Smulpaapje kerstmenu 2018 – in het glas



In het glas – wat drinken we bij de gerechten van het Smulpaapje kerstmenu

Susan_wijn keuken.jpg
 foto: Marrigt van der Valk

Bij het voorgerecht – een Texels Noorderwiend biertje

Een kerstdiner starten met een biertje. Het is weer eens iets anders. Dit speciale winterbier van Texels gaat super samen met de lichte vettigheid van het bladerdeeg en het zoetige van de pompoen. Robuust met zachte bitters en fruittonen. Dorstlessend en hartverwarmend. Een goed begin van je kerstdiner!

Texels Noordenwiend kerstmenu 2018 Smulpaapje
 

Te koop: in gespecialiseerde bierwinkels, via de website van Texels maar bijvoorbeeld ook via Beerwulf (die door heel Nederland bezorgen) Een flesje kost ongeveer € 2,19

Bij het tussengerecht –  Alamos Chardonnay (Mendoza, Argentinië) 2017 of  Mâcon-Chaintré 2016 van Dominique Cornin

Soep en wijn zijn geen vrienden. Het is altijd moeilijk om een wijn te kiezen bij soep. De uiensoep heft een volle smaak, licht zoetig door de gekarameliseerde uien, een verwarmend, comfort-food karakter. Voor de wijn ben ik daarnaast afgegaan op de bijbehorende kaascroutons.


 

Alamos Chardonnay

Ik heb op basis daarvan gekozen voor een volvette Chardonnay. Drink bijvoorbeeld de Alamos Chardonnay, met druiven afkomstig uit de wijngaarden gelegen aan de voetheuvels van het Andes-gebergte, Mendoza, Argentinië. Een wijn met een uitstekende prijs-kwaliteit. De aroma’s zijn die van perzik, rijpe nectarine, iets kruidigs als venkel en wat licht vanille- en nootmuskaat-tonen van het houtgebruik (9 maanden Frans en Amerikaans eiken Haal de wijn zeker een half uur tot een uur voor serveren uit de koelkast halen.

Te koop: onder meer bij Gall & Gall en hij kost ongeveer € 10,99

Mâcon-Chaintré 2016

Wil je een super de luxe wijn kies dan deze witte Bourgogne; Mâcon-Chaintré 2016 van het Domaine Dominique Cornin. Deze wijn, heeft rijpheid, is vol maar heft ook dat minerale, waardoor alles heel elegant in balans blijft. Rijp fruit met tonen van gedroogde abrikoos en wat butterscotch. Zalig! Ook voor deze wijn geldt, zeker een half uur tot een uur voor serveren uit de koelkast halen!

Te koop: Mâcon-Chaintré is te koop bij wijnwinkel Wine & Roses op de Van Woustraat in Amsterdam (of via hun website) en kost ongeveer € 21,95

Bij het hoofdgerecht – Louis Côtes du Rhône Villages 2015 of  Matsu “El Recio” 2016

Bij een winters, klassiek Frans gerecht als Boeuf Bourguignon horen mooie, authentieke rode wijnen. Ik koos een Franse en – heel stout bij een Frans gerecht – een Spaanse voor mijn super-deluxe wijnkeuze.


 

Louis Côtes du Rhône Village 2015

Deze wijn is de topwijn van het huis Louis Bernard. Hij is vernoemd naar de zonnekoning Louis Quatorze, en hij komt uit het gebied rond de dorpen Sablet en Signargues, vlak naast de befaamde appellation Gigondas en niet ver van de nog befaamdere appellation Châteauneuf-du-Pape.De typische grenache noir,syrah mourvédre blend is een winnaar in dit gebied! En zo deze wijn ook. Je proeft tonen van kersen, bramen, subtiel nootmuskaat, zoete specerijen als kaneel, zoethout en zwarte peper. Serveer hem niet te warm, zo rond de 14 graden.

Te koop: deze cuvée Louis van Louis Bernard vind je o.a. bij Gall & Gall en kost ongeveer € 8,99

De El Recio van de Matsu-wijnlijn van het huis Vintae

Een wijn gemaakt van 100% Tinta de Toro (Tempranillo) druiven. Deze mooie, rijpe stijl Tempranillo wordt biodynamisch gemaakt en hij heet Matsu, wat geduldige balans betekent in het Japans. De toevoeging “El Recio” betekent dat het geen jonkie is, maar de wijn ook nog niet heel oud.Je ruikt en proeft cacao, bramen, leer, een zweempje ceder en fruit als bramen en zwarte bessen. De wijn is 14 maanden gerijpt op Frans eiken. Serveer rond de 15 graden en decanteer de wijn een uur voor het serveren, zodat alle aroma’s mooi vrij komen.

Te koop: Deze wijn is o.a. te koop bij Foodelicious (en daar ook online te bestellen) en kost € 16,95


 

Bij het dessert – Banyuls Vial-Magnéres Banyuls Tradition 4 Ans

Zeg je chocolade, dan zeg je voor mij Banyuls! Ik ben dol op deze zalige zoetigheid uit de Roussillon (Zuid-Frankrijk) Smaken als vijg, cacao, koffie, gekonfijt fruit, noten en karamel. Maar dan vloeibaar in een glaasje. Oh, jongens! Zo lekker! Deze Banyuls is gemaakt van 50 jaar oude stokken grenache, syrah en een beetje carignan. Hij rijpt traditioneel 48 maanden op eikenhouten vaten.

Je kunt hem het beste serveren rond de 14 graden. Niet té koud dus, ook al is het een dessertwijn. Ik zou hem in de koelkast bewaren en ongeveer 1 tot 1,5 uur voor serveren eruit halen. Of: de wijn op kamertemperatuur bewaren en deze net voor serveren een beetje terugkoelen in een koeler met halve delen ijs en water.

Te koop: je kunt deze wijn oa kopen bij Cave Rokin aan het Rokin in Amsterdam (of via hun webshop) Ook is hij online o.a bij de Gouden Ton te koop. Een fles van 0,75L kost ongeveer € 17,50

Gepubliceerd op 7 december 2018


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!