Smulpaapje interviewt – Robert Kranenborg over DWDD pop-up restaurant



De Wereld Draait Door

Maar eerst even kort, voor de mensen die DWDD niet (zo vaak) zien wat zijn rol daarin is. Binnen het item DWDD Kookt nodigt Robert Kranenborg bijzondere chefs uit en maakt (samen met hen) de gerechten die niet meer alledaags zijn, waar kennis en kunde voor nodig is. Voor mij de meest memorabele uitzending was die met Massimo Bottura, een van de grootste chefs ter wereld, toen ze zijn befaamde dessert ‘Oops, I dropped the lemon tart’ maakten.

Culinaire geschiedenis

Met deze items, maar zeker ook met het boek wil Kranenborg culinaire geschiedenis vastleggen. Oude, soms 19e eeuwse, recepten naar deze tijd halen. Of zoals hij zelf zei “ambacht, daar draait het om”. Wie die ambacht nog heeft? Wat Kranenborg betreft zijn dat de chefs van zijn generatie, de veertigers en vijftigers. Of de huidige chefs het ook kunnen? Volgens Kranenborg moet dat ambacht aan hen worden doorgegeven. “Want ook de dertigers zijn maar wat geïnteresseerd. De mannen die bijvoorbeeld weer worsten gaan maken, zoals Brandt & Levie, mijn helden”.

Gastronomisch museum

De recepten in het boek zijn van de gerechten uit de tijd dat Kranenborg zelf tot chef werd opgeleid. Die hij van zijn leermeesters heeft geleerd. Receptuur heeft hij opgezocht, en naar de huidige tijd vertaald. Wat Kranenborg betreft is het boek een museum, een gastronomisch museum wel te verstaan.

DWDD pop-uprestaurant

Wat Kranenborg hoopt dat de mensen van het pop-uprestaurant vinden? “Ik hoop dat ze dingen komen proeven waarvan ze niet wisten dat ze het lekker zouden vinden. Dat ze de stap durven maken om het te beleven. Een avontuur aangaan van smaken die maar weinig mensen kennen. Dat men dat lef heeft bewijst het grote aantal reserveringen wel.”

DWDD popup restaurant is vanaf nu geopend tot en met 21 december. Er wordt een selectie van de klassiekers gepresenteerd die Robert Kranenborg in het programma maakte. Reserveren kan via de site

LET OP! Het restaurant is na 2 dagen met onmiddelijke ingang gesloten wegens tegenvallende culinaire resultaten. Het is dus niet mogelijk meer om er te eten.

Gepubliceerd op 3 december 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.