Smulpaapje interviewt – Robert Kranenborg over DWDD pop-up restaurant



De Wereld Draait Door

Maar eerst even kort, voor de mensen die DWDD niet (zo vaak) zien wat zijn rol daarin is. Binnen het item DWDD Kookt nodigt Robert Kranenborg bijzondere chefs uit en maakt (samen met hen) de gerechten die niet meer alledaags zijn, waar kennis en kunde voor nodig is. Voor mij de meest memorabele uitzending was die met Massimo Bottura, een van de grootste chefs ter wereld, toen ze zijn befaamde dessert ‘Oops, I dropped the lemon tart’ maakten.

Culinaire geschiedenis

Met deze items, maar zeker ook met het boek wil Kranenborg culinaire geschiedenis vastleggen. Oude, soms 19e eeuwse, recepten naar deze tijd halen. Of zoals hij zelf zei “ambacht, daar draait het om”. Wie die ambacht nog heeft? Wat Kranenborg betreft zijn dat de chefs van zijn generatie, de veertigers en vijftigers. Of de huidige chefs het ook kunnen? Volgens Kranenborg moet dat ambacht aan hen worden doorgegeven. “Want ook de dertigers zijn maar wat geïnteresseerd. De mannen die bijvoorbeeld weer worsten gaan maken, zoals Brandt & Levie, mijn helden”.

Gastronomisch museum

De recepten in het boek zijn van de gerechten uit de tijd dat Kranenborg zelf tot chef werd opgeleid. Die hij van zijn leermeesters heeft geleerd. Receptuur heeft hij opgezocht, en naar de huidige tijd vertaald. Wat Kranenborg betreft is het boek een museum, een gastronomisch museum wel te verstaan.

DWDD pop-uprestaurant

Wat Kranenborg hoopt dat de mensen van het pop-uprestaurant vinden? “Ik hoop dat ze dingen komen proeven waarvan ze niet wisten dat ze het lekker zouden vinden. Dat ze de stap durven maken om het te beleven. Een avontuur aangaan van smaken die maar weinig mensen kennen. Dat men dat lef heeft bewijst het grote aantal reserveringen wel.”

DWDD popup restaurant is vanaf nu geopend tot en met 21 december. Er wordt een selectie van de klassiekers gepresenteerd die Robert Kranenborg in het programma maakte. Reserveren kan via de site

LET OP! Het restaurant is na 2 dagen met onmiddelijke ingang gesloten wegens tegenvallende culinaire resultaten. Het is dus niet mogelijk meer om er te eten.

Gepubliceerd op 3 december 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.