Smulpaapje interviewt! – Hans van Wolde“Houd kinderen niet zoet met zoet!”

Hans van Wolde (1967, vader van een zoon) is chef van tweesterrenrestaurant Beluga, dat per oktober 2013 onder de naam ‘Beluga loves you’ verder gaat. Hans is bezeten van smaak en ziet zichzelf als ‘deler van food, fun en feelings’ Wat hem betreft gaat het om delen en genieten. Wij spraken hem over zijn filosofie over kinderen en eten en daar had hij het nodige over te zeggen.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

We horen kinderen te leren over gezonde voeding en over eten. Smaken bijbrengen! Kinderen letterlijk zoet houden met zoet? Nee! Laten we ze leren proeven. Het is een kwestie van opvoeden en aanleren.

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie? Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen zoon?

“Het is een kwestie van regelmatig proberen. Als een kind iets niet meteen lust, probeer je het na een tijdje nog een keer. Of bied het in een andere vorm aan. Sid, mijn zoontje, krijgt alles te proeven. Maar ook door samen te eten laat je ook het goede voorbeeld zien.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Wij aten simpele kost thuis en gingen niet vaak uit eten. Maar ik wist al vroeg dat ik kok wilde worden en een talent had voor smaak. Dat ontwikkel je verder door veel te proeven.”

Afgelopen mei waren kinderen ‘de sterren’ in Beluga. Vanwaar dit idee? En hoe stel je een dergelijk kindermenu samen, waar let je op?

“We wilden ouders laten zien dat je prima met je kinderen uit eten kunt op hoog niveau. Ouders betaalden voor hun menu, maar kinderen aten gratis. Beiden aten wel hetzelfde menu, geen concessies op smaak, alleen de porties waren aangepast! En het bleek een succesvolle uitstap! Overigens zijn kinderen bij ons altijd welkom, ook straks in het nieuwe concept.”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“Het liefst zo puur mogelijk, met echte smaken en niet te vet. Denk aan een spinaziesoepje of sushi als vooraf. Niet te veel brood ook! Daarna een lekker bio kippetje met handgemaakte frietjes uit de oven erbij (vinden de ouders ook vast lekker!) en toe denk ik dan aan onze eigen Beluga ijsjes *) of vers fruit.”
 

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Haal gewoon geen frituurspul als kroketten e.d. in huis. Laat kinderen mee eten met de ouders. Ja, het is makkelijk om iedereen tevreden te houden met wat je gewend was, maar laat ze gewoon eten wat de pot schaft!”

Wat wil je verder nog kwijt over kinderen en (uit) eten?

“Uit eten gaan is een feestje! Betrek kinderen daarbij. Proef, ontdek wat er is. En laat die iPad eens in de tas en praat weer eens met elkaar!”

*) Tip van Smulpaapje; de Beluga ijsjes zijn ook bij de grotere AH’s te koop en bevatten minder suiker dan de reguliere ijsjes.

Gepubliceerd op 7 augustus 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!