Broccoli stamppotje met gekarameliseerde ui



Deze broccoli stamppot blinkt uit in zijn eenvoud. Een enórme lading groente (wist je dat broccoli een echt vitamine C bommetje is?!), zó gemaakt en voor groot en klein toegankelijk qua smaak. De gekarameliseerde ui is wel echt een enorm belangrijk onderdeel van de smaakbeleving, dus laat die zeker niet achterwegen.

Voor de rest is het maken van deze stamppot met broccoli en gekarameliseerde ui echt kinderlijk eenvoudig en in no time gemaakt. Dus dit wordt vast en zeker een favoriet in je stamppotjes repertoire!

Ingrediënten voor 4 personen
1kg aardappel (kruimig), geschild en in kwarten
1kg broccoli, in roosjes (stam even schillen en in plakjes snijden)
1 witte en 1 rode ui, in halve ringen
1el olie
1el boter
½ el honing
100g belegen Cheddar (of andere kruimelige kaas), in kleine blokjes
1el grove mosterd
scheut melk
zout & peper

Bereidingstijd: 20 minuten

Snelle stamppot met broccoli

Zet twee pannen met ruim water op en breng aan de kook. Zet ook een koekenpan op het vuur en laat warm worden. Begin met het koken van de aardappelen, 15 minuten, tot ze gaar zijn. In de laatste 5 minuten kook je in een aparte pan (of samen, als je pan groot genoeg is) de broccoliroosjes. Verwarm in de koekenpan de olie en boter samen en op het moment dat je de aardappelen in het water doet begin je met het bakken van de uiringen. Niet op hoog vuur, maar op medium vuur. Ze moeten zacht en zoet worden, niet bruin bakken.

Gekarameliseerde ui

De uien bak je net zo lang als dat de aardappelen koken. Schep ze regelmatig om. De laatste 2 minuten gaat de honing erbij. Giet de aardappels af, laat even uitstomen en doe ze in een grote schaal. Ook de broccoli nu afgieten. Stamp de aardappels goed fijn met wat melk, tot je een mooie, iets grove puree hebt. Dan de broccoli erbij en die stamp je ook nog even mee, maar houd wat textuur over, dus niet fijnstampen. Op smaak brengen met zout en peper. Dan een goede lepel mosterd erdoor, mengen en de helft van de kaas erdoor scheppen.

Broccolistamppot

Serveer de stamppot met wat extra kaas erover heen gestrooid en de gekarameliseerde ui er boven op. Wil je er toch wat vlees bij eten, dan zou ik lekker een bal gehakt maken of een saucijsje erbij doen. Maar zonder vlees is het nog steeds een meer dan volwaardige maaltijd. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 10 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.