Smulpaapje interviewt! – Ron Blaauw



“Eten moet geen straf zijn!”

Ron Blaauw (1967, vader van 3 kinderen) is eigenaar/chef van Ron’s Gastrobar in Amsterdam. Hij leerde het vak onder meer bij de Kersentuin. Met zijn restaurant Ron Blaauw kookte hij twee Michelinsterren bij elkaar. Daarnaast zullen velen van jullie Ron Blaauw kennen van zijn verschillende tv-optredens en jurering tijdens onder meer Junior Masterchef. In die hoedanigheid zijn wij dan ook erg benieuwd naar zijn, zonder twijfel uitgesproken, mening over kinderen en (uit) eten!

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Vooral niet pushen, eten moet geen straf zijn. Gezelligheid aan tafel vind ik het belangrijkst. Het is voor ons hét moment van de dag dat we even samen zijn. Uit eten moet leuk en gezellig zijn, geen saai moeten. Mocht het grote-mensen-gesprek (zelfs tijdens kleuren) saai voor ze worden, dan kunnen ze toch best even op de iPad ? Ik vind dat dat best mag.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij hun kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Ik geloof werkelijk dat het allemaal vanzelf wel komt. Het ene kind staat er meer voor open dan het andere kind. Wel blijven laten proeven. Al was het maar één hapje… de volgende keer misschien twee hapjes….

Neem je kind ook eens mee naar een moestuin, zodat ze zien hoe die bloemkool groeit en dat snijbonen niet in een pakje in de supermarkt groeien. Dat helpt vaak ook. Lekker met regenlaarzen in de modder en een wortel in de mond !”

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen kinderen?

“Van onze drie kinderen eet er eentje werkelijk alles. Altijd gedaan, vanaf babytijd. De andere twee stopten met mee-eten rond de eerste verjaardag. Toen ontdekten ze denk ik dat ze ook “nee” konden zeggen. De oudste is inmiddels 16 en eet nu ook alles. De jongste is 6 en eet het liefst elke dag gebakken aardappelen met worst. Maar we hebben goede hoop, hij proefde vandaag zowaar weer een hap spinazie: niet lekker…(lacht)”

Wat at jij zelf vroeger graag? En was er ook iets dat je absoluut niet lustte?

“Ik was ook zo’n moeilijke eter. Mijn zoons hebben dat absoluut van mij. Liefst at ik Hollandse pot, maar alles apart. De traditie was dat alles doorelkaar geprakt werd, maar dat wilde ik niet. Groene dingetjes at ik ook niet… of als er een uitje doorheen gesnipperd was…”

Je mag het ultieme kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“Een hele grote tafel vol speelse dingetjes, zodat ze hun eten zelf kunnen maken. Zoals spiesjes door een sausje halen, gourmetstelletjes… Op zo’n manier leren ze gezonde smaakjes proeven en het is zooo gezellig!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Ze moeten niet zo achter de feiten aanlopen. Heel vaak bepaalt de beleving van de kinderen waar ze willen eten. Dit moeten ze niet onderschatten. Serveer kleinere porties van grotemensen-gerechten. Maar ook kipnuggets. Misschien een chocoladefonteintje als dessert. Werkt altijd…”

Gepubliceerd op 16 januari 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.