Smulpaapje interviewt! – Edwin Vinke



“Vraag kinderen wat ze willen eten en ga dàn pas koken!”

Edwin Vinke opende in 1993, samen met zijn echtgenote Blanche, Restaurant De Kromme Watergang. Vinke werd in 2010 uitgeroepen tot ‘Chef van het jaar 2011’. In 2005 kreeg het restaurant zijn eerste Michelinster,  in 2011 volgde de tweede.  Dit jaar viert het restaurant haar twintigjarig jubileum en brachten ze hun eigen magazine uit.

Edwin en Blanche hebben naast twee sterren, ook twee kinderen, Evie en Tom. Smulpaapje was dan ook benieuwd naar zijn filosofie als het gaat om kinderen en (uit) eten.  

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“We namen onze eigen kinderen altijd mee “op restaurant”. We vinden het erg belangrijk dat ze alles proefden. Alhoewel  Evie, onze dochter, altijd veel minder at dan onze zoon, Tom. Beiden zijn op exact dezelfde manier opgevoed en toch zo’n groot verschil. Het ligt wat mij betreft ook vaak aan de restaurateur zelf.

Wij vragen in ons restaurant de kinderen altijd zelf wat ze willen eten, zodat voor zichzelf mogen beslissen wat ze willen eten. Daarna mogen ze zelf een dessert komen maken in de keuken, zodat ze op een speelse manier contact kunnen maken met het restaurant.”  

Wat at jezelf vroeger graag?

“Kip met aardappelpuree en appelmoes van oma. Simpel, maar puur en vers. Heerlijk!”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Meloen, spruiten en bloemkool waren niet echt mijn favorieten.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie? Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar jullie eigen kinderen?

“Tom stond altijd in z’n wippertje naast me in de keuken, dus hij heeft al heel vroeg kennisgemaakt met heel veel verschillende smaken, en vooral smaken van pure producten. Dat heeft er bij hem op latere leeftijd misschien wel aan bij gedragen dat hij een heel goed en breed smaakpalet heeft en een enorm proefvermogen. De kinderen worden tegenwoordig overstelpt met etenswaren, die vol zitten met smaakversterkers en suikers waardoor hun proefvermogen heel slecht ontwikkeld.”  

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Ik kan een keur aan gerechten bedenken die ik zou serveren. Bijvoorbeeld handgepelde garnalen met tomaat, daarna een preisoepje met gepocheerd ei en kervel. Als tussengerecht een gebakken tongfilet met wortel, gevolgd door een sorbet van multi-vitamine. Het hoofdgerecht zou draadjesvlees met rode biet en rabarber zijn. Op het kaasplankje jonge graskaas met zoete mosterd en noten. En het dessert, ik twijfel tussen rode vruchten met witte chocolade of een dame blanche.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Effe vragen aan de kinderen wat ze lekker vinden en dan pas gaan koken. Stiekem met veel verse groenten, die dan even gebakken of geglaceerd zijn, zodat ze wat zoeter worden. En gewoon geen voorbewerkte producten meer gebruiken!”

Gepubliceerd op 14 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!