Smulpaapje interviewt! – Niven Kunz“Je kunt niet jong genoeg beginnen met het bijbrengen van smaak!”

Niven Kunz is de jongste chef die in twee verschillende restaurants een Michelinster toegekend kreeg. Momenteel heeft hij zijn eigen restaurant ‘Niven‘ in Rijswijk. Restaurant Niven is groenterestaurant van het jaar (2012) en Niven brengt ook zijn eigen kookboeken uit. In het najaar komt zijn kookboek NIVEN 80/20 uit. Bij alles wat hij doet is groente het uitgangspunt. Vaak alleen, soms met vlees, soms met vis of schaaldieren, maar altijd 80/20! Niven is 32 jaar, woont samen en heeft (nog) geen kinderen.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Je ziet kinderen dikker worden. Ik hoorde laatst dat een kind een waterijsje als lunch kreeg. Ik heb dan ook wel een sterke mening over kinderen en eten” vertelt Niven zonder er doekjes om te winden. “Ik vind eigenlijk dat, net als handenarbeid, voeding een vak op school zou moeten zijn.”

Kinderen smaak bijbrengen, hoe zou jij dat aanpakken?

“Een kind kun je alles leren, het ligt er wel aan hoe je het brengt. Wat mij betreft hebben ouders daar een voorbeeldfunctie in. Je kunt er niet jong genoeg mee beginnen.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Ik hield vroeger al van groente. Maar ik moest alles eten wat er op tafel kwam. En mocht ook niet van tafel voor het op was. Nu zie ik kinderen met een iPad aan tafel zitten. Ik denk niet dat ik het later zo ga doen. En tuurlijk pas je je aan, als je met kinderen uit eten gaat. Je gaat dan geen tiengangenmenu eten. Maar ik hou wel van de franse stijl van hoe er daar met kinderen en aan tafel eten wordt omgegaan.”

Je organiseert in jouw Amsterdamse pop up restaurant een kids lunch. Hoe stel je een dergelijk menu hiervoor samen, waar let je op?

We hebben ons wel wat op de hals gehaald vertelt Niven lachend, want het wordt niet zomaar een lunch. Er komen ruim 80 mensen en we serveren een vier gangen menu. Deels zijn dat mijn ‘signature’ gerechten die we iets aangepast hebben. Daarbij worden kleurige, verse slow-juices geserveerd.”

Wat verwacht je van ouders die met hun kind(eren) in jouw restaurant komen eten?

“In Rijswijk krijgen we niet dagelijks kinderen over de vloer. Maar de keer dat ze met hun ouders meekomen vertellen we ze wel dat we een groente restaurant zijn. Ze mogen aangeven wat ze lekker vinden, maar ik ga niks voor ze frituren!”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale kindermenu er dan uit?

“Uiteraard bestaat dat liefst puur uit groente. Je kunt er zo veel mee! Denk eens aan al die kleuren van verse doperwtjes, tomaatjes. Alles van het seizoen waarin je het maakt natuurlijk. In de zomer een mooi dessert met aardbeien. Van al die kleuren krijg je trek!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Wees creatief! Er kan zo veel meer als je je niet laat beperken. Maar ook aan ouders zou ik willen zeggen, als je je kinderen wilt leren wat lekker eten is neem ze me naar een restaurant waar ze goed en lekker voor kinderen koken!

Niven’s pop up restaurant in Amsterdam is open van zondag 30 juni tot en met donderdag 4 juli. Smulpaapje doet volgende week verslag van de kids’ lunch, die helaas al helemaal is volgeboekt.

Foto: Inez Pleizier

Gepubliceerd op 27 juni 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!