Hartige cake met courgette en zalm

Deze hartige cake met courgette maakte ik voor het eerst voor de verjaardag van onze dochter. Volgens haar “te lekker”. Ideaal vind ik dit soort hartige cakes. Als borrelhapje, maar ook tijdens een lunch, of zelfs een plakje in de lunchtrommel van je kind(eren).Het kan er allemaal mee.
Tijdens de zomermaanden is dit overigens ook een fijn recept voor een lichte avondmaaltijd, met vooraf bijvoorbeeld een koud soepje. Kortom, je kunt met deze hartige cake echt álle kanten op!
Voor één hartige cake heb je nodig
475g courgette, geraspt (1 grote courgette, schil kan eraan blijven) – goed het vocht eruit knijpen!
200g feta, verkruimeld
250g ricotta
100g gerookte zalm, fijngesneden (hou je niet van zalm, gebruik dan hamreepjes)
½ bakje bieslook, fijngesneden
150g zelfrijzend bakmeel
6 eieren, losgeklopt
versgemalen peper
Oven voorverwarmen op 180C
foto: Rinze Vegelien voor Wat Lunchen we vandaag?
Hartige cake met courgette
Voor de hartige cake begin je met het mengen van de geraspte (uitgeknepen) courgette met de ricotta, zalm, bieslook en feta. Het bakmeel mix je in een aparte kom met de eieren tot een glad beslag dat daarna bij het courgettemengsel gaat. Meng nog even goed door. Giet dit geheel in een cakeblik, dat je voorzien hebt van een vel bakpapier. Bovenkant gladstrijken en dan 45 – 50 minuten in de oven, tot de hartige cake mooi goudbruin kleurt en gaar is.
Laat de hartige cake in het bakblik goed afkoelen, voor je ‘m eruit haalt. Snijd in plakjes of blokjes, al na gelang het moment waarop je de hartige cake serveert. Je kunt de cake ook heel goed de avond van te voren al klaar maken. Bewaar dan, goed verpakt, in aluminiumfolie tot je ‘m serveert.
Gepubliceerd op 25 juli 2014
6 reacties
Welke temperatuur in de oven?
even het recept lezen 😉 180C
Ik heb het recept verschillende keren gelezen en ook ik zie nergens een temperatuur staan. Wel hoelang het in de oven moet staan
je bedoelt na de ingrediënten, waar er staat ‘oven voorverwarmen op 180C’ 😉 Heel veel bakplezier!
Wat ziet dat er lekker uit, ga ik zeker binnenkort maken. Bedankt voor het recept!
Groet, Marieke
graag gedaan. Benieuwd naar het eindresultaat!