Smulpaapje interviewt! – Erik van Loo



“Stop accuut met kindermenu’s! Het slaat nergens op.”

Erik van Loo (1964, vader van een zoon en opa van twee kleindochters –  “kwestie van vroeg oefenen” – ) groeide op in Zuid Limburg, als zoon van een slager. Zijn eerste ster kookte hij als chef en eigenaar van zijn eigen restaurant Duurstede. Een tweede ster kookte hij in restaurant De Zwethheul. In 2006 nam hij restaurant Parkheuvel van Cees van Helder over, dat in 2009 zijn tweede Michelin ster kreeg. Maar hoe denkt deze tweesterren chef eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hem!

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Wat mij betreft kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. In feite “train” je je kinderen op deze manier al vanaf jonge leeftijd. Later hebben ze daar profijt van.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven en laat ze zelf bepalen wat ze lekker vinden. Op die manier bied je wel van alles aan, maar mogen ze zelf beslissen wat ze wel en niet lekker vinden. Ouders dragen bij aan het gedrag van hun kinderen, een kind zoekt altijd de grens op, daar is het kind voor.”

Hoe vertaalde jouw filosofie zich in de praktijk naar jullie zoon?

“Ook hij kreeg alles te proeven. Vanaf zijn derde jaar at hij alles. Toen kwam kwamen de hormonen (lacht) en toen at hij even niks nieuws. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en nu eet hij weer alles.”

En wat merk je van jouw visie in jullie restaurant? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

“Dat hangt een beetje van de leeftijd af. Wij overleggen met haar en zij vertelt mij wat ze lekker vindt en wat ze niet lust. Op basis daarvan maak ik een lekker menu voor haar.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Wortelstampot en sukade. Het vlees uiteraard uit de slagerij van mijn vader.”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“We beginnen met een salade van knolgroente, smaak contrasten met zoet/zuur. Daarna een zeetong met verse pasta en haricots vert. En als dessert gekarameliseerde banaan en vanille ijs.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Acuut mee stoppen!. Die standaard kindermenu’s slaan echt nergens op!”

Gepubliceerd op 24 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.