Risotto met courgette & artisjok



Een romige, vegetarische risotto met courgette, erwtjes en artisjok. Een ultiem comfortfood recept voor risotto.

Want laten we wel wezen, risotto blijft zo’n heerlijk, smeuïge verwenner die het op regenachtige dagen heel goed doet als comfortfood.

En hoewel veel mensen denken dat het veel werk is, staat je pan dampende risotto toch zomaar in nog geen half uur op tafel.

Extra reden om deze risotto een keer te maken is de onverwachte combinatie van groente. Gewoon doen dus!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
2el olie
1 courgette, in kleine blokjes
1L groentebouillon (van een blokje is prima)
200g risottorijst (ik gebruikte Gallo)
250g erwtjes (diepvries, niet ontdooid)
potje artisjokken op olie (180g, Biagi), in reepjes (via Foodelicious)
100g geraspte Parmezaanse kaas

Basis voor lekkere risotto

Voor de basis van je risotto fruit je ui en knoflook in de olie, een minuut of vijf zachtjes aan. Dan bak je de courgetteblokjes een paar minuutjes mee. Hierbij gaat de risottorijst. Schep die goed om, zodat hij lekker omhuld idoor de olie en smaak van de ui en knoflook is.

Risotto met of zonder alcohol

Risotto vraagt op dit punt eigenlijk om een klein glas wijn. Die je door de risotto roert en waarbij de alcohol verdampt, maar de smaak achterblijft. Niet iedereen vindt het prettig om dit te doen als er kinderen mee eten. Want hoe weinig ook, er blijft altijd iets van alcohol achter. Je kunt dit prima vervangen door op dit moment al met de bouillon te beginnen. En anders gaat er op nu eerst +/- 150ml witte wijn bij de risottorijst, en ga je daarna verder met de bouillon.

Half uurtje Zen

Is de wijn opgenomen door de rijst, dan gaat de bouillon erbij. Niet in één keer, maar scheut voor scheut. Waarbij je pas weer bouillon erbij doet als de vorige hoeveelheid door de rijst is opgenomen. Lekker roeren tussendoor. Een van mijn favoriete Zen momentjes.

Vegetarische risotto

Hoe lang je precies nodig hebt voor het garen van je risotto en hoeveel bouillon je daar voor nodig hebt erschilt per keer, en ook per soort risottorijst. Mijn stelregel is dat na 20 minuten roeren, en ongeveer 2/3 van de hoeveelheid bouillon ik even proef. Je rijst moet gaar zijn, maar niet papperig. Heb je dat punt bereikt dan doe je er de erwtjes bij. Warm die nog even mee en zet dan het vuur uit.

Artisjokken en de helft van de kaas toevoegen, goed roeren en met de deksel op de pan even laten staan. Proef daarna, nog wat versgemalen peper is lekker. Rustig aan met het zout, de kaas is al zout genoeg. Serveer dan meteen, met de extra geraspte kaas erover heen. Buon appetito!

Gepubliceerd op 12 september 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!