Broccoli stamppotje met gekarameliseerde ui



Deze broccoli stamppot blinkt uit in zijn eenvoud. Een enórme lading groente (wist je dat broccoli een echt vitamine C bommetje is?!), zó gemaakt en voor groot en klein toegankelijk qua smaak. De gekarameliseerde ui is wel echt een enorm belangrijk onderdeel van de smaakbeleving, dus laat die zeker niet achterwegen.

Voor de rest is het maken van deze stamppot met broccoli en gekarameliseerde ui echt kinderlijk eenvoudig en in no time gemaakt. Dus dit wordt vast en zeker een favoriet in je stamppotjes repertoire!

Ingrediënten voor 4 personen
1kg aardappel (kruimig), geschild en in kwarten
1kg broccoli, in roosjes (stam even schillen en in plakjes snijden)
1 witte en 1 rode ui, in halve ringen
1el olie
1el boter
½ el honing
100g belegen Cheddar (of andere kruimelige kaas), in kleine blokjes
1el grove mosterd
scheut melk
zout & peper

Bereidingstijd: 20 minuten

Snelle stamppot met broccoli

Zet twee pannen met ruim water op en breng aan de kook. Zet ook een koekenpan op het vuur en laat warm worden. Begin met het koken van de aardappelen, 15 minuten, tot ze gaar zijn. In de laatste 5 minuten kook je in een aparte pan (of samen, als je pan groot genoeg is) de broccoliroosjes. Verwarm in de koekenpan de olie en boter samen en op het moment dat je de aardappelen in het water doet begin je met het bakken van de uiringen. Niet op hoog vuur, maar op medium vuur. Ze moeten zacht en zoet worden, niet bruin bakken.

Gekarameliseerde ui

De uien bak je net zo lang als dat de aardappelen koken. Schep ze regelmatig om. De laatste 2 minuten gaat de honing erbij. Giet de aardappels af, laat even uitstomen en doe ze in een grote schaal. Ook de broccoli nu afgieten. Stamp de aardappels goed fijn met wat melk, tot je een mooie, iets grove puree hebt. Dan de broccoli erbij en die stamp je ook nog even mee, maar houd wat textuur over, dus niet fijnstampen. Op smaak brengen met zout en peper. Dan een goede lepel mosterd erdoor, mengen en de helft van de kaas erdoor scheppen.

Broccolistamppot

Serveer de stamppot met wat extra kaas erover heen gestrooid en de gekarameliseerde ui er boven op. Wil je er toch wat vlees bij eten, dan zou ik lekker een bal gehakt maken of een saucijsje erbij doen. Maar zonder vlees is het nog steeds een meer dan volwaardige maaltijd. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 10 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.