Smulpaapje interviewt! – Julius Jaspers



 “Kindermenu’s moeten afgeschaft worden!”

Julius Jaspers (1962, getrouwd met Isabel en vader van Max (19) en Okky (17) is kok, schrijver, presentator en entrepreneur. Zijn kookboekenserie ‘Smart Cooking’  is een groot succes. Afgelopen zomer kwam in die reeks ‘Smart BBQ’ uit en ook die vliegt de winkels uit. Alle recepten in de boeken van Julius worden thuis meerdere malen uitgeprobeerd en geproefd door zijn kritische gezinsleden! En zijn laatste avontuur is de opening van zijn eerste restaurant, Julius’ Bar and Grill, op de Ceintuurbaan in Amsterdam.

 Maar hoe denkt Julius Jaspers eigenlijk over kinderen en (uit) eten? Wij spraken hem daar over.

Wat is jouw (visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Kinderen moeten zo jong mogelijk mee uit eten en eten wat de pot schaft. De kindermenu’s met nuggets en worstjes moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft, want dat kweekt moeilijke eters. Wij hebben ons er zelf ook schuldig aan gemaakt, “om van dat gezeur af te zijn”, maar je krijgt er alleen maar meer gezeur van. Na 19 jaar is het ons gelukt dat onze zoon vrijwel alles eet. Vis blijft voor onze 17-jarige dochter lastig. Hoewel ze net haar eerste oester heeft gegeten, dat is dan wel weer stoer.”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Thuis de spaghetti bolognese van m’n moeder. Als we uit eten gingen Coquilles Saint Jacques met Noilly Prat-beurre Blanc. Daarna lamsrug met tijm. En profiterolles toe. Alles bereid door Paul Fagel (ik kom uit Ouderkerk waar Paul in die tijd bistro Klein Paardenburg bestierde, waar ik op 15-jarige leeftijd mijn carriére ben begonnen).”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Alle soorten van  kaas (nu alleen nog blauwe). En gember uit een potje, maar dat is echt een jeugdtrauma. Nasi met gember uit een potje, het heel vies vinden maar moeten opeten van de oppas. Toen mijn ouders rond middernacht thuiskwamen zat ik nog aan tafel….”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

Kinderen moeten alles proeven en “niet lekker” bestaat eigenlijk niet. Niet willen, niet durven en geen zin hebben bestaan natuurlijk wel,  dus “c’est la ton qui fait la musique” (het is de toon die muziek maakt- red)

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen kinderen?

“Mijn kinderen moeten alles altijd proeven en door de loop der jaren ontwikkelt zich een beeld van wat ze echt niet willen. Dat hoeft dan ook niet meer.”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Zoals het mijne! Laat kinderen gewoon meedoen, zelfde tijd, zelfde plaats, ze maken onderdeel uit van de tafel, hebben een mening. Maar laat ze ook in de keuken tijdens het koken en leg uit wat je doet, wat wat is, dat wortels onder de grond groeien en melk uit een koe komt en niet uit een pak.”

Zijn kinderen in jouw nieuwe restaurant ook welkom?

“Iedereen die van lekker eten houdt is hier welkom!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Doe lekker je ding, als je gasten daar happy mee zijn. Maar de kinderen van nu zijn je betalende gasten van de toekomst. Dus maak lekker eten,  dan komen ze terug. Ik ken een man die dagelijks langs een prima restaurant rijdt waar hij als kind vaak op zondag met zijn ouders bitterballen en patat te eten kreeg. Nu hij volwassen is komt hij niet meer in die “frituurtent”, en dat is jammer.”

 

Gepubliceerd op 3 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.