Smulpaapje interviewt! – Erik van Loo



“Stop accuut met kindermenu’s! Het slaat nergens op.”

Erik van Loo (1964, vader van een zoon en opa van twee kleindochters –  “kwestie van vroeg oefenen” – ) groeide op in Zuid Limburg, als zoon van een slager. Zijn eerste ster kookte hij als chef en eigenaar van zijn eigen restaurant Duurstede. Een tweede ster kookte hij in restaurant De Zwethheul. In 2006 nam hij restaurant Parkheuvel van Cees van Helder over, dat in 2009 zijn tweede Michelin ster kreeg. Maar hoe denkt deze tweesterren chef eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hem!

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Wat mij betreft kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. In feite “train” je je kinderen op deze manier al vanaf jonge leeftijd. Later hebben ze daar profijt van.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven en laat ze zelf bepalen wat ze lekker vinden. Op die manier bied je wel van alles aan, maar mogen ze zelf beslissen wat ze wel en niet lekker vinden. Ouders dragen bij aan het gedrag van hun kinderen, een kind zoekt altijd de grens op, daar is het kind voor.”

Hoe vertaalde jouw filosofie zich in de praktijk naar jullie zoon?

“Ook hij kreeg alles te proeven. Vanaf zijn derde jaar at hij alles. Toen kwam kwamen de hormonen (lacht) en toen at hij even niks nieuws. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en nu eet hij weer alles.”

En wat merk je van jouw visie in jullie restaurant? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

“Dat hangt een beetje van de leeftijd af. Wij overleggen met haar en zij vertelt mij wat ze lekker vindt en wat ze niet lust. Op basis daarvan maak ik een lekker menu voor haar.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Wortelstampot en sukade. Het vlees uiteraard uit de slagerij van mijn vader.”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“We beginnen met een salade van knolgroente, smaak contrasten met zoet/zuur. Daarna een zeetong met verse pasta en haricots vert. En als dessert gekarameliseerde banaan en vanille ijs.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Acuut mee stoppen!. Die standaard kindermenu’s slaan echt nergens op!”

Gepubliceerd op 24 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.