Smulpaapje interviewt! – Margo Reuten



“De jeugd is de toekomst, zij zijn onze toekomstige gasten.”

Margo Reuten is de enige vrouwelijke chef-kok in Nederland met twee Michelinsterren. Al op haar 24e werd ze als eerste vrouw meesterkok. Margo ziet de sterren als “bewijs van mijn kunnen” maar is dagelijks vooral bezig met smaak en streven naar perfectie. In 1993 opende zij, met haar partner Petro, restaurant Da Vinci. In 1999 kregen zij daar hun eerste Michelinster, in 2008 de tweede.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Voor mij gaat eten met kinderen om samen zijn met ouders en familie, plezier, een rustmoment.”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Soep van mam, een klassieke bouillon. Wij hadden thuis alles vers uit de tuin, heerlijk. En dan natuurlijk het vlees van pap, die een eigen veeteeltbedrijf had. Toen ik 9 was en mijn moeder beviel van mijn broertje, heeft mijn vader mij geleerd hoe ik biefstuk moest bakken. Jong geleerd dus…Ik heb altijd van eten gehouden, het was een belangrijk gezinsmoment bij ons thuis. Dan waren mijn ouders er voor ons en konden we gezellig bijpraten rond de keukentafel.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Het is belangrijk dat je kinderen alles laat proeven, je hoeft ze niet te pushen maar wel stimuleren. In het begin oppassen met te hoog zoutgehalte en overal tomatenketchup bij serveren. De eerste jaren zijn smaakbepalend en ketchup breekt sommige smaken af. Ik vind het ook belangrijk om wat moeite te doen om kinderen te leren fruit en groenten te eten.”

En wat merk je van die visie  in jullie restaurant? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

“Kinderen zijn absoluut welkom in ons restaurant en wij hebben regelmatig kleine gasten. Wij besteden vaak extra aandacht aan hun, zij moeten ook plezier hebben bij ons en het een leuke beleving vinden.

Wat ik serveer is een beetje afhankelijk van het kind en de leeftijd. Als ze het amuse-hapje nog niet lusten, maken we een krokant chipje. Dan starten we met wat meloen en Pata Negra met uiteraard wat sla. Dan een lekker stukje vlees of vis met frietjes of pasta. Tussendoor nog eventueel onze origineel gepresenteerde tomatensoep. We sluiten af met ons muizendessert, een dame blanche in de vorm van een muisje. Kinderen mogen meehelpen in de keuken om hun eigen dessert te maken. Altijd weer een feest! We hebben ook altijd kinderchampagne in huis en een doos vol speeltjes waar de kinderen wat mogen uitzoeken. Bij het vertrek krijgen ze een Kika-knuffel mee.”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Voor iedereen anders. Je hebt genoeg kinderen die alles eten, soms zelfs het hele menu. Sta ik elke keer weer van te kijken. Is wel dubbel genieten!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Het is belangrijk dat je kinderen aanvoelt en je aanpast aan hun wensen. We moeten anderzijds niet onderschatten hoe vaak kinderen worden meegenomen en daardoor een goed ontwikkeld smaakpatroon hebben. De jeugd is de toekomst, zij zijn onze toekomstige gasten.”

Tot slot;

“Ik hou van kinderen én van lekker eten, dus de combinatie van die twee is helemaal mooi! Ik vind het een feest om van hun bezoek aan Da Vinci een feestje te maken.”

Gepubliceerd op 17 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.