Smulpaapje interviewt! – Erik van Loo



“Stop accuut met kindermenu’s! Het slaat nergens op.”

Erik van Loo (1964, vader van een zoon en opa van twee kleindochters –  “kwestie van vroeg oefenen” – ) groeide op in Zuid Limburg, als zoon van een slager. Zijn eerste ster kookte hij als chef en eigenaar van zijn eigen restaurant Duurstede. Een tweede ster kookte hij in restaurant De Zwethheul. In 2006 nam hij restaurant Parkheuvel van Cees van Helder over, dat in 2009 zijn tweede Michelin ster kreeg. Maar hoe denkt deze tweesterren chef eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hem!

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Wat mij betreft kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. In feite “train” je je kinderen op deze manier al vanaf jonge leeftijd. Later hebben ze daar profijt van.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven en laat ze zelf bepalen wat ze lekker vinden. Op die manier bied je wel van alles aan, maar mogen ze zelf beslissen wat ze wel en niet lekker vinden. Ouders dragen bij aan het gedrag van hun kinderen, een kind zoekt altijd de grens op, daar is het kind voor.”

Hoe vertaalde jouw filosofie zich in de praktijk naar jullie zoon?

“Ook hij kreeg alles te proeven. Vanaf zijn derde jaar at hij alles. Toen kwam kwamen de hormonen (lacht) en toen at hij even niks nieuws. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en nu eet hij weer alles.”

En wat merk je van jouw visie in jullie restaurant? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

“Dat hangt een beetje van de leeftijd af. Wij overleggen met haar en zij vertelt mij wat ze lekker vindt en wat ze niet lust. Op basis daarvan maak ik een lekker menu voor haar.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Wortelstampot en sukade. Het vlees uiteraard uit de slagerij van mijn vader.”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“We beginnen met een salade van knolgroente, smaak contrasten met zoet/zuur. Daarna een zeetong met verse pasta en haricots vert. En als dessert gekarameliseerde banaan en vanille ijs.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Acuut mee stoppen!. Die standaard kindermenu’s slaan echt nergens op!”

Gepubliceerd op 24 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.