Smulpaapje interviewt! – Lieke Lamb“Laat kinderen zien wat er in eten zit”

We zitten bij mij thuis aan de eettafel, waar een versgebakken citroencake staat. Voor Lieke een glas water (“ik houd niet van koffie, gek hé?”), voor mij een cappuccino. Lieke had via Twitter al aangegeven blij te zijn met de cake, “eindelijk echt eten”. Als trendwatcher krijgt ze met regelmaat bijzondere producten als gefrituurde sprinkhanen en dergelijke voorgezet, dus dit was een aangename afwisseling.

Eethistorie

Lieke (1973, getrouwd met Richard en moeder van 4 kinderen) groeide op in een gezin waar altijd ruim voldoende te eten was en er met regelmaat buiten de deur werd gegeten, vooral vanwege het werk van haar vader. De kinderen werden opgevoed om te leren conversatie te maken en zich aan tafel te gedragen. Een huis waar wel ook gelet werd op wat er gegeten werd, veel fruit, minimaal twee soorten groente. Maar er was ook overdaad qua eten.”Er was altijd soep vooraf en we eindigen altijd met een dessert. We mochten ook gerust mensen meenemen, er was altijd genoeg te eten.”

Niet alles wat ze van huis uit meekreeg is dan ook overgenomen, “ik probeer fruit en groente vooral leuk in plaats van verplicht te maken voor mijn kinderen (zie onderstaande foto). En bij ons komt het dus regelmatig voor dat de snoepla leeg is of het er niet van gekomen is extra boodschappen te doen. Maar benadrukt Lieke, ook hier kan altijd iedereen mee blijven eten. Dan ritsel ik wel iets bij elkaar!”

FruitLieke

Respect voor eten

“Een van de dingen die ik wel heb overgenomen van thuis is respect voor eten. Er wordt bijvoorbeeld geen vlees bij ons weggegooid. Wat ik anders doe is dat de borden bij ons niet persé leeg hoeven, zoals wij dat vroeger moesten. Maar bord niet leeg betekent wel, niet meer snoepen. En als je zelf opschept eet je op wat je op hebt geschept. We vinden een besef van dankbaarheid dat er eten is belangrijk. We zijn door de kinderen bewuster bezig met eten. Zowel mijn eerste, als mijn tweede dochter hebben om verschillende redenen aandacht nodig qua eten. Daar letten we dus goed op, zonder mee te gaan in allerlei hypes.”

Geniet van eten

Door zowel de diëten voor haar dochters, als haar eigen pogingen om af te vallen is Lieke nu wel klaar met diëten. “We letten op ons eten, maar genieten er ook van. Door mijn eigen kinderen heb ik absoluut geleerd van mijn eigen lijf te houden. Al blijft gewicht altijd een aandachtspunt , ik ben nooit ziek, heb (klopt op de houten tafel) geen kwaaltjes, ik ben ijzersterk!”

Samen eten

In het gezin worden de kinderen betrokken bij het eten. Er worden ‘internationale avonden’ gehouden, Grieks, Italiaans (“en dan niet pizza, maar zelf polenta maken”) waarbij de kinderen zelf recepten mogen uitzoeken en ook zelf (meehelpen met) het eten maken. Ook de sfeer passen we aan, met soms hele verkleedpartijen tot gevolg. “Ze eten eigenlijk alles wel en er wordt gewoon gegeten wat ik voor ze klaar maak. Je eet zoveel spruitjes als dat je oud bent. Klaar! Zo gaat het er wel aan toe.”

Wat at je vroeger zelf graag?

Lieke was zelf ook een kind dat alles lustte, toch waren er ook een aantal dingen die ze niet lekker vindt. “Koffie is er zo een. Maar ook wijn, terwijl tijdens mijn studie er regelmatig wijn werd gedronken en ik van mijn ouders ook wijn moest leren drinken, maar dat is nooit helemaal gelukt (lacht). Ik ben wel echt van de Hollandse kost, daar hou ik van. Toch varieerden we daar ook regelmatig op.”

Hoe eten jullie thuis?

“Ook bij ons thuis kook ik eenvoudig, in vakanties experimenteer ik wat vaker. Maar doordeweeks eten we makkelijk”. Lieke is thuis degene die kookt en in principe eet het gezin altijd samen. “Het is voor ons echt het rustpunt van de dag en alle kinderen vertellen dan hoe hun dag is geweest. Ze moeten dan ook naar elkaar luisteren. Eten met aandacht. Je schuift niet gedachteloos je eten naar binnen. Ik vind dat heel belangrijk.”

Gaan jullie nog steeds regelmatig uit eten?

Lieke gaat tegenwoordig minder uit eten. Nog steeds wel met haar ouders, dan gaan de kinderen ook mee. “Ik heb eigenlijk ook wel een overvloed aan uit eten gehad vroeger, dus ik vind het heerlijk om lekker thuis te blijven en daar te eten. We hebben het druk genoeg en met vier kinderen is het ook gewoon veel gedoe, hoewel ze zich keurig gedragen hoor als we gaan. Het zijn geen kinderen die door de zaak zullen rennen, ik snap dat soort kinderen (en ouders) ook niet.”

Welke trends zie je als het gaat om kinderen en eten?

“We gaan heel erg terug naar hoe het vroeger was, kijk maar naar initiatieven als Kromkommer en Chutney & Co. Dat is heel erg van deze tijd, terwijl toen ik zo jong was, was dat enorm suf. Nu kunnen dit soort initiatieven weer. Ook in hoe we omgaan met het milieu, je kunt zo niet doorgaan! Ik geef mijn kinderen dat bewustzijn ook mee, ook in hoe we met vlees omgaan. Daar is een dier voor gestorven. Vlees gaat er ook steeds meer uit, verwacht ik. Niet alleen vanwege dat hernieuwde bewustzijn, maar ook omdat het steeds minder betaalbaar wordt.

Hetzelfde zie je nu ook met suiker gebeuren, in New York hebben ze geprobeerd frisdrank te verbieden. Het duurt wel allemaal lang en het alternatief moet goed zijn, maar de beweging is er. Ik vind ook echt dat de voedselindustrie zich dat moet aantrekken. Er wordt zo geknoeid met eten.”

Wil je ouders nog iets meegeven?

“Maak het eten leuk met je kinderen. Gezond is prima en nodig, maar fruit en groente kun je ook leuk maken. Durf ervan te genieten, maar blijf ook kritisch. laat je kinderen bijvoorbeeld zien wat er in eten zit. Ik laat ze zien wat er in de hamburger van McDonalds zit en waarom ‘ie zolang goed blijft. Teruggaan naar de basis, waar komt eten vandaan. Die bewustwording is goed en nodig.”

 

Foto Lieke door Suzanne Hanekamp
Fruitfoto: Lieke Lamb

Gepubliceerd op 13 april 2014


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!