Smulpaapje interviewt! – Hans van Wolde



“Houd kinderen niet zoet met zoet!”

Hans van Wolde (1967, vader van een zoon) is chef van tweesterrenrestaurant Beluga, dat per oktober 2013 onder de naam ‘Beluga loves you’ verder gaat. Hans is bezeten van smaak en ziet zichzelf als ‘deler van food, fun en feelings’ Wat hem betreft gaat het om delen en genieten. Wij spraken hem over zijn filosofie over kinderen en eten en daar had hij het nodige over te zeggen.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

We horen kinderen te leren over gezonde voeding en over eten. Smaken bijbrengen! Kinderen letterlijk zoet houden met zoet? Nee! Laten we ze leren proeven. Het is een kwestie van opvoeden en aanleren.

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie? Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen zoon?

“Het is een kwestie van regelmatig proberen. Als een kind iets niet meteen lust, probeer je het na een tijdje nog een keer. Of bied het in een andere vorm aan. Sid, mijn zoontje, krijgt alles te proeven. Maar ook door samen te eten laat je ook het goede voorbeeld zien.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Wij aten simpele kost thuis en gingen niet vaak uit eten. Maar ik wist al vroeg dat ik kok wilde worden en een talent had voor smaak. Dat ontwikkel je verder door veel te proeven.”

Afgelopen mei waren kinderen ‘de sterren’ in Beluga. Vanwaar dit idee? En hoe stel je een dergelijk kindermenu samen, waar let je op?

“We wilden ouders laten zien dat je prima met je kinderen uit eten kunt op hoog niveau. Ouders betaalden voor hun menu, maar kinderen aten gratis. Beiden aten wel hetzelfde menu, geen concessies op smaak, alleen de porties waren aangepast! En het bleek een succesvolle uitstap! Overigens zijn kinderen bij ons altijd welkom, ook straks in het nieuwe concept.”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“Het liefst zo puur mogelijk, met echte smaken en niet te vet. Denk aan een spinaziesoepje of sushi als vooraf. Niet te veel brood ook! Daarna een lekker bio kippetje met handgemaakte frietjes uit de oven erbij (vinden de ouders ook vast lekker!) en toe denk ik dan aan onze eigen Beluga ijsjes *) of vers fruit.”
 

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Haal gewoon geen frituurspul als kroketten e.d. in huis. Laat kinderen mee eten met de ouders. Ja, het is makkelijk om iedereen tevreden te houden met wat je gewend was, maar laat ze gewoon eten wat de pot schaft!”

Wat wil je verder nog kwijt over kinderen en (uit) eten?

“Uit eten gaan is een feestje! Betrek kinderen daarbij. Proef, ontdek wat er is. En laat die iPad eens in de tas en praat weer eens met elkaar!”

*) Tip van Smulpaapje; de Beluga ijsjes zijn ook bij de grotere AH’s te koop en bevatten minder suiker dan de reguliere ijsjes.

Gepubliceerd op 7 augustus 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.