Smulpaapje interviewt! – Edwin Vinke



“Vraag kinderen wat ze willen eten en ga dàn pas koken!”

Edwin Vinke opende in 1993, samen met zijn echtgenote Blanche, Restaurant De Kromme Watergang. Vinke werd in 2010 uitgeroepen tot ‘Chef van het jaar 2011’. In 2005 kreeg het restaurant zijn eerste Michelinster,  in 2011 volgde de tweede.  Dit jaar viert het restaurant haar twintigjarig jubileum en brachten ze hun eigen magazine uit.

Edwin en Blanche hebben naast twee sterren, ook twee kinderen, Evie en Tom. Smulpaapje was dan ook benieuwd naar zijn filosofie als het gaat om kinderen en (uit) eten.  

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“We namen onze eigen kinderen altijd mee “op restaurant”. We vinden het erg belangrijk dat ze alles proefden. Alhoewel  Evie, onze dochter, altijd veel minder at dan onze zoon, Tom. Beiden zijn op exact dezelfde manier opgevoed en toch zo’n groot verschil. Het ligt wat mij betreft ook vaak aan de restaurateur zelf.

Wij vragen in ons restaurant de kinderen altijd zelf wat ze willen eten, zodat voor zichzelf mogen beslissen wat ze willen eten. Daarna mogen ze zelf een dessert komen maken in de keuken, zodat ze op een speelse manier contact kunnen maken met het restaurant.”  

Wat at jezelf vroeger graag?

“Kip met aardappelpuree en appelmoes van oma. Simpel, maar puur en vers. Heerlijk!”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Meloen, spruiten en bloemkool waren niet echt mijn favorieten.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie? Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar jullie eigen kinderen?

“Tom stond altijd in z’n wippertje naast me in de keuken, dus hij heeft al heel vroeg kennisgemaakt met heel veel verschillende smaken, en vooral smaken van pure producten. Dat heeft er bij hem op latere leeftijd misschien wel aan bij gedragen dat hij een heel goed en breed smaakpalet heeft en een enorm proefvermogen. De kinderen worden tegenwoordig overstelpt met etenswaren, die vol zitten met smaakversterkers en suikers waardoor hun proefvermogen heel slecht ontwikkeld.”  

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ik kan een keur aan gerechten bedenken die ik zou serveren. Bijvoorbeeld handgepelde garnalen met tomaat, daarna een preisoepje met gepocheerd ei en kervel. Als tussengerecht een gebakken tongfilet met wortel, gevolgd door een sorbet van multi-vitamine. Het hoofdgerecht zou draadjesvlees met rode biet en rabarber zijn. Op het kaasplankje jonge graskaas met zoete mosterd en noten. En het dessert, ik twijfel tussen rode vruchten met witte chocolade of een dame blanche.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Effe vragen aan de kinderen wat ze lekker vinden en dan pas gaan koken. Stiekem met veel verse groenten, die dan even gebakken of geglaceerd zijn, zodat ze wat zoeter worden. En gewoon geen voorbewerkte producten meer gebruiken!”

Gepubliceerd op 14 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!