Smulpaapje interviewt! РJonnie en Th̩r̬se Boer



“Probeer te experimenteren!”

Jonnie en Thérése Boer (ouders van 2 kinderen) zijn eigenaren van onder meer driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Onder leiding van chef-kok Jonnie en zijn vrouw en sommelier Thérése, vieren zij dit jaar daar hun 20ste verjaardag. Gezamenlijk hebben hun restaurants vijf Michelin sterren, een unicum in Nederland!

Nuchter, wars van kapsones, innovatief en een stevige reputatie in de culinaire wereld, zo ziet Smulpaapje dit culinaire echtpaar. Maar hoe denken zij eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hen!

Wat is jullie visie als het gaat om kinderen en eten?

Wij zijn van mening dat je kinderen alles moet laten proeven. Natuurlijk lusten ze niet altijd alles, maar doorzetten is belangrijk. Wij hebben onze kinderen altijd alles laten proeven. Zo ontdekken ze ook wat hun eigen voorkeuren zijn.

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jullie advies/tip/suggestie?

Kinderen moeten groeien in hun smaak. Laat ze alles proeven en ontdekken wat ze lekker vinden. Het is ook leuk om de kinderen mee te laten koken en ze te betrekken bij het bereiden van eten.

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar jullie eigen kinderen?

Onze kinderen lusten heel veel. Wij hebben ze ook van jongs af aan mee uit eten genomen. Ze aten dan wat wij ook aten en geen speciale kindermenu’s. Zo hebben ze gerechten ook leren waarderen.

Als hardwerkend gezin vinden wij samen eten met onze kinderen heel belangrijk. Het voor ons altijd een waardevol gezinsmoment. Elke dag rond 17.00 uur eten we thuis met onze kinderen en dat zijn de momenten dat je gezellig praat en samen je geluk deelt. Op zondag gaan we altijd lekker uit eten.

En wat merk je van die visie  in jullie restaurants? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

Zij zou dan eten wat de volwassenen ook eten en we gaan ervan uit dat ze dit heerlijk vindt. Als ze toch liever een ander gerecht wil, is dit natuurlijk mogelijk. Maar wel op de Librije-manier! Als ze bijvoorbeeld graag tomatensoep wil, dan wordt dat wel een driesterren tomatensoep met verse tomaten.

Wat aten jullie zelf vroeger graag?

Jonnie: speklappen met bietjes en ui
Thérése: bloemkool van mijn moeder, met kookaardappeltjes.

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

Een utiem Smulpaapje kindermenu ziet er voor ons als volgt uit:
Als voorgerecht kabeljauw, een hoofdgerecht met lamsnek en het dessert mogen de kinderen bij ons in de keuken zelf komen bereiden.

Wat is jullie advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

Probeer te experimenteren!
 

Gepubliceerd op 24 september 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.