Smulpaapje interviewt! – Edwin Vinke



“Vraag kinderen wat ze willen eten en ga dàn pas koken!”

Edwin Vinke opende in 1993, samen met zijn echtgenote Blanche, Restaurant De Kromme Watergang. Vinke werd in 2010 uitgeroepen tot ‘Chef van het jaar 2011’. In 2005 kreeg het restaurant zijn eerste Michelinster,  in 2011 volgde de tweede.  Dit jaar viert het restaurant haar twintigjarig jubileum en brachten ze hun eigen magazine uit.

Edwin en Blanche hebben naast twee sterren, ook twee kinderen, Evie en Tom. Smulpaapje was dan ook benieuwd naar zijn filosofie als het gaat om kinderen en (uit) eten.  

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“We namen onze eigen kinderen altijd mee “op restaurant”. We vinden het erg belangrijk dat ze alles proefden. Alhoewel  Evie, onze dochter, altijd veel minder at dan onze zoon, Tom. Beiden zijn op exact dezelfde manier opgevoed en toch zo’n groot verschil. Het ligt wat mij betreft ook vaak aan de restaurateur zelf.

Wij vragen in ons restaurant de kinderen altijd zelf wat ze willen eten, zodat voor zichzelf mogen beslissen wat ze willen eten. Daarna mogen ze zelf een dessert komen maken in de keuken, zodat ze op een speelse manier contact kunnen maken met het restaurant.”  

Wat at jezelf vroeger graag?

“Kip met aardappelpuree en appelmoes van oma. Simpel, maar puur en vers. Heerlijk!”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Meloen, spruiten en bloemkool waren niet echt mijn favorieten.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie? Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar jullie eigen kinderen?

“Tom stond altijd in z’n wippertje naast me in de keuken, dus hij heeft al heel vroeg kennisgemaakt met heel veel verschillende smaken, en vooral smaken van pure producten. Dat heeft er bij hem op latere leeftijd misschien wel aan bij gedragen dat hij een heel goed en breed smaakpalet heeft en een enorm proefvermogen. De kinderen worden tegenwoordig overstelpt met etenswaren, die vol zitten met smaakversterkers en suikers waardoor hun proefvermogen heel slecht ontwikkeld.”  

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ik kan een keur aan gerechten bedenken die ik zou serveren. Bijvoorbeeld handgepelde garnalen met tomaat, daarna een preisoepje met gepocheerd ei en kervel. Als tussengerecht een gebakken tongfilet met wortel, gevolgd door een sorbet van multi-vitamine. Het hoofdgerecht zou draadjesvlees met rode biet en rabarber zijn. Op het kaasplankje jonge graskaas met zoete mosterd en noten. En het dessert, ik twijfel tussen rode vruchten met witte chocolade of een dame blanche.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Effe vragen aan de kinderen wat ze lekker vinden en dan pas gaan koken. Stiekem met veel verse groenten, die dan even gebakken of geglaceerd zijn, zodat ze wat zoeter worden. En gewoon geen voorbewerkte producten meer gebruiken!”

Gepubliceerd op 14 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.