Hartige cake met courgette en zalm



Deze hartige cake met courgette maakte ik voor het eerst voor de verjaardag van onze dochter. Volgens haar “te lekker”. Ideaal vind ik dit soort hartige cakes. Als borrelhapje, maar ook tijdens een lunch, of zelfs een plakje in de lunchtrommel van je kind(eren).Het kan er allemaal mee.

Tijdens de zomermaanden is dit overigens ook een fijn recept voor een lichte avondmaaltijd, met vooraf bijvoorbeeld een koud soepje. Kortom, je kunt met deze hartige cake echt álle kanten op!

Voor één hartige cake heb je nodig
475g courgette, geraspt (1 grote courgette, schil kan eraan blijven) – goed het vocht eruit knijpen!
200g feta, verkruimeld
250g ricotta
100g gerookte zalm, fijngesneden (hou je niet van zalm, gebruik dan hamreepjes)
½ bakje bieslook, fijngesneden
150g zelfrijzend bakmeel
6 eieren, losgeklopt
versgemalen peper

Oven voorverwarmen op 180C

Hartige cake_WLWV
foto: Rinze Vegelien voor Wat Lunchen we vandaag?

Hartige cake met courgette

Voor de hartige cake begin je met het mengen van de geraspte (uitgeknepen) courgette met de ricotta, zalm, bieslook en feta. Het bakmeel mix je in een aparte kom met de eieren tot een glad beslag dat daarna bij het courgettemengsel gaat. Meng nog even goed door. Giet dit geheel in een cakeblik, dat je voorzien hebt van een vel bakpapier. Bovenkant gladstrijken en dan 45 – 50 minuten in de oven, tot de hartige cake mooi goudbruin kleurt en gaar is.

Laat de hartige cake in het bakblik goed afkoelen, voor je ‘m eruit haalt. Snijd in plakjes of blokjes, al na gelang het moment waarop je de hartige cake serveert. Je kunt de cake ook heel goed de avond van te voren al klaar maken. Bewaar dan, goed verpakt, in aluminiumfolie tot je ‘m serveert.

 

Gepubliceerd op 25 juli 2014


6 reacties

  1. Andrea schreef:

    Welke temperatuur in de oven?

  2. Marieke schreef:

    Wat ziet dat er lekker uit, ga ik zeker binnenkort maken. Bedankt voor het recept!
    Groet, Marieke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.