Smulpaapje kerstmenu 2018 – in het glas
In het glas – wat drinken we bij de gerechten van het Smulpaapje kerstmenu
foto: Marrigt van der Valk
Bij het voorgerecht – een Texels Noorderwiend biertje
Een kerstdiner starten met een biertje. Het is weer eens iets anders. Dit speciale winterbier van Texels gaat super samen met de lichte vettigheid van het bladerdeeg en het zoetige van de pompoen. Robuust met zachte bitters en fruittonen. Dorstlessend en hartverwarmend. Een goed begin van je kerstdiner!
Te koop: in gespecialiseerde bierwinkels, via de website van Texels maar bijvoorbeeld ook via Beerwulf (die door heel Nederland bezorgen) Een flesje kost ongeveer € 2,19
Bij het tussengerecht – Alamos Chardonnay (Mendoza, Argentinië) 2017 of Mâcon-Chaintré 2016 van Dominique Cornin
Soep en wijn zijn geen vrienden. Het is altijd moeilijk om een wijn te kiezen bij soep. De uiensoep heft een volle smaak, licht zoetig door de gekarameliseerde uien, een verwarmend, comfort-food karakter. Voor de wijn ben ik daarnaast afgegaan op de bijbehorende kaascroutons.
Alamos Chardonnay
Ik heb op basis daarvan gekozen voor een volvette Chardonnay. Drink bijvoorbeeld de Alamos Chardonnay, met druiven afkomstig uit de wijngaarden gelegen aan de voetheuvels van het Andes-gebergte, Mendoza, Argentinië. Een wijn met een uitstekende prijs-kwaliteit. De aroma’s zijn die van perzik, rijpe nectarine, iets kruidigs als venkel en wat licht vanille- en nootmuskaat-tonen van het houtgebruik (9 maanden Frans en Amerikaans eiken Haal de wijn zeker een half uur tot een uur voor serveren uit de koelkast halen.
Te koop: onder meer bij Gall & Gall en hij kost ongeveer € 10,99
Mâcon-Chaintré 2016
Wil je een super de luxe wijn kies dan deze witte Bourgogne; Mâcon-Chaintré 2016 van het Domaine Dominique Cornin. Deze wijn, heeft rijpheid, is vol maar heft ook dat minerale, waardoor alles heel elegant in balans blijft. Rijp fruit met tonen van gedroogde abrikoos en wat butterscotch. Zalig! Ook voor deze wijn geldt, zeker een half uur tot een uur voor serveren uit de koelkast halen!
Te koop: Mâcon-Chaintré is te koop bij wijnwinkel Wine & Roses op de Van Woustraat in Amsterdam (of via hun website) en kost ongeveer € 21,95
Bij het hoofdgerecht – Louis Côtes du Rhône Villages 2015 of Matsu “El Recio” 2016
Bij een winters, klassiek Frans gerecht als Boeuf Bourguignon horen mooie, authentieke rode wijnen. Ik koos een Franse en – heel stout bij een Frans gerecht – een Spaanse voor mijn super-deluxe wijnkeuze.
Louis Côtes du Rhône Village 2015
Deze wijn is de topwijn van het huis Louis Bernard. Hij is vernoemd naar de zonnekoning Louis Quatorze, en hij komt uit het gebied rond de dorpen Sablet en Signargues, vlak naast de befaamde appellation Gigondas en niet ver van de nog befaamdere appellation Châteauneuf-du-Pape.De typische grenache noir,syrah mourvédre blend is een winnaar in dit gebied! En zo deze wijn ook. Je proeft tonen van kersen, bramen, subtiel nootmuskaat, zoete specerijen als kaneel, zoethout en zwarte peper. Serveer hem niet te warm, zo rond de 14 graden.
Te koop: deze cuvée Louis van Louis Bernard vind je o.a. bij Gall & Gall en kost ongeveer € 8,99
De El Recio van de Matsu-wijnlijn van het huis Vintae
Een wijn gemaakt van 100% Tinta de Toro (Tempranillo) druiven. Deze mooie, rijpe stijl Tempranillo wordt biodynamisch gemaakt en hij heet Matsu, wat geduldige balans betekent in het Japans. De toevoeging “El Recio” betekent dat het geen jonkie is, maar de wijn ook nog niet heel oud.Je ruikt en proeft cacao, bramen, leer, een zweempje ceder en fruit als bramen en zwarte bessen. De wijn is 14 maanden gerijpt op Frans eiken. Serveer rond de 15 graden en decanteer de wijn een uur voor het serveren, zodat alle aroma’s mooi vrij komen.
Te koop: Deze wijn is o.a. te koop bij Foodelicious (en daar ook online te bestellen) en kost € 16,95
Bij het dessert – Banyuls Vial-Magnéres Banyuls Tradition 4 Ans
Zeg je chocolade, dan zeg je voor mij Banyuls! Ik ben dol op deze zalige zoetigheid uit de Roussillon (Zuid-Frankrijk) Smaken als vijg, cacao, koffie, gekonfijt fruit, noten en karamel. Maar dan vloeibaar in een glaasje. Oh, jongens! Zo lekker! Deze Banyuls is gemaakt van 50 jaar oude stokken grenache, syrah en een beetje carignan. Hij rijpt traditioneel 48 maanden op eikenhouten vaten.
Je kunt hem het beste serveren rond de 14 graden. Niet té koud dus, ook al is het een dessertwijn. Ik zou hem in de koelkast bewaren en ongeveer 1 tot 1,5 uur voor serveren eruit halen. Of: de wijn op kamertemperatuur bewaren en deze net voor serveren een beetje terugkoelen in een koeler met halve delen ijs en water.
Te koop: je kunt deze wijn oa kopen bij Cave Rokin aan het Rokin in Amsterdam (of via hun webshop) Ook is hij online o.a bij de Gouden Ton te koop. Een fles van 0,75L kost ongeveer € 17,50
Gepubliceerd op 7 december 2018