Smulpaapje interviewt! – Jonnie en Thérèse Boer



“Probeer te experimenteren!”

Jonnie en Thérése Boer (ouders van 2 kinderen) zijn eigenaren van onder meer driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Onder leiding van chef-kok Jonnie en zijn vrouw en sommelier Thérése, vieren zij dit jaar daar hun 20ste verjaardag. Gezamenlijk hebben hun restaurants vijf Michelin sterren, een unicum in Nederland!

Nuchter, wars van kapsones, innovatief en een stevige reputatie in de culinaire wereld, zo ziet Smulpaapje dit culinaire echtpaar. Maar hoe denken zij eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hen!

Wat is jullie visie als het gaat om kinderen en eten?

Wij zijn van mening dat je kinderen alles moet laten proeven. Natuurlijk lusten ze niet altijd alles, maar doorzetten is belangrijk. Wij hebben onze kinderen altijd alles laten proeven. Zo ontdekken ze ook wat hun eigen voorkeuren zijn.

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jullie advies/tip/suggestie?

Kinderen moeten groeien in hun smaak. Laat ze alles proeven en ontdekken wat ze lekker vinden. Het is ook leuk om de kinderen mee te laten koken en ze te betrekken bij het bereiden van eten.

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar jullie eigen kinderen?

Onze kinderen lusten heel veel. Wij hebben ze ook van jongs af aan mee uit eten genomen. Ze aten dan wat wij ook aten en geen speciale kindermenu’s. Zo hebben ze gerechten ook leren waarderen.

Als hardwerkend gezin vinden wij samen eten met onze kinderen heel belangrijk. Het voor ons altijd een waardevol gezinsmoment. Elke dag rond 17.00 uur eten we thuis met onze kinderen en dat zijn de momenten dat je gezellig praat en samen je geluk deelt. Op zondag gaan we altijd lekker uit eten.

En wat merk je van die visie  in jullie restaurants? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

Zij zou dan eten wat de volwassenen ook eten en we gaan ervan uit dat ze dit heerlijk vindt. Als ze toch liever een ander gerecht wil, is dit natuurlijk mogelijk. Maar wel op de Librije-manier! Als ze bijvoorbeeld graag tomatensoep wil, dan wordt dat wel een driesterren tomatensoep met verse tomaten.

Wat aten jullie zelf vroeger graag?

Jonnie: speklappen met bietjes en ui
Thérése: bloemkool van mijn moeder, met kookaardappeltjes.

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

Een utiem Smulpaapje kindermenu ziet er voor ons als volgt uit:
Als voorgerecht kabeljauw, een hoofdgerecht met lamsnek en het dessert mogen de kinderen bij ons in de keuken zelf komen bereiden.

Wat is jullie advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

Probeer te experimenteren!
 

Gepubliceerd op 24 september 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!