Smulpaapje interviewt! – Frank Hakkenberg



“Laat kinderen proeven!”

Frank Hakkenberg (1986, vader van een zoon en een dochter) is chef en samen met echtgenote Kim, sinds 2011 eigenaar van restaurant La Diva in Leiden. Daarvoor stond Frank in de keuken van het Tolhuys in Oegstgeest, Fouquet in Den Haag en bij restaurant Parkheuvel in Rotterdam. In de keuken van La Diva wordt vers, zonder poespas en zo veel mogelijk seizoensgebonden gekookt.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Bij kinderen moet je niet te moeilijk doen. Als ze bij ons thuis iets niet willen eten, dan mogen ze het gewoon laten staan. Wij willen het eten en aan tafel zitten met z’n allen als iets leuks houden en niet iedere dag een strijd met ze aangaan. Hierdoor merken we dat ze het ook leuk vinden en eigenlijk alles lekker opeten. Belangrijk is ook dat je ze erbij betrekt, als ik Nicolai  (onze oudste zoon) zelf de wortel laat snijden vind hij het ook geweldig om op te eten.

Betrek kinderen

In ons restaurant merken we dat vooral de ouders denken dat hun kinderen niets lusten, alsof ze de hele week ook alleen maar patat met een stukje kip krijgen. Dit is natuurlijk nergens voor nodig, kinderen zijn heel flexibel, als je ze er maar bij betrekt en het leuk voor ze maakt.

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie? Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar je eigen kinderen?

“Laat ze verschillende dingen proeven en wees niet te bang dat het te scherp/ te zuur of te bitter voor ze is, ze zullen zelf aangeven als ze dingen niet lekker vinden. Vaak hoor ik ouders zeggen ”dat lust je niet” waardoor kinderen dat overnemen. Die van ons zijn bijvoorbeeld gek op mosterd, iets waarvan wij zelf dachten dat ze dat veel te scherp zouden vinden. Verder vind ik wel dat je kinderen ook lekker kinderen moet laten, gun ze op z’n tijd een lekker patatje of een pannenkoek, dat vinden kinderen nu eenmaal erg lekker.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Ik was zelf helemaal verzot op de kippendijen met ketjap en uitjes die m’n moeder altijd voor ons maakte, met gebakken spitskool en gekookte rijst. Verder ben ik van jongs af aan verslaafd aan loempia’s”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“Ik zou een lekker stukje vis serveren, bijvoorbeeld schol, lekker insmeren met visfarce en dan paneren in fijne groentes. Frietjes snijden van knolsoorten of een lekkere soep van bijvoorbeeld pompoen of in de zomer van doperwtjes. Je kunt met groenten zoveel kanten uit, met enorm veel structuren en ook veel zoete smaken die kinderen over het algemeen erg prettig vinden.”

Realiseren jouw kinderen zich al dat je chef bent? En zo ja, wat vinden ze er van?

“Ja, dat weten ze, vooral de oudste. Die is de hele dag aan het ”koken” waarbij die het liefst alles uit de kasten trekt en in z’n pannetje gooit. ”Ik ga koken!” roept hij dan en afwisselend is hij dan gastvrouw (net als mama) of de kok (als papa).”

Heeft jouw vak volgens jezelf invloed op hun eigen eetgedrag of op hoe jullie met hun eetgedrag omgaan?

“Ik weet niet of ons vak ermee te maken heeft maar ik merk wel dat, omdat wij zo met eten en drinken bezig zijn, onze kinderen daarmee aangestoken worden.

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Wees creatief met groente! Verplaats je in de gedachtewereld van het kind! Ze zijn van nature nieuwsgierig en ook leergierig. Speel met kleur en structuur en serveer gerechten waar ze plezier aan beleven.”

Gepubliceerd op 23 juli 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.