Smulpaapje interviewt! – Margo Reuten



“De jeugd is de toekomst, zij zijn onze toekomstige gasten.”

Margo Reuten is de enige vrouwelijke chef-kok in Nederland met twee Michelinsterren. Al op haar 24e werd ze als eerste vrouw meesterkok. Margo ziet de sterren als “bewijs van mijn kunnen” maar is dagelijks vooral bezig met smaak en streven naar perfectie. In 1993 opende zij, met haar partner Petro, restaurant Da Vinci. In 1999 kregen zij daar hun eerste Michelinster, in 2008 de tweede.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Voor mij gaat eten met kinderen om samen zijn met ouders en familie, plezier, een rustmoment.”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Soep van mam, een klassieke bouillon. Wij hadden thuis alles vers uit de tuin, heerlijk. En dan natuurlijk het vlees van pap, die een eigen veeteeltbedrijf had. Toen ik 9 was en mijn moeder beviel van mijn broertje, heeft mijn vader mij geleerd hoe ik biefstuk moest bakken. Jong geleerd dus…Ik heb altijd van eten gehouden, het was een belangrijk gezinsmoment bij ons thuis. Dan waren mijn ouders er voor ons en konden we gezellig bijpraten rond de keukentafel.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Het is belangrijk dat je kinderen alles laat proeven, je hoeft ze niet te pushen maar wel stimuleren. In het begin oppassen met te hoog zoutgehalte en overal tomatenketchup bij serveren. De eerste jaren zijn smaakbepalend en ketchup breekt sommige smaken af. Ik vind het ook belangrijk om wat moeite te doen om kinderen te leren fruit en groenten te eten.”

En wat merk je van die visie  in jullie restaurant? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

“Kinderen zijn absoluut welkom in ons restaurant en wij hebben regelmatig kleine gasten. Wij besteden vaak extra aandacht aan hun, zij moeten ook plezier hebben bij ons en het een leuke beleving vinden.

Wat ik serveer is een beetje afhankelijk van het kind en de leeftijd. Als ze het amuse-hapje nog niet lusten, maken we een krokant chipje. Dan starten we met wat meloen en Pata Negra met uiteraard wat sla. Dan een lekker stukje vlees of vis met frietjes of pasta. Tussendoor nog eventueel onze origineel gepresenteerde tomatensoep. We sluiten af met ons muizendessert, een dame blanche in de vorm van een muisje. Kinderen mogen meehelpen in de keuken om hun eigen dessert te maken. Altijd weer een feest! We hebben ook altijd kinderchampagne in huis en een doos vol speeltjes waar de kinderen wat mogen uitzoeken. Bij het vertrek krijgen ze een Kika-knuffel mee.”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Voor iedereen anders. Je hebt genoeg kinderen die alles eten, soms zelfs het hele menu. Sta ik elke keer weer van te kijken. Is wel dubbel genieten!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Het is belangrijk dat je kinderen aanvoelt en je aanpast aan hun wensen. We moeten anderzijds niet onderschatten hoe vaak kinderen worden meegenomen en daardoor een goed ontwikkeld smaakpatroon hebben. De jeugd is de toekomst, zij zijn onze toekomstige gasten.”

Tot slot;

“Ik hou van kinderen én van lekker eten, dus de combinatie van die twee is helemaal mooi! Ik vind het een feest om van hun bezoek aan Da Vinci een feestje te maken.”

Gepubliceerd op 17 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!