Smulpaapje interviewt – Robert Kranenborg over DWDD pop-up restaurant



De Wereld Draait Door

Maar eerst even kort, voor de mensen die DWDD niet (zo vaak) zien wat zijn rol daarin is. Binnen het item DWDD Kookt nodigt Robert Kranenborg bijzondere chefs uit en maakt (samen met hen) de gerechten die niet meer alledaags zijn, waar kennis en kunde voor nodig is. Voor mij de meest memorabele uitzending was die met Massimo Bottura, een van de grootste chefs ter wereld, toen ze zijn befaamde dessert ‘Oops, I dropped the lemon tart’ maakten.

Culinaire geschiedenis

Met deze items, maar zeker ook met het boek wil Kranenborg culinaire geschiedenis vastleggen. Oude, soms 19e eeuwse, recepten naar deze tijd halen. Of zoals hij zelf zei “ambacht, daar draait het om”. Wie die ambacht nog heeft? Wat Kranenborg betreft zijn dat de chefs van zijn generatie, de veertigers en vijftigers. Of de huidige chefs het ook kunnen? Volgens Kranenborg moet dat ambacht aan hen worden doorgegeven. “Want ook de dertigers zijn maar wat geïnteresseerd. De mannen die bijvoorbeeld weer worsten gaan maken, zoals Brandt & Levie, mijn helden”.

Gastronomisch museum

De recepten in het boek zijn van de gerechten uit de tijd dat Kranenborg zelf tot chef werd opgeleid. Die hij van zijn leermeesters heeft geleerd. Receptuur heeft hij opgezocht, en naar de huidige tijd vertaald. Wat Kranenborg betreft is het boek een museum, een gastronomisch museum wel te verstaan.

DWDD pop-uprestaurant

Wat Kranenborg hoopt dat de mensen van het pop-uprestaurant vinden? “Ik hoop dat ze dingen komen proeven waarvan ze niet wisten dat ze het lekker zouden vinden. Dat ze de stap durven maken om het te beleven. Een avontuur aangaan van smaken die maar weinig mensen kennen. Dat men dat lef heeft bewijst het grote aantal reserveringen wel.”

DWDD popup restaurant is vanaf nu geopend tot en met 21 december. Er wordt een selectie van de klassiekers gepresenteerd die Robert Kranenborg in het programma maakte. Reserveren kan via de site

LET OP! Het restaurant is na 2 dagen met onmiddelijke ingang gesloten wegens tegenvallende culinaire resultaten. Het is dus niet mogelijk meer om er te eten.

Gepubliceerd op 3 december 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.