Smulpaapje interviewt! – Robert Kranenborg



“Eten is belangrijke bouwstof voor kinderen”

De meeste mensen kennen Robert Kranenborg (1950, vader van 2 kinderen) op dit moment voornamelijk van televisie, van kookprogramma’s als Over de Kook en TopChef. Maar Robert heeft een lang en indrukwekkend culinair curriculum. Gestart op jonge leeftijd in het restaurant van zijn vader werkte hij in menig sterrenrestaurant. Robert Kranenborg heeft een duidelijke mening over kinderen en eten in het algemeen en kindermenu’s in het bijzonder. Een goede reden om hem op Smulpaapje hierover aan het woord te laten.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

Het gaat er enerzijds om dat je met plezier eet, maar anderzijds is voeding een bouwstof juist voor kinderen. Het is dus belangrijk dat kinderen, al van jongs af aan, goed te eten krijgen. Nederland is volgens mij het enige land dat het principe van een kindermenu kent, belachelijk!

Wat at jezelf vroeger graag?

Ik was dol op kroketjes, want die werden toen nog allemaal vers gemaakt, lekker op vers witknipbrood met roomboter Maar ik was ook dol op een boterham met pindakaas of lekker een gebakken tong.

Was je een makkelijke eter?

Ik was absoluut een makkelijke eter, echt een snaaier. Kon ook niet anders met een restaurant aan huis, ik kon zo de keuken in lopen en alles uit de koelkasten pakken.

We weten dat je geen voorstander bent van kindermenu’s. Maar stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale kindermenu er dan uit?

Met vis, rijst en groente kun je het lekkerste menu maken wat mij betreft. Dus die drie elementen horen in mijn optiek thuis in een goed menu voor kinderen.

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

Kook vers voor de kinderen! En niet alleen om ze in een restaurant rustig te houden aan tafel, maar ze moeten er ook van groeien. Je kunt een kind niet opvoeden met producten uit de frituur!

Gepubliceerd op 11 juli 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.