Smulpaapje interviewt! – Erik van Loo



“Stop accuut met kindermenu’s! Het slaat nergens op.”

Erik van Loo (1964, vader van een zoon en opa van twee kleindochters –  “kwestie van vroeg oefenen” – ) groeide op in Zuid Limburg, als zoon van een slager. Zijn eerste ster kookte hij als chef en eigenaar van zijn eigen restaurant Duurstede. Een tweede ster kookte hij in restaurant De Zwethheul. In 2006 nam hij restaurant Parkheuvel van Cees van Helder over, dat in 2009 zijn tweede Michelin ster kreeg. Maar hoe denkt deze tweesterren chef eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hem!

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Wat mij betreft kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. In feite “train” je je kinderen op deze manier al vanaf jonge leeftijd. Later hebben ze daar profijt van.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven en laat ze zelf bepalen wat ze lekker vinden. Op die manier bied je wel van alles aan, maar mogen ze zelf beslissen wat ze wel en niet lekker vinden. Ouders dragen bij aan het gedrag van hun kinderen, een kind zoekt altijd de grens op, daar is het kind voor.”

Hoe vertaalde jouw filosofie zich in de praktijk naar jullie zoon?

“Ook hij kreeg alles te proeven. Vanaf zijn derde jaar at hij alles. Toen kwam kwamen de hormonen (lacht) en toen at hij even niks nieuws. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en nu eet hij weer alles.”

En wat merk je van jouw visie in jullie restaurant? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

“Dat hangt een beetje van de leeftijd af. Wij overleggen met haar en zij vertelt mij wat ze lekker vindt en wat ze niet lust. Op basis daarvan maak ik een lekker menu voor haar.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Wortelstampot en sukade. Het vlees uiteraard uit de slagerij van mijn vader.”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“We beginnen met een salade van knolgroente, smaak contrasten met zoet/zuur. Daarna een zeetong met verse pasta en haricots vert. En als dessert gekarameliseerde banaan en vanille ijs.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Acuut mee stoppen!. Die standaard kindermenu’s slaan echt nergens op!”

Gepubliceerd op 24 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.