Broccoli stamppotje met gekarameliseerde ui



Deze broccoli stamppot blinkt uit in zijn eenvoud. Een enórme lading groente (wist je dat broccoli een echt vitamine C bommetje is?!), zó gemaakt en voor groot en klein toegankelijk qua smaak. De gekarameliseerde ui is wel echt een enorm belangrijk onderdeel van de smaakbeleving, dus laat die zeker niet achterwegen.

Voor de rest is het maken van deze stamppot met broccoli en gekarameliseerde ui echt kinderlijk eenvoudig en in no time gemaakt. Dus dit wordt vast en zeker een favoriet in je stamppotjes repertoire!

Ingrediënten voor 4 personen
1kg aardappel (kruimig), geschild en in kwarten
1kg broccoli, in roosjes (stam even schillen en in plakjes snijden)
1 witte en 1 rode ui, in halve ringen
1el olie
1el boter
½ el honing
100g belegen Cheddar (of andere kruimelige kaas), in kleine blokjes
1el grove mosterd
scheut melk
zout & peper

Bereidingstijd: 20 minuten

Snelle stamppot met broccoli

Zet twee pannen met ruim water op en breng aan de kook. Zet ook een koekenpan op het vuur en laat warm worden. Begin met het koken van de aardappelen, 15 minuten, tot ze gaar zijn. In de laatste 5 minuten kook je in een aparte pan (of samen, als je pan groot genoeg is) de broccoliroosjes. Verwarm in de koekenpan de olie en boter samen en op het moment dat je de aardappelen in het water doet begin je met het bakken van de uiringen. Niet op hoog vuur, maar op medium vuur. Ze moeten zacht en zoet worden, niet bruin bakken.

Gekarameliseerde ui

De uien bak je net zo lang als dat de aardappelen koken. Schep ze regelmatig om. De laatste 2 minuten gaat de honing erbij. Giet de aardappels af, laat even uitstomen en doe ze in een grote schaal. Ook de broccoli nu afgieten. Stamp de aardappels goed fijn met wat melk, tot je een mooie, iets grove puree hebt. Dan de broccoli erbij en die stamp je ook nog even mee, maar houd wat textuur over, dus niet fijnstampen. Op smaak brengen met zout en peper. Dan een goede lepel mosterd erdoor, mengen en de helft van de kaas erdoor scheppen.

Broccolistamppot

Serveer de stamppot met wat extra kaas erover heen gestrooid en de gekarameliseerde ui er boven op. Wil je er toch wat vlees bij eten, dan zou ik lekker een bal gehakt maken of een saucijsje erbij doen. Maar zonder vlees is het nog steeds een meer dan volwaardige maaltijd. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 10 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.