Smulpaapje interviewt! – Julius Jaspers “Kindermenu’s moeten afgeschaft worden!”

Julius Jaspers (1962, getrouwd met Isabel en vader van Max (19) en Okky (17) is kok, schrijver, presentator en entrepreneur. Zijn kookboekenserie ‘Smart Cooking’  is een groot succes. Afgelopen zomer kwam in die reeks ‘Smart BBQ’ uit en ook die vliegt de winkels uit. Alle recepten in de boeken van Julius worden thuis meerdere malen uitgeprobeerd en geproefd door zijn kritische gezinsleden! En zijn laatste avontuur is de opening van zijn eerste restaurant, Julius’ Bar and Grill, op de Ceintuurbaan in Amsterdam.

 Maar hoe denkt Julius Jaspers eigenlijk over kinderen en (uit) eten? Wij spraken hem daar over.

Wat is jouw (visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Kinderen moeten zo jong mogelijk mee uit eten en eten wat de pot schaft. De kindermenu’s met nuggets en worstjes moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft, want dat kweekt moeilijke eters. Wij hebben ons er zelf ook schuldig aan gemaakt, “om van dat gezeur af te zijn”, maar je krijgt er alleen maar meer gezeur van. Na 19 jaar is het ons gelukt dat onze zoon vrijwel alles eet. Vis blijft voor onze 17-jarige dochter lastig. Hoewel ze net haar eerste oester heeft gegeten, dat is dan wel weer stoer.”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Thuis de spaghetti bolognese van m’n moeder. Als we uit eten gingen Coquilles Saint Jacques met Noilly Prat-beurre Blanc. Daarna lamsrug met tijm. En profiterolles toe. Alles bereid door Paul Fagel (ik kom uit Ouderkerk waar Paul in die tijd bistro Klein Paardenburg bestierde, waar ik op 15-jarige leeftijd mijn carriére ben begonnen).”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Alle soorten van  kaas (nu alleen nog blauwe). En gember uit een potje, maar dat is echt een jeugdtrauma. Nasi met gember uit een potje, het heel vies vinden maar moeten opeten van de oppas. Toen mijn ouders rond middernacht thuiskwamen zat ik nog aan tafel….”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

Kinderen moeten alles proeven en “niet lekker” bestaat eigenlijk niet. Niet willen, niet durven en geen zin hebben bestaan natuurlijk wel,  dus “c’est la ton qui fait la musique” (het is de toon die muziek maakt- red)

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen kinderen?

“Mijn kinderen moeten alles altijd proeven en door de loop der jaren ontwikkelt zich een beeld van wat ze echt niet willen. Dat hoeft dan ook niet meer.”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Zoals het mijne! Laat kinderen gewoon meedoen, zelfde tijd, zelfde plaats, ze maken onderdeel uit van de tafel, hebben een mening. Maar laat ze ook in de keuken tijdens het koken en leg uit wat je doet, wat wat is, dat wortels onder de grond groeien en melk uit een koe komt en niet uit een pak.”

Zijn kinderen in jouw nieuwe restaurant ook welkom?

“Iedereen die van lekker eten houdt is hier welkom!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Doe lekker je ding, als je gasten daar happy mee zijn. Maar de kinderen van nu zijn je betalende gasten van de toekomst. Dus maak lekker eten,  dan komen ze terug. Ik ken een man die dagelijks langs een prima restaurant rijdt waar hij als kind vaak op zondag met zijn ouders bitterballen en patat te eten kreeg. Nu hij volwassen is komt hij niet meer in die “frituurtent”, en dat is jammer.”

 

Gepubliceerd op 3 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.