Smulpaapje kookt! – Risotto met courgette & artisjok



Risotto blijft zo’n heerlijk, smeuïge verwenner, die het op regenachtige dagen heel goed doet als comfortfood. En hoewel veel mensen denken dat het veel werk is, staat je pan dampende risotto toch zomaar in nog geen half uur op tafel.

Extra reden om deze risotto een keer te maken is de onverwachte combinatie van groente. Gewoon doen dus!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
2el olie
1 courgette, in kleine blokjes
1L groentebouillon (van een blokje is prima)
200g risottorijst (ik gebruikte Gallo)
250g erwtjes (diepvries, niet ontdooid)
potje artisjokken op olie (180g, Biagi), in reepjes (via Foodelicious)
100g geraspte Parmezaanse kaas

Basis voor lekkere risotto

Fruit ui en knoflook in de olie een minuut of vijf zachtjes aan. Dan bak je de courgetteblokjes een paar minuutjes mee. Hierbij gaat de risottorijst. Schep die goed om, zodat hij lekker omhuld door de olie en smaak van de ui en knoflook is.

Wijn en kinderen

Risotto vraagt op dit punt eigenlijk om een klein glas wijn. Die je door de risotto roert en waarbij de alcohol verdampt, maar de smaak achterblijft. Niet iedereen vindt het prettig om dit te doen als er kinderen mee eten. Want hoe weinig ook, er blijft altijd iets van alcohol achter. Je kunt dit prima vervangen door op dit moment al met de bouillon te beginnen. En anders gaat er op nu eerst +/- 150ml witte wijn bij de risottorijst, en ga je daarna verder met de bouillon.

Courgette, artisjok en kaas

Is de wijn opgenomen door de rijst, dan gaat de bouillon erbij. Niet in één keer, maar scheut voor scheut. Waarbij je pas weer bouillon erbij doet als de vorige hoeveelheid door de rijst is opgenomen. Lekker roeren tussendoor. Een van mijn favoriete Zen momentjes.

Vegetarische risotto

Hoe lang je precies nodig hebt en hoeveel bouillon er in gaat verschilt per keer, en ook per soort risottorijst. Mijn stelregel is dat na 20 minuten roeren, en ongeveer 2/3 van de hoeveelheid vocht ik even proef. Je rijst moet gaar zijn, maar niet papperig. Doe er dan de erwtjes bij, warm die nog even mee en zet dan het vuur uit. Artisjokken en de helft van de kaas erbij, goed roeren en met de deksel op de pan even laten staan. Proef daarna, nog wat versgemalen peper is lekker. Rustig aan met het zout, de kaas is al zout genoeg. Serveer dan meteen, met de extra geraspte kaas erover heen. Buon appetito!

Gepubliceerd op 12 september 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...