Smulpaapje interviewt! – Julius Jaspers “Kindermenu’s moeten afgeschaft worden!”

Julius Jaspers (1962, getrouwd met Isabel en vader van Max (19) en Okky (17) is kok, schrijver, presentator en entrepreneur. Zijn kookboekenserie ‘Smart Cooking’  is een groot succes. Afgelopen zomer kwam in die reeks ‘Smart BBQ’ uit en ook die vliegt de winkels uit. Alle recepten in de boeken van Julius worden thuis meerdere malen uitgeprobeerd en geproefd door zijn kritische gezinsleden! En zijn laatste avontuur is de opening van zijn eerste restaurant, Julius’ Bar and Grill, op de Ceintuurbaan in Amsterdam.

 Maar hoe denkt Julius Jaspers eigenlijk over kinderen en (uit) eten? Wij spraken hem daar over.

Wat is jouw (visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Kinderen moeten zo jong mogelijk mee uit eten en eten wat de pot schaft. De kindermenu’s met nuggets en worstjes moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft, want dat kweekt moeilijke eters. Wij hebben ons er zelf ook schuldig aan gemaakt, “om van dat gezeur af te zijn”, maar je krijgt er alleen maar meer gezeur van. Na 19 jaar is het ons gelukt dat onze zoon vrijwel alles eet. Vis blijft voor onze 17-jarige dochter lastig. Hoewel ze net haar eerste oester heeft gegeten, dat is dan wel weer stoer.”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Thuis de spaghetti bolognese van m’n moeder. Als we uit eten gingen Coquilles Saint Jacques met Noilly Prat-beurre Blanc. Daarna lamsrug met tijm. En profiterolles toe. Alles bereid door Paul Fagel (ik kom uit Ouderkerk waar Paul in die tijd bistro Klein Paardenburg bestierde, waar ik op 15-jarige leeftijd mijn carriére ben begonnen).”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Alle soorten van  kaas (nu alleen nog blauwe). En gember uit een potje, maar dat is echt een jeugdtrauma. Nasi met gember uit een potje, het heel vies vinden maar moeten opeten van de oppas. Toen mijn ouders rond middernacht thuiskwamen zat ik nog aan tafel….”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

Kinderen moeten alles proeven en “niet lekker” bestaat eigenlijk niet. Niet willen, niet durven en geen zin hebben bestaan natuurlijk wel,  dus “c’est la ton qui fait la musique” (het is de toon die muziek maakt- red)

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen kinderen?

“Mijn kinderen moeten alles altijd proeven en door de loop der jaren ontwikkelt zich een beeld van wat ze echt niet willen. Dat hoeft dan ook niet meer.”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Zoals het mijne! Laat kinderen gewoon meedoen, zelfde tijd, zelfde plaats, ze maken onderdeel uit van de tafel, hebben een mening. Maar laat ze ook in de keuken tijdens het koken en leg uit wat je doet, wat wat is, dat wortels onder de grond groeien en melk uit een koe komt en niet uit een pak.”

Zijn kinderen in jouw nieuwe restaurant ook welkom?

“Iedereen die van lekker eten houdt is hier welkom!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Doe lekker je ding, als je gasten daar happy mee zijn. Maar de kinderen van nu zijn je betalende gasten van de toekomst. Dus maak lekker eten,  dan komen ze terug. Ik ken een man die dagelijks langs een prima restaurant rijdt waar hij als kind vaak op zondag met zijn ouders bitterballen en patat te eten kreeg. Nu hij volwassen is komt hij niet meer in die “frituurtent”, en dat is jammer.”

 

Gepubliceerd op 3 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!