Smulpaapje interviewt! – Rik Konijnenbelt“Een goed gevulde koelkast is rijkdom”

Rik Konijnenbelt (vader van vier kinderen) is een liefhebber van lekker eten en voor hem geen leuker moment op de dag dan met het gezin samen eten. “Of je kunt genieten van eten zegt iets over jou als persoon. Wat mij betreft is de grootste rijkdom een gevulde koelkast. Dat je die open doet en er gewoon iets uit kunt pakken. Het hoeft niet altijd veel te zijn, als er maar zorg een aandacht aan is besteed.”

Eethistorie

Rik is totaal anders opgevoed met eten dan hij zijn eigen kinderen opvoedt. “Ik kom uit een echt MKB-gezin. Mijn ouders hadden een eigen zaak. Tussen de middag snel een broodje eten en ’s avonds de standaard Hollandse kost, waarbij het vlees dan zelfs nog vaak uit blik kwam. Heel af en toe macaroni of hachee, dat was wel het meest exotische. No-nonsense, het moest vullen en het was zeker geen sociale gebeurtenis. Wat er was dat at je, daar moest je het mee doen.”

Wat doe je anders dan je eigen ouders?

“Ik ben duidelijk van een andere generatie, voor mij is eten iets dat gezellig moet zijn. Vlees haal ik nu het liefst bij de biologische slager. Tegelijkertijd, het zuinige van vroeger dat is er nooit helemaal uit gegaan. Ik smeer mijn boterham nog steeds maar voor de helft met beleg.”

Laat je jouw eigen kinderen alles proeven?

“Ja, want smaak bij kinderen verandert snel. Wij lieten onze kinderen bijvoorbeeld ook met hun handen eten in het begin, zodat ze de textuur van het eten konden voelen. Dat laten ontdekken heeft echt wat. Grappig is wel dat van de vier eten er twee echt alles. De andere twee zijn duidelijk kieskeuriger.”

Betrek je je kinderen bij het eten?

“Absoluut! Het zijn kinderen die van eten houden en ook graag meekoken. En dan niet alleen zoetigheden bakken ofzo, maar die van 11 wil dan echt het eten klaarmaken. Soepje maken of lasagne. Als het even kan doen we het samen.”

Hebben jullie eetrituelen?

“Een keer in de week, op maandag, mogen ze voor de tv eten. Dat is bij ons altijd een drukke dag. Begin van de week doen we het qua eten ook makkelijk. De rest van de week kan het ook zomaar een hertenbiefstukje of zalm zijn. We proberen ook zoveel mogelijk aan tafel te eten. Als ik rond etenstijd aan het werk ben dan eet mijn vrouw met de kinderen mee. Maar zeker als ik thuis ben wil ik graag samen eten. Dat vind ik gezellig.”

Buitenlandse invloeden

Rik heeft als verslaggever voor RTL Nieuws over de hele wereld gereisd. “Libanon, Syrië, ze hebben er fantastisch eten. Afghanistan ben ik vrij vaak geweest. Ik probeer echt altijd lokaal te eten als ik ergens ben, maar hygiëne is er vaak ook anders. Zuivel ben ik dan bijvoorbeeld wat voorzichtiger mee.”

Zandkoekjes

“Toen ik ten tijde van de aardbeving in Haïti was hadden we gedroogd eten bij ons, in van die zakjes waar dan water bij moest. Er was daar niks, ook geen schoon water. We hebben met flessen water ons bad gevuld, zodat we die zakjes in ieder geval konden aanmaken en we wat te eten hadden. Dan zie je kinderen zandkoekjes eten, letterlijk zand dus hé. Aangemaakt met water uit de zee. Puur om de honger te stillen. Zoiets maakt wel indruk.”

Kun je dat overbrengen op je kinderen?

“Verwend gedrag kan ik slecht tegen, maar ik wil ook geen moraalridder zijn. Ik vertel ze wel wat ik zie, zonder er over te preken. Het verhaal van de zandkoekjes heb ik met ze gedeeld. Dat snappen ze ook wel, maar tegelijkertijd dat zijn ze na een paar dagen ook kwijt.

Ik heb kinderen zien doodgaan in Liberia, kun je daar een kind van zes mee belasten? Ik wil eten ook niet té beladen voor ze maken. Dankbaar zijn voor wat ze hebben, dat breng ik zeker over. Ben blij met je gevulde koelkast, je weet niet of het er voor altijd is.”

Let je op wat je kinderen eten?

“Mijn vrouw doet de boodschappen en let er op dat we gevarieerd eten, dat het vlees van een goede slager komt. Suiker en snoepen, daar zijn we alert op. Dan liever fruit. Maar natuurlijk halen we ook wel eens snoep, dat dan  in no time op is (lacht).”

Gaan jullie wel eens met z’n allen uit eten?

“Ja, best regelmatig. Nooit chique overigens. Omdat we redelijk dicht bij het strand wonen gaan we daar vaak naar toe. Het eten is dan niet super uitdagend, maar er is ook keuze naast de standaard kindergerechten. De kinderen vinden dat ook leuk. Bijvoorbeeld om garnalen of een stukje vis te proberen. Het is ook echt een sociaal iets voor ons. Een grote tafel met veel mensen, ik hou daarvan. The more, the merrier wat mij betreft!”

Wat zou je andere ouders willen meegeven?

“Benader eten vrolijk, positief en blij. Maak iets lekkers en geniet ervan. Maar let op wat je eet, ook al weet ik dat niet iedereen het zich kan veroorloven om biologisch vlees te eten. Stem wat je eet af op je beweging. Obesitas is echt een van de grootste problemen van deze tijd. “

Volgende week in Smulpaapje Interviewt; Marie Claire hoofdredacteur Claudia Straatmans

Gepubliceerd op 17 mei 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.