Smulpaapje interviewt! – Edwin Vinke



“Vraag kinderen wat ze willen eten en ga dàn pas koken!”

Edwin Vinke opende in 1993, samen met zijn echtgenote Blanche, Restaurant De Kromme Watergang. Vinke werd in 2010 uitgeroepen tot ‘Chef van het jaar 2011’. In 2005 kreeg het restaurant zijn eerste Michelinster,  in 2011 volgde de tweede.  Dit jaar viert het restaurant haar twintigjarig jubileum en brachten ze hun eigen magazine uit.

Edwin en Blanche hebben naast twee sterren, ook twee kinderen, Evie en Tom. Smulpaapje was dan ook benieuwd naar zijn filosofie als het gaat om kinderen en (uit) eten.  

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“We namen onze eigen kinderen altijd mee “op restaurant”. We vinden het erg belangrijk dat ze alles proefden. Alhoewel  Evie, onze dochter, altijd veel minder at dan onze zoon, Tom. Beiden zijn op exact dezelfde manier opgevoed en toch zo’n groot verschil. Het ligt wat mij betreft ook vaak aan de restaurateur zelf.

Wij vragen in ons restaurant de kinderen altijd zelf wat ze willen eten, zodat voor zichzelf mogen beslissen wat ze willen eten. Daarna mogen ze zelf een dessert komen maken in de keuken, zodat ze op een speelse manier contact kunnen maken met het restaurant.”  

Wat at jezelf vroeger graag?

“Kip met aardappelpuree en appelmoes van oma. Simpel, maar puur en vers. Heerlijk!”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Meloen, spruiten en bloemkool waren niet echt mijn favorieten.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie? Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar jullie eigen kinderen?

“Tom stond altijd in z’n wippertje naast me in de keuken, dus hij heeft al heel vroeg kennisgemaakt met heel veel verschillende smaken, en vooral smaken van pure producten. Dat heeft er bij hem op latere leeftijd misschien wel aan bij gedragen dat hij een heel goed en breed smaakpalet heeft en een enorm proefvermogen. De kinderen worden tegenwoordig overstelpt met etenswaren, die vol zitten met smaakversterkers en suikers waardoor hun proefvermogen heel slecht ontwikkeld.”  

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ik kan een keur aan gerechten bedenken die ik zou serveren. Bijvoorbeeld handgepelde garnalen met tomaat, daarna een preisoepje met gepocheerd ei en kervel. Als tussengerecht een gebakken tongfilet met wortel, gevolgd door een sorbet van multi-vitamine. Het hoofdgerecht zou draadjesvlees met rode biet en rabarber zijn. Op het kaasplankje jonge graskaas met zoete mosterd en noten. En het dessert, ik twijfel tussen rode vruchten met witte chocolade of een dame blanche.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Effe vragen aan de kinderen wat ze lekker vinden en dan pas gaan koken. Stiekem met veel verse groenten, die dan even gebakken of geglaceerd zijn, zodat ze wat zoeter worden. En gewoon geen voorbewerkte producten meer gebruiken!”

Gepubliceerd op 14 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.