinds kort bestel ik met regelmaat ook via Crisp. Deze online supermarkt bestaat nu een jaar en timmert hard aan de weg. Hier vind je geen grote A-merken, zoals in een reguliere (online) supermarkt, maar wel heel veel versproducten, zoals groente, vis en vlees. Crisp gebruik ik oa voor groente en fruit, zodat ik niet naar de markt hoef. Maar ook voor delicatessen en producten die ik niet in een normale supermarkt vind, zoals LemonAid frisdrank, Luscombe tonic en zeker ook voor lekkers voor op de borrelplank.

Bezorging kan al vanaf € 35,- en bezorgkosten starten vanaf € 2,95. Bestel je voor 22u, dan worden je boodschappen de dag erna al bezorgd. Bezorging is doordeweeks veelal in de avonduren. Je wordt via Whatsapp op de hoogte gehouden van de aankomst van je bezorger. Die bezorger kan een lokale bezorgservice zijn, of via PostNL. Betaling kan of via de app of via een automatische incasso achteraf, waardoor je ook je bestelling nog kunt aanpassen tot de dag ervoor 22u.

Bezorging vindt door heel Nederland plaats, exclusief de Waddeneilanden. Wat ik top vond is dat we daardoor ook tijdens onze vakantie in Nederland onze boodschappen konden laten bezorgen en ik niet daar terplekke nog naar de supermarkt hoefde op de dag van aankomst. Kwestie van eenmalig het bezorgadres aanpassen. En heb je vragen dan kun je via mail of Whatsapp je vragen stellen. Je boodschappen worden in papieren (herbruikbare) dozen bezorgd en er wordt zoveel mogelijk in papieren zakken verpakt.

Prijspeil: omdat het assortiment wat luxer is lijkt het prijspeil hoger, maar vergeleken met wat ik op de markt aan groente/fruit en vis betaal vind ik het redelijk in verhouding tot de kwaliteit.

Voordelen:                                                                                     Nadelen

 • landelijke bezorging (muv Waddeneilanden)                    – geen A-merken
 • bijzondere producten                                                        – toiletpapier ed hebben ze niet
 • papieren verpakkingen

Jumbo

Tot voor kort kon ik niet bij Jumbo bestellen omdat onze postcode buiten het bezorggebied van de Jumbo in Leiden viel. Maar toen ik voor deze test wat aan het researchen was bleek het nu wel te kunnen. Mooi! Tijd dus om eens te bestellen. Dat kan bij Jumbo, net als bij Albert Heijn, al vanaf € 50. Wil je je boodschappen zelf ophalen dan kan dat al vanaf € 25. Of je boodschappen kunt laten bezorgen hangt dus af van het postcodegebied waar je in woont. Dat kun je op de site van Jumbo snel ontdekken. Bezorging is wel maar op twee momenten mogelijk; ’s morgens tussen 10-13u of ’s avonds tussen 18u en 21u

Je kunt zowel via de app als de desktop bestellen, wat ik bij een groot assortiment (zoals ook Jumbo heeft) wel prettig vind. Net als Albert Heijn heeft ook Jumbo zowel A-merken als eigen merken in het online assortiment. De indeling is op hoofdcategorieën, maar er is heel makkelijk te filteren. Of zoek op merk/product. Ik vond het bestellen, zeker voor een eerste keer, behoorlijk soepel gaan.

Wat ik prettig aan Jumbo vind is dat ik weet dat ze een fantastisch wijnassortiment hebben, beter nog dan die van de Appie wat mij betreft, dus voor feestjes weet ik wel waar ik liever bestel! Daarnaast ben ik verrast door zowel het ruime assortiment, als het prijspeil. Naast de gewone boodschappen kun je ook nog uit het La Place assortiment bestellen.

Je boodschappen worden, net als bij AH, in kratten bezorgd waar je statiegeld (€ 4,-) voor betaalt. Ook voor de tasjes die ze gebruiken betaal je (5 cent). Alles kun je ook weer inleveren en dan worden die bedragen verrekend. Je betaalt je boodschappen aan de bezorger. Wijzigen van je bestelling nadat je die gedaan hebt is mogelijk. Jumbo geeft je twee opties, waarbij de optie waarmee je tot iets langer van te voren nog kunt wijzigen je weer korting op je boodschappen oplevert. Slim!

Is een product niet leverbaar, dan krijg je een vergelijkbaar artikel bezorgt. Maar die hoef je niet af te nemen als je dat niet wilt. Je geeft ‘dan mee terug aan de bezorger en het bedrag wordt verrekend.

Prijspeil: prijzen zijn identiek aan wat je in de Jumbo supermarkt zelf betaalt. Jumbo is wel weer beduidend goedkoper dan Albert Heijn, op sommige producten scheelt dat tussen de 5 en 10 cent per item.

Voordelen:                                                  Nadelen

 • prijsniveau                                      – er wordt niet overal bezorgd
 • wijnassortiment                              – beperkte bezorgmomenten
 • bestellen via app én desktop

Picnic

ik kan al een tijdje bij Picnic bestellen, maar vond de app zo dramatisch onhandig dat ik het tot nu toe weigerde om te doen. Maar voor deze test kunnen zij natuurlijk niet ontbreken, want ook Picnic timmert hard aan de weg én werd door jullie meerdere keren benoemd als favoriet. Bij Picnic kun je vanaf € 25 al bestellen. Daarmee zijn zij de bezorgservice waar je het minst hoeft te bestellen om te laten bezorgen. Zeker voor kleine gezinnen of alleenwonenden is dat ideaal. Je bezorgmoment is wel afhankelijk van de route van Picnic en in mijn geval betekende dat dat ik alleen tussen 8.30 en 9.30 kon laten bezorgen of tussen 17.30-18.30.

Picnic is wel de enige die ook aanbiedt om op zondag te bezorgen (wat ik deed) en ze zijn de enige die geen bezorgkosten rekenen. Je betaalt wel (statiegeld) voor de plastic (why?!) tasjes waarin boodschappen worden bezorgd, maar dat wordt verrekend als je ze weer meegeeft. Ik had voor 30 euro aan boodschappen. Het leverde 5 tasjes op. Het risico dat die weggegooid worden vind ik best groot. En ik vraag me af hoeveel je er dan krijgt bij écht grote boodschappen. Dat zou wat mij betreft anders kunnen/moeten

Bestellen kan alleen via de app. Die lijkt wel wat verbeterd maar ik vind de indeling en navigatie nog steeds niet mega handig. Ik heb dus vooral de zoekfunctie veel gebruikt, maar daarmee is de kans om mij nieuwe producten te laten ontdekken wel echt een stuk kleiner (tenzij ik click op Ontdek, via het hoofdmenu).

Het assortiment is trouwens wel echt heel groot, dus grote kans dat je er uiteindelijk wel alles vindt wat je zoekt/nodig hebt. Ontbreekt er naar jouw smaak iets, dan kun je dat (net als bij Crisp) via de app laten weten. Je bezorging betaal je de eerste keer vooraf via Ideal. Daarna gaat het via automatische incasso achteraf.

Omdat mijn boodschappen te laat kwamen kreeg ik de dag erna een mailtje dat ze bij de volgende boodschappen iets gratis meebezorgen. Ik kreeg daarnaast ook nog een mail dat ik de komende vier weken iedere keer dat ik bestel iets gratis mag uitzoeken dat wordt meegeleverd. Slimme klantenbinding wel!

Prijspeil: ook Picnic claimt (net als Jumbo) dat ze de laagste prijzen heeft en vergelijkt iedere nacht de prijzen met Albert Heijn, Jumbo en Plus en past waar nodig aan. De prijzen van de producten die ik bestelde waren  qua niveau identiek aan die van Jumbo, dus die zijn inderdaad scherp te noemen.

Voordelen:                                                                Nadelen

 • bestellen vanaf € 25                                     – app werkt niet intuïtief
 • gratis bezorging                                           – plastic (statiegeld) tasjes
 • bezorging op zondag                                   – beperkte bezorgmomenten
 • groot assortiment
 • slimme klantenbinding na bestellen

Alle voor- en nadelen van online bestellen op een rijtje

Afhankelijk van je behoefte is er voor iedereen een online supermarkt te vinden die aan jouw wensen voldoet

 • Bestel je weinig en vind je gratis bezorging een pluspunt, dan is Picnic jouw keuze.
 • Groot assortiment en lage prijzen? dan ga je naar Jumbo.
 • Hou je van bijzondere boodschappen en vind je vers belangrijk, dan is Crisp voor jou.
 • Veel keuze in momenten van bezorgen en alles wat je kunt bedenken thuisbezorgd? Albert Heijn regelt het voor je.

Een overzicht van de belangrijkste feiten bij online boodschappen doen

 

Albert

Crisp

Jumbo

Picnic

Bestellen via

App / desktop

App

App / desktop

App

Minimum bestel- bedrag

€ 50 – €70
(afhankelijk vd dag)

€ 35

€ 50

€ 25

Bezorgkosten

Vanaf € 2,50

Vanaf € 2,95

Vanaf € 3,-

Gratis

Levering in

Kratjes (statiegeld) + plastic of papieren tas

Kartonnen doos + papieren zakken

Krat (statiegeld) +(statiegeld) plastic tas

Statiegeld tasjes

Keuze  in bezorgmomenten

Zeer ruim op alle dagen van de week (muv zondag)

Avondbezorging, op zaterdag ook overdag

Ochtend of avond

Afhankelijk van de route. Ook op zondag

Betaling

PIN bij bezorger

Automatische incasso

PIN bij bezorger

Via ideal, daarna autom incasso

 

Toppers uit de online boodschappentest

Voor mij waren Crisp en Jumbo de onverwachte toppers van deze test, ondanks dat ik echt al jaren tevreden ben over de bezorging via Albert van Albert Heijn.

– Jumbo omdat ik niet verwacht had er bijna hetzelfde assortiment als bij Albert Heijn te vinden, maar dan echt goedkoper.

– Crisp omdat zij echt een bijzonder (vers) assortiment hebben waar ik mega blij van word, ze waar ik ook maar wil komen bezorgen en dat al vanaf € 35 aan boodschappen doen.

Ervaringen met online boodschappen

Ik ben uiteraard ook benieuwd naar jouw ervaringen en zou het leuk vinden als je die met me deelt via een reactie onder dit artikel. Vond je dit artikel leuk om te lezen en zou je nog wel eens een test willen lezen, laat me dan weten wat ik een volgende keer kan testen / vergelijken. Dan ga ik daar mee aan de slag!

 

Gepubliceerd op 26 augustus 2019


6 reacties

 1. Sandy schreef:

  Bij Picnic is het start bedrag al sinds vorig jaarcijfers eerste Corona golf 35,-
  Tevens betaal je altijd via iDeal en niet achteraf. Plastic zakjes zijn biologisch afbreekbaar en er zijn verschillende redenen dat voor deze oplossing gekozen wordt Ivm het milieu.

 2. Veronique Wolters schreef:

  Ik bestel regelmatig bij Picnic. De bezorgers zijn altijd heel vriendelijk. De plastic tasjes zijn biologisch afbreekbaar. In al die tijd slechts 1 keer een melding gemaakt over een product via email. Ik had binnen een half uur een berichtje met excuses terug en binnen het uur het geld van het product terug op mijn rekening. Verder levert Picnic via elektrische auto’s terwijl de Jumbo en Appie hier met gewone vrachtwagentjes bezorgt.

 3. Michelle van Tets schreef:

  Hoi Susan,
  wat een leuke manier van schrijven heb jij en heel goed die vergelijkingen van de verschillende online bezorgservices voor boodschappen.

  Net als jij besteld ik meestal bij ah , gewoon omdat de service en assortiment daar top is. Ook af en toe bij Jumbo en Coop bested voor de afwisseling. Beide prima.

  Eergister heb ik voor het eerst bij Crisp besteld, daar had ik helaas een andere ervaring dan jij. De versprodukten waren niet goed gekoeld, maaltijdsalades deels al verlept en echt niet goed vers meer. Ik heb ze dat meteen laten weten en kreeg 2 produkten ook meteen vergoed. Dus goed opgelost, maar die koeling bij bezorging moet bij hen, hier in Amsterdam, echt nog op orde komen. Pas als dat is gebeurd, ga ik er weer bestellen. Ik heb ook een review hierover geschreven via trustpilot. Verder hebben ze wel hele mooie produkten in hun assortiment.

  Succes met je volgende projecten. Mocht je weer eens interessante dingen gaan vergelijken die voor veel mensen interessant zijn, dan hoor ik het graag.

  Groetjes, Michelle

 4. Liz Vermeulen Schoenmakers schreef:

  De Jumbo in mijn dorp heeft veel verschillende tijdvakken waarin de boodschappen bezorgd worden.

 5. Sandra schreef:

  Hoi!
  Mogelijk regionale verschillen maar de PICNIC tasjes zijn volgens mij biologisch afbreekbaar en mogen ook in de groenbak. We betalen steeds met iDEAL vooraf, ook na de eerste bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!