Smulpaapje interviewt! – Erik van Loo



“Stop accuut met kindermenu’s! Het slaat nergens op.”

Erik van Loo (1964, vader van een zoon en opa van twee kleindochters –  “kwestie van vroeg oefenen” – ) groeide op in Zuid Limburg, als zoon van een slager. Zijn eerste ster kookte hij als chef en eigenaar van zijn eigen restaurant Duurstede. Een tweede ster kookte hij in restaurant De Zwethheul. In 2006 nam hij restaurant Parkheuvel van Cees van Helder over, dat in 2009 zijn tweede Michelin ster kreeg. Maar hoe denkt deze tweesterren chef eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hem!

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Wat mij betreft kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. In feite “train” je je kinderen op deze manier al vanaf jonge leeftijd. Later hebben ze daar profijt van.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Laat ze alles proeven en laat ze zelf bepalen wat ze lekker vinden. Op die manier bied je wel van alles aan, maar mogen ze zelf beslissen wat ze wel en niet lekker vinden. Ouders dragen bij aan het gedrag van hun kinderen, een kind zoekt altijd de grens op, daar is het kind voor.”

Hoe vertaalde jouw filosofie zich in de praktijk naar jullie zoon?

“Ook hij kreeg alles te proeven. Vanaf zijn derde jaar at hij alles. Toen kwam kwamen de hormonen (lacht) en toen at hij even niks nieuws. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en nu eet hij weer alles.”

En wat merk je van jouw visie in jullie restaurant? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

“Dat hangt een beetje van de leeftijd af. Wij overleggen met haar en zij vertelt mij wat ze lekker vindt en wat ze niet lust. Op basis daarvan maak ik een lekker menu voor haar.”

Wat at jij zelf vroeger graag?

“Wortelstampot en sukade. Het vlees uiteraard uit de slagerij van mijn vader.”

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

“We beginnen met een salade van knolgroente, smaak contrasten met zoet/zuur. Daarna een zeetong met verse pasta en haricots vert. En als dessert gekarameliseerde banaan en vanille ijs.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Acuut mee stoppen!. Die standaard kindermenu’s slaan echt nergens op!”

Gepubliceerd op 24 oktober 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!