Smulpaapje interviewt! – Robert Kranenborg“Eten is belangrijke bouwstof voor kinderen”

De meeste mensen kennen Robert Kranenborg (1950, vader van 2 kinderen) op dit moment voornamelijk van televisie, van kookprogramma’s als Over de Kook en TopChef. Maar Robert heeft een lang en indrukwekkend culinair curriculum. Gestart op jonge leeftijd in het restaurant van zijn vader werkte hij in menig sterrenrestaurant. Robert Kranenborg heeft een duidelijke mening over kinderen en eten in het algemeen en kindermenu’s in het bijzonder. Een goede reden om hem op Smulpaapje hierover aan het woord te laten.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

Het gaat er enerzijds om dat je met plezier eet, maar anderzijds is voeding een bouwstof juist voor kinderen. Het is dus belangrijk dat kinderen, al van jongs af aan, goed te eten krijgen. Nederland is volgens mij het enige land dat het principe van een kindermenu kent, belachelijk!

Wat at jezelf vroeger graag?

Ik was dol op kroketjes, want die werden toen nog allemaal vers gemaakt, lekker op vers witknipbrood met roomboter Maar ik was ook dol op een boterham met pindakaas of lekker een gebakken tong.

Was je een makkelijke eter?

Ik was absoluut een makkelijke eter, echt een snaaier. Kon ook niet anders met een restaurant aan huis, ik kon zo de keuken in lopen en alles uit de koelkasten pakken.

We weten dat je geen voorstander bent van kindermenu’s. Maar stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale kindermenu er dan uit?

Met vis, rijst en groente kun je het lekkerste menu maken wat mij betreft. Dus die drie elementen horen in mijn optiek thuis in een goed menu voor kinderen.

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

Kook vers voor de kinderen! En niet alleen om ze in een restaurant rustig te houden aan tafel, maar ze moeten er ook van groeien. Je kunt een kind niet opvoeden met producten uit de frituur!

Gepubliceerd op 11 juli 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.